La portaveu d'ERC, Marta Vilalta, va demanar a Pedro Sánchez que «no busqui excuses» i que no sigui còmplice de la «criminalització ferotge» cap al moviment independentista intentant associar independentisme amb terrorisme. D'aquesta manera, Vilalta va contestar al president espanyol en funcions, que dissabte va insistir en què l'independentisme ha de condemnar «qualsevol tipus de violència que vingui d'algun grupuscle separatista». Vilalta va expressar que «ja n'hi ha prou» i que «no tot s'hi val». A més, va demanar a Sánchez que aturi la «maquinària de les clavegueres de l'estat» que només vol, va afegir, la criminalització del moviment independentista. També va assenyalar que el moviment independentista «mai ha sigut violent i mai ho serà».

Marta Vilalta també va dir a Sánchez que, «si es tracta de condemnar la violència», que comenci per condemnar la violència policial que hi va haver l'1 d'octubre a Catalunya quan es va «pegar a la ciutadania que només volia votar».

La portaveu també va explicar que des d'Esquerra denuncien «aquesta campanya de criminalització» cap al moviment independentista que busca «associar independentisme amb terrorisme». Vilalta va finalitzar remarcant que l'independentisme «mai ha comès cap atemptat terrorista ni cap acció violenta».