La Guàrdia Civilaquest dilluns al matí que estan sent investigats per delictes de rebel·lió, terrorisme, segons ha informat la fiscalia de l'Audiència Nacional (AN) en un comunicat. Segons el ministeri públic, els arrestats formaven part d'un "grup terrorista secessionista".

Relacionades

La Fiscalia ha justificat l'operatiu de la Guàrdia Civil, ordenat pel jutjat d'instrucció 6 de l'AN, davant la "certesa" que els acusats pensaven actuar entre l'aniversari de l'1-O i l'anunci de la sentència del acusatsTribunal Suprem. "S'ha procedit a la detenció dels implicats per avortar el projecte que hauria pogut ocasionar danys irreparables degut a com d'avançats estaven els preparatius", diu la fiscalia en una nota difosa aquest dilluns al migdia.

El ministeri públic diu que durant els registres, a instància del jutge de l'AN, la Guàrdia Civil ha trobat "material i substàncies" susceptibles -a l'espera de la confirmació d'especialistes- de "ser utilitzades en la fabricació d'artefactes explosius i contra objectius seleccionats per un grup de militants dels CDR".

Acusen els nou arrestats de planejar accions violentes

Fonts de l'Audiència Nacional han detallat que els detinguts són membres dels CDR ''amb capacitat per cometre accions violentes'' i se'ls investiga des de fa més d'un any per un delicte de terrorisme.

A més de les detencions, agents de la Benemèrita també estan fent entrades i escorcolls que han començat a primera hora del matí d'aquest dilluns. La Guàrdia Civil. Els detinguts declararan a l'Audiència Nacional els propers dies.

Sabadell, Cerdanyola, Mollet i Sant Vicenç de Torelló

La Guàrdia Civil està fent escorcolls a Sabadell, Cerdanyola del Vallès, Mollet del Vallès i Sant Vicenç de Torelló. Uns 500 agents de la Benemèrita estan participant en l'operatiu, ordenat per l'Audiència Nacional i amb nou membres dels Comitès de Defensa de la República (CDR) detinguts. La majoria de punts on s'està desenvolupant l'operatiu són localitats del Vallès, tot i que també hi ha un operatiu en marxa en un mas de Sant Vicenç de Torelló. A Sabadell s'estan fent dos escorcolls, un al carrer Convent i un altre al carrer Goya, al barri d'Espronceda.

Segons fonts dels CDR, al carrer Convent de Sabadell la Guàrdia Civil ha entrat a un domicili a les sis del matí, on han rebentat la porta i han detingut a dues persones, una parella amb fills petits que estaven al domicili en aquell moment.

Al carrer Goya de Sabadell, sis vehicles de la Guàrdia Civil han arribat a les cinc del matí i, segons fonts veïnals, s'han emportat dues persones detingudes.

Un altre dels escorcolls s'està fent a l'avinguda de Canaletes de Cerdanyola del Vallès, on sis furgonetes i dos vehicles de la Benemèrita han arribat a les sis del matí. En aquest punt també hi hauria un detingut. A més, a Mollet del Vallès hi ha un altre registre, al carrer Bartomeu Robert.

D'altra banda, la Guàrdia Civil també està registrant el mas Torrent de Codines, situat en una zona aïllada de Sant Vicenç de Torelló (Osona). Els agents estan aturant tots els vehicles que accedeixen a la casa i els escorcollen. Segons ha explicat a l'ACN l'alcalde del municipi, Èric Sibina, l'operació s'està realitzant en aquests moments i té constància d'una detenció.

A banda d'aquest municipi, la Guàrdia Civil també està fent controls policials als accessos de Gurb. Una patrulla de la policia identifica els vehicles i a, més, hi ha un helicòpter sobrevolant la zona. L'alcalde de Gurb, Josep Casassas, tampoc té constància de cap detenció en aquest municipi.

S'ha localitzat «abundant material» i subtàncies «precursores» per a fer explosius

Segons la Guàrdia Civil s'han fet deu registres per localitzar i confiscar proves que evidenciïn el grau de preparació d'accions violentes. Durant els registres d'aquest dilluns al matí, s'ha confiscat documentació i material informàtic per estudiar i analitzar. A més a més, s'ha localitzat ''abundant material'' i substàncies considerades ''precursores'' per la confecció d'explosius ''susceptibles'' de ser utilitzades per la fabricació d'artefactes, si així ho confirmen els especialistes.

Segons ha informat el periodista de La Directa, Jesús Rodríguez, el local registrat a Sabadell pertany a la comissió de Festes Populars de la ciutat i allí s'hi emmagatzema material pirotècnic pel correfoc. Aquest magatzem seria el que es pot veure en el vídeo que acompanya aquesta notícia i que ha difós la Guàrdia Civil.

L'operació està ordenada pel jutge Manuel García-Castellón, del central número 6 de l'Audiència Nacional. La investigació es troba sota secret de sumari.

En declaracions a RNE, el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, no ha descartat més detencions i més registres de la Guàrdia Civil. El ministre ha afegit que són detencions similars a les del juliol passat a membres de col·lectius independentistes com Arran i SEPC.

Els CDR qualifiquen d'''arbitràries'' les detencions dels nou independentistes

A través del seu compte de Twitter, els CDR ha qualificat d''arbitràries'' les detencions de nou membres del col·lectiu per part de la Guàrdia Civil i per ordre de l'Audiència Nacional. En una piulada, els CDR qualifiquen també d'''indiscriminats'' els escorcolls que s'estan duent a terme aquest dilluns i adverteix que ''no aturaran un poble convençut i combatiu'' i fa una crida a estar ''atents'' per a les convocatòries de suport que puguin sorgir. Pels CDR, ''la maquinària de les forces repressores'' els ha posat ''al punt de mira''.