El president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, va assegurar ahir que si l'independentisme «torna a trencar l'Estatut d'autonomia», el Govern respondrà amb «serena fermesa» per garantir «la convivència, la integritat territorial i la sobirania nacional» d'Espanya. Ho va fer durant la tradicional Festa de la Rosa que organitza el Partit Socialista de Catalunya (PSC) a la pineda de Gavà. A l'acte socialista també hi van participar la presidenta del Congrés, Meritxell Batet; el president del Senat, Manel Cruz; el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, i l'alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez, davant 25.000 persones, aproximadament, segons l'organització.

El líder del PSOE, Pedro Sánchez, va advertir l'independentisme que «deixin d'enganyar, que el seu projecte polític ha fracassat i que han portat dolor als seus i a la resta de Catalunya, i que la independència no és el problema, sinó que el problema és la convivència». Sánchez també va criticar durament l'actitud de la Generalitat i l'independentisme davant la detenció la setmana passada de diversos integrants dels CDR acusats de terrorisme.

«Pot haver-hi moltes opcions polítiques, però quan hi ha qualsevol indici de violència només hi pot haver una posició política i és la condemna ferma i rotunda de la violència», va assenyalar en el seu discurs, que va donar el tret de sortida a la precampanya de cara a les eleccions generals del 10 de novembre.

Sánchez, que aspira a que el PSC sigui la primera força a Catalunya el 10-N, va deixar clar que el problema no és l'independentisme, sinó la convivència, i va oferir «llei i diàleg», per aquest ordre, «perquè no hi pot haver diàleg sense llei, ni diàleg per recargolar la llei, que és el que vol l'independentisme».

En referència a la decisió de la CUP de presentar-se als comicis del 10-N, va utilitzar un to irònic, sense citar al partit, dient que «l'única cosa que fan és posar-se a la cua per presentar-se i tenir representació al Congrés dels Diputats de Madrid».

El president en funcions va insistir que en els comicis del 10 de novembre també caldrà triar entre «un país que avança o un que retrocedeix, que és el que vol la dreta i les seves tres sigles», i va recalcar que Espanya és un estat social i democràtic de dret, i va posar l'exhumació de les restes de Franco com a exemple.

Per la seva banda, el líder del PSC a Catalunya, Miquel Iceta, va manifestar que «és absurd» que l'independentisme, com a moviment pacífic, no hagi estat el primer a desmarcar-se absolutament de «qualsevol indici de violència». Va demanar a Esquerra i Junts per Catalunya que «no tornin a enganyar» a la societat catalana i va insistir en què no hi haurà ni «amnistia» per als polítics presos ni un «referèndum d'autodeterminació».

Iceta va agrair a Pedro Sánchez que, «abans que un mal govern», s'hagin convocat eleccions, i va reivindicar el seu partit davant dels que actuen com a « montapollos i pagafantas», en al·lusió vetllada a Ciutadans i comuns, respectivament, atiant el conflicte o no dient «el que pensen per no quedar malament davant l'independentisme». També va demanar als assistents que donin suport als socialistes perquè el 10-N la seva victòria sigui «incontestable» i «ni dretes, ni aquells que es diuen d'esquerres» puguin bloquejar la investidura del líder del PSOE.