Divendres hi haurà vaga general a Catalunya. La convoquen els sindicats independentistes Intersindical-CSC i Intersindical Alternativa de Catalunya, IAC, coincidint amb la sentència del judici del procés feta pública aquest mateix dilluns i que condemna els líders independentistes a penes d'entre 13 i 9 anys de presó. La motivació de la jornada de vaga, però, és reclamar drets laborals i socials, segons els seus promotors.

Inicialment, la vaga general estava prevista per al dia 11 d'octubre. Finalment, les dues centrals sindicals van optar per traslladar-la al divendres 18, un cop coneguda la sentència. El departament de Treball de la Generalitat serà la conselleria encarregada de fixar els serveis mínims en els propers dies.

Com serà la vaga del dia 18?

Es preveu com una aturada de 24 hores. També hi ha convocada una manifestació el mateix 18 d'octubre a les cinc de la tarda a Jardinets de Gràcia de Barcelona.

Els motius per justificar la vaga

Fonts del sindicat han assenyalat que la vaga del dia 18 es planteja en el marc del nou procés electoral obert a Espanya i persegueix reclamar la derogació de les reformes laborals i un sou mínim de 1.200 euros i el manteniment del poder adquisitiu de salaris i pensions vinculant-les a l'increment de l'IPC català, a més de la derogació de la reforma laboral dels anys 2011 i 2013.

Fonts de la CSC-Intersindical també recorden que el sindicat està compromès amb els drets nacionals, que considera que afecten, també, la situació laboral. En aquest sentit, des del sindicat apunten que les recents detencions de nou activistes independentistes, acusats de terrorisme per l'Audiència Nacional, té afectació en la seva feina.

La Intersindical avisa que després de la sentència "qualsevol manifestació es pot llegir des de l'òptica de la sedició"

El secretari general de la Intersindical-CSC, Carles Sastre, ha alertat que després de la sentència contra els líders del procés "qualsevol vaga general, piquet de vaga o qualsevol manifestació es pot llegir des de l'òptica de la sedició" i ha criticat que "els drets i les llibertats estan més en risc que abans". "Si som intel·ligents col·lectivament veurem que és un punt d'inflexió que ens afecta a tots", ha afegit Sastre en la roda de premsa per presentar la vaga general del divendres que ve, quatre dies després de la sentència del Tribunal Suprem.

La vaga, en directe

Alteracions en els serveis de metro i autobusos amb motiu de la vaga del 18 d'octubre

Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) avisa que les xarxes de metro i autobusos pot patir alteracions aquest 18 d'octubre en funció del seguiment que tingui la vaga.

El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya ha dictat una ordre que estableix la prestació de serveis essencials en aquesta jornada i que per al metro i els autobusos garanteix una oferta equivalent al 50% de l'habitual en les hores punta (de 6.30 a 9.30 i de 17 a 20 hores) i del 25% la resta del dia.

A més, el transport de superfície patirà afectacions amb motiu de les concentracions i manifestacions que se celebrin al llarg de la jornada. A Barcelona, la convocatòria de les 17 h amb inici als Jardinets de Gràcia, que transcorrerà pel passeig de Gràcia fins a la Gran Via, ocasionarà el desviament o la limitació de les línies d'autobús que circulen pel sector central de la ciutat.

Els transports d'oci no tenen assignats serveis essencials. Per tant, el Barcelona Bus Turístic i el telefèric de Montjuïc poden veure alterat o interromput el seu funcionament.

TMB informarà al llarg del divendres de l'abast de les alteracions i de l'estat del servei pels canals habituals, en especial el web corporatiu i el perfil de Twitter @TMBinfo, que en farà el seguiment en temps real.