El cap de l'Executiu en funcions, Pedro Sánchez, va advertir ahir que l'article 155 de la Constitució es pot aplicar a Catalunya amb un govern en funcions i va recalcar que si l'autogovern se situa «fora de la legalitat» és obligació del Govern d'Espanya restituir-lo.

Sánchez va recalcar que si «en les setmanes vinents o mesos» l'Executiu ha d'actuar a Catalunya ho farà amb «fermesa, unitat d'acció i proporcionalitat», i va assegurar que si es veu obligat a aplicar el 155 es guiarà per aquests principis i parlarà amb els principals partits abans de prendre una decisió.

Sánchez també va recordar que el Govern impugnarà davant el Tribunal Constitucional les últimes resolucions aprovades al Parlament, que donaven «legitimitat» a la «desobediència civil i institucional» i també farà un requeriment davant la mesa d'aquesta cambra.

Que no es jugui «amb foc»

En qualsevol cas, el president del Govern va demanar a l'independentisme que «no jugui amb foc» i va insistir a reclamar que es condemnin els actes i «indicis» de violència, en al·lusió a les detencions dels membres dels Comitès de Defensa de la República (CDR) que, segons la Fiscalia, tenien la intenció de cometre actes violents amb motiu de l'aniversari de l'1-O. «Condemnar qualsevol indici de violència vingui d'on vingui, inclosos els elements radicals de l'independentisme», va manifestar Sánchez, que va assegurar que el Govern estarà «molt atent» i «garantirà la seguretat».

Sánchez va assenyalar que, com sempre ha dit al president de la Generalitat, Quim Torra, el que ha de fer l'independentisme és «obrir un procés de diàleg amb la part que no és independentista» i, a partir d'aquí, el Govern pot «ajudar a fer efectiu aquest diàleg» i fer-ho «no amb proclames ni llançant més gasolina al foc».

Sánchez va reconèixer que no ha mantingut contactes amb l'independentisme més enllà de les «relacions epistolars» que manté amb Torra, en al·lusió a les cartes que rep del president de la Generalitat, que posa en dubte si són per al diàleg o només «una eina més de propaganda».