Un funcionari de la Policia francesa va matar quatre companys i en va ferir un cinquè a la Prefectura de París amb un ganivet abans de ser abatut a trets, en un acte les motivacions del qual encara són investigades per les autoritats. «És un esdeveniment d'una gravetat excepcional», va destacar el ministre francès d'Interior, Christophe Castaner, que va explicar que l'atacant tenia 45 anys i treballava des del 2003 a la Prefectura de Policia, al departament d'informàtica, i mai havia presentat dificultats de comportament ni havia donat «cap senyal d'alerta».

El seu domicili va ser objecte d'un escorcoll i la seva dona va ser detinguda per les forces de seguretat després de l'atac. El fiscal de París, Rémy Heitz, va assenyalar que s'ha obert una investigació per homicidis voluntaris i temptatives d'homicidis contra persones dipositàries de l'autoritat pública.

A cap d'aquests delictes se li ha donat en principi la qualificació de terrorista, tot i que Heitz va aclarir que es manté en contacte permanent amb la Fiscalia Nacional Antiterrorista.

Fonts policials van assegurar que el funcionari s'havia convertit a l'islam fa 18 mesos. Christophe Crépin, portaveu del col·lectiu França Policia, va relatar, per la seva banda, que l'agressor, identificat com Mickaël H., havia tingut problemes amb la cap del seu servei.

Els fets es van produir a l'interior de la prefectura de policia. L'agressor va utilitzar un ganivet de cuina primer contra companys del seu despatx, a la direcció d'Informació, i després va sortir a altres dependències fins que va ser neutralitzat al pati. Tres de les víctimes mortals són dones i el quart és un home.

Emery Siamandi, un intèrpret que era al lloc, va explicar que va sentir uns trets, i que segons després va veure sortir tres policies plorant. En un primer moment Siamandi va creure que era un agent que s'havia suïcidat, però ràpidament va entendre que un dels policies que plorava era qui havia abatut amb la seva arma l'atacant, que s'havia negat a deixar anar el ganivet.

En pocs minuts, les forces de l'ordre van establir un perímetre de seguretat al voltant de l'edifici de la Prefectura de Policia que es va anar ampliant i va acabar cobrint a tota la cèntrica illa de la Cité, amb barreres policials a tots els ponts d'accés i amb el tancament de l'estació de metro. Durant hores només es va permetre l'accés als vehicles de policia i les ambulàncies.