París va inaugurar ahir una avinguda dedicada a la supervivent del nazisme i activista antifeixista Neus Català, en un acte en el qual va participar el conseller d'Acció Exterior de la Generalitat, Alfred Bosch, que va descriure la històrica homenatjada com un «símbol de la lluita contra les injustícies».

El consistori parisenc va acordar per unanimitat el juliol dedicar una via pública a Català -que va morir el mes d'abril passat-, i ho va fer amb un acte en el qual també van assistir la filla de l'activista, Margarita Català; l'edil de districte 11 de París, François Vauglin; el del 20, Frédérique Calandra, i el delegat del Govern a Tar-ragona, Òscar Peris, ha detallat la Conselleria en un comunicat.

Margarita Català, que va recollir una distinció de la Gran Creu Roja de París, va afirmar a la premsa que aquest homenatge és un reconeixement a la feina de la seva mare a favor de la memòria històrica i «les dones republicanes que van lluitar a França».

El conseller Bosch va destacar la importància que París, «capital dels drets fonamentals, de les llibertats i la lluita social», dediqui un carrer a una activista que representa precisament la voluntat de lluitar i de no rendir-se mai davant les injustícies, segons ell.

Citant l'escriptor Milan Kundera, Bosch va dir que la lluita contra el poder és la lluita de la memòria contra l'oblit: «I cal mantenir-la», va afegir a l'avinguda, situada a la cruïlla entre el carrer Charonne i Vignoles, prop del cementiri Père-Lachaise, al nord-est de la ciutat.

El passatge de Neus Català pretén ser, en paraules de Catherine Vieu-Charier, encarregada de l'àmbit de la memòria històrica de l'Ajuntament de París, «com el que a Barcelona seria la Rambla».

Després de passar la frontera amb França amb 180 nens quan les tropes franquistes van entrar a Barcelona l'any 1939, Català va lluitar amb la resistència francesa amb el seu marit; els nazis els van capturar i enviar a camps de concentració, on ell va morir, i ella en sortir va tornar a França abans de tornar a Catalunya.