El ple Parlament ha conclòs la sessió de la moció de censura contra el president de la Generalitat, Quim Torra, amb la votació que ha tombat la iniciativa de Ciutadans. De fet, només els 36 diputats del partit liberal i els quatre del PPC han donat suport a la moció de censura que pretenia destituir Torra i investir Lorena Roldán com a presidenta de la Generalitat. Tal i com estava previst i anunciat, els 76 vots dels diputats de JxCat, ERC, Catalunya En Comú Podem i la CUP han rebutjat la moció de censura, deixant liberals i conservadors sols en el seu suport, i amb els 17 escons del PSC abstenint-se.

Els diputats han hagut de manifestar el seu vot un per un, en veu alta i sent cridats des de la Mesa. La sessió ha acabat amb els aplaudiments tant dels independentistes com dels diputats de Cs, després que el president de la cambra, Roger Torrent, hagi llegit el resultat final de la votació.

Un debat de més de set hores, sense Quim Torra

La votació ha tingut lloc després de més de set hores de debat -amb pausa al migdia- durant les quals no hi ha intervingut Quim Torra, en senyal de protesta pel que el Govern considera una "utilització partidista" de l'eina parlamentària de la moció de censura per part de Ciutadans. Només la consellera de la Presidència, Meritxell Budó, ha pres la paraula al matí en nom del Govern, durant 10 minuts, sense esgotar la mitja hora de què disposava.

Qui sí que ha intervingut al llarg de tota la jornada ha estat Roldán. Ha acusat Torra de dur Catalunya "a l'abisme" i d'"emparar violents", en referència als membres dels Comitès de Defensa de la República (CDR) investigats per presumpte terrorisme i ha justificat la moció dient que presentar-la era una "obligació moral" contra el president. En el seu discurs com a candidata a la Generalitat, s'ha reivindicat com a "presidenta per a la Catalunya real" i, concretament, dels catalans "amb por". "Hi ha por perquè hi ha persones detingudes, radicals separatistes que tenien plans per atemptar", ha assegurat, per la qual cosa ha animat l'oposició a recuperar l'"esperit del 6 i 7 de setembre" de 2017 i enfrontar-se al Govern.

Roldán avisa el PSC que «demà haurà de demanar perdó»

Roldán avisa el PSC que «demà haurà de demanar perdó»

Ja a la tarda, la portaveu de Ciutadans ha replicat als diferents portaveus parlamentaris (llegeix aquí totes les respostes de Roldán). Les seves, han estat paraules dirigides a criticar la postura de tots els partits a excepció del PP. Especialment dura s'ha mostrat contra el PSC, partit que ha evitat donar suport a una moció de censura que, segons el líder dels socialistes catalans, Miquel Iceta, era una operació "propagandística" i "oportunista" . Com ja havien anunciat, tant els grups independentistes com els comuns han votat en contra d'una moció de censura que han qualificat de "farsa".

Iceta: Ha estat "la moció de censura de la fracassada Lorena Roldán"

Iceta, ha retret a la portaveu de Ciutadans que digui que la llibertat, la convivència o la concòrdia depenen de la moció de censura contra el president del Govern, Quim Torra, i li ha reclamat que "no enganyi més". En un to dur, Iceta ha dit que aquesta és "la moció de censura de la fracassada Lorena Roldán" perquè presenta una iniciativa en què els números no donen i li ha recriminat que demani als socialistes trencar els pactes amb independentistes. "Hi ha temes que són de política i d'altres d'aritmètica, que s'aprèn a l'escola. Si els haguéssim fet cas, ara l'alcalde de Barcelona i el president de la Diputació serien independentistes", ha afegit.

Iceta: «Ha estat la moció de la fracassada Lorena Roldán»

Iceta: «Ha estat la moció de la fracassada Lorena Roldán»

Iceta ha argumentat que el seu grup s'abstindrà a la moció de censura perquè no volen afegir-se a una "operació política fracassada abans de començar" i tampoc a una "actuació propagandística". En la seva intervenció al Parlament, Iceta ha ironitzat pel "negoci rodó" de Cs per impulsar una moció de censura que els ha donat "molts moments de pantalla" a les portes del 10-N, però ha advertit que suposarà que "Torra tindrà la victòria parlamentària". El líder dels socialistes ha explicat que hi ha raons per censurar Torra però ha retret que aquesta iniciativa, per la qual "els números no donen", farà "unir l'independentisme", a més d'assenyalar que la líder de Cs, Lorena Roldán, no representa l'alternativa a Torra.