Turquia va iniciar finalment ahir l'ofensiva contra les milícies kurdes al nord-est de Síria que el president turc, Recep Tayyip Erdogan, fa mesos que anunciava amb l'argument que només busca expulsar de la seva frontera els que considera grups terroristes i crear una franja de seguretat. Va ser el mateix Erdogan qui primer va informar, mitjançant missatges a Twitter, que l'operació Font de Pau havia començat per «prevenir la creació d'un passadís de terror a la frontera meridional» de Turquia.

«Protegirem la integritat territorial de Síria i alliberarem les comunitats locals de les urpes dels terroristes», va tuitejar Erdogan, amb referència a les milícies kurdosirianes Unitats de Protecció Popular (YPG), que dominen el nord-est de Síria i a les quals Ankara considera «terroristes» i vinculades al Partit dels Treballadors del Kurdistan (PKK), la guerrilla kurda de Turquia. Les YPG han estat les principals forces sobre el terreny que els Estats Units han utilitzat per derrotar el grup gihadista Estat Islàmic (EI).

Erdogan va destacar que l'ofensiva es dirigeix tant contra les YPG com contra l'EI, el mateix argument que va fer servir l'any passat durant l'operació a Afrin, si bé no consta la presència de gihadistes al territori controlat pels kurds.

De moment, Turquia s'ha limitat a executar bombardejos aeris i artillers sobre les localitats frontereres sirianes de Ras al Ain i Tel Abyad. El pla de Turquia és prendre el control d'una franja de 35 quilòmetres d'ample al llarg de tota la frontera, des del riu Eufrates fins a l'Iraq, per expulsar d'allà les YPG.

Erdogan va aclarir que les Forces Armades turques intervindran al costat de l'Exèrcit Nacional Sirià (ENS), el nou nom que utilitzen des de la setmana passada les milícies sirianes aliades de Turquia, que fins ara es coneixien de forma genèrica com a Exèrcit Lliure de Síria.

Uns 14.000 membres de l'ENS s'han reunit prop de Ceylanpinar, la ciutat turca situada davant de Ras al Ain, des d'on s'espera que es porti a terme el principal atac terrestre.

La resposta de les YPG als bombardejos va ser escassa, limitant-se al llançament d'alguns projectils de morter que van impactar al costat turc de la frontera sense causar víctimes. Dos obusos van caure a Ceylanpinar, que van aixecar columnes de fum, mentre que sis més van caure a la ciutat de Nusaybin, situada davant de Qamishli, la capital de la regió kurda del nord-est de Síria, que també es coneix com a Rojava.

Vacances escolars

Amb tot, les autoritats turques van declarar vacances escolars a Ceylanpinar, Akçakale i altres municipis fronterers. El territori que Turquia es disposa a conquerir mesura, segons dades difoses pel mateix Erdogan, 480 quilòmetres de llarg per 35 d'ample, és a dir, un total de 16.800 quilòmetres quadrats, tres vegades més que la suma dels territoris que ja domina entre el riu Eufrates i el Mediterrani.

Erdogan va anunciar que planifica enviar a aquesta zona entre un i dos milions de refugiats sirians, ara residents a Turquia, tot i que el pla ha suscitat crítiques perquè la pràctica totalitat d'aquests refugiats provenen d'altres zones de Síria.

Per part seva, el president dels Estats Units, Donald Trump, que va ordenar la sortida de les tropes nord-americanes de Síria, va afirmar que el seu país «mai no s'hauria d'haver involucrat al Pròxim Orient».

«Els Estats Units han gastat vuit bilions de dòlars combatent i actuant com a policia al Pròxim Orient», va escriure el mandatari al seu compte de Twitter, tot afegint que milers de soldats nord-americans «han mort o resultat greument ferits» en aquestes guerres. Trump va assegurar que també «milions de persones han mort a l'altre bàndol».