La cúpula dels Mossos d'Esquadra i responsables de la conselleria d'Interior de la Generalitat van abandonar ahir la celebració de la patrona de la Guàrdia Civil ofesa pel discurs del cap del cos a Catalunya, Pedro Garrido.

Fonts del departament van confirmar a Efe que el secretari general d'Interior, Brauli Duart, el director general dels Mossos, Pere Ferrer, i el comissari en cap de la policia catalana, Eduard Sallent, no van acudir al refrigeri posterior a l'acte oficial, encara que sí que ho van fer als discursos de Garrido i del director general de l'institut armat, Félix Vicente Azón.

Els dirigents catalans van abandonar l'esdeveniment abans d'acabar perquè van sentir-se «molestos» pel contingut de les paraules de Garrido, que va advertir que «combatrà sense treva ni pena» els qui «recorrin el camí cap a la independència seguint el camí del terror».

En concret, van dir les mateixes fonts, els comandaments policials i d'Interior van sentir-se «ofesos» en considerar que la Guàrdia Civil va al·ludir de forma velada en els seus discursos al major dels Mossos Josep Lluís Trapero i a la intendent Teresa Laplana, tots dos processats per rebel·lió i en espera de judici a l'Audiència Nacional.

En el fragment del discurs que va molestar els Mossos, la Guàrdia Civil celebrava haver contribuït en la investigació judicial tant en el cas del procés instruït pel Tribunal Suprem com en d'altres relacionats que puguin motivar sentències en el futur.

Fonts pròximes a l'institut armat van dir que tant Ferrer com Duart van abandonar la celebració acomiadant-se cortesament dels comandaments de la Guàrdia Civil presents.

«Cimentació» de la sentència

Durant el seu discurs, Garrido va destacar que la Guàrdia Civil ha contribuït en la «cimentació» de la sentència del procés -que es donarà a conèixer els pròxims dies- amb «un treball d'investigació objectiu, rigorós i exhaustiu».

D'altra banda, el conseller d'Interior de la Generalitat, Miquel Buch, va insistir ahir que «no hi ha cap ingerència política ni partidista» dels Mossos d'Esquadra ni per part del Govern ni del seu president, Quim Torra.

«Respectem els cossos policials i les seves jerarquies i decisions», va destacar Buch en ser interpel·lat en el ple del Parlament per la diputada del PP Esperanza García, que va sostenir que els fets demostren el contrari.

La diputada va defensar que, de cara a possibles mobilitzacions amb la publicació de la sentència del judici de l'1-O, els Mossos han de garantir el dret a la manifestació, però també els drets dels que no vulguin participar-hi, davant el que Buch va dir que al PP li agraden les «societats anestesiades».

«És un dret fonamental que un ciutadà es pugui manifestar» i la policia l'ha de protegir, va afegir el conseller, que va defensar societats despertes que protestin, davant la qual cosa García va replicar que el PP és respectuós amb les manifestacions i els moviments socials.

La diputada del PP va demanar que no es permeti que l'exercici d'aquest dret fonamental trepitgi els drets dels que no es volen manifestar, tenint en compte que el dret a la manifestació i l'activisme ha portat a «fer pràctiques amb precursors d'explosius».

García va retreure a Buch que asseguri que els Mossos estan preparats per a qualsevol escenari, quan hauria de preparar un operatiu que protegeixi la llibertat de tots els catalans, segons ella, mentre que Buch va remarcar que la seva obligació és demanar la preparació precisament davant de qualsevol escenari.

La diputada del PP va criticar que Buch sostingués que la percepció d'inseguretat és provocada en part per la presència de top manta i pels canvis en la direcció de Mossos, després de la dimissió del seu exdirector Andreu Martínez: «Se succeeixen els noms i augmenta la intranquil·litat al cos».