Tècnics de l'Agència de Salut Pública de Catalunya a Girona estan investigant l'origen d'un brot de gastroenteritis que ha afectat 41 infants de la Garrotxa, nens i nenes de 6 i 7 anys, alumnes de primer i segon d'educació primària de l'escola el Petit Plançó d'Olot, a més d'un professor.

Fins ara, s'ha determinat que el brot de gastroenteritis va ser provocat pel bacteri salmonel·la, segons han confirmat els resultats dels coprocultius analitzats. Els malalts formaven part d'un total de 50 alumnes i 4 professors que van anar d'excursió el dimecres dia 2 d'octubre.Excursió a Batet de la Serra

Ha transcendit que van anar a Batet de la Serra. Es tracta d'un disseminat rural ubicat dins del terme municipal d'Olot. Les primeres investigacions han determinat que els 41 nens i el mestre afectat van menjar entrepans fets a la cuina de la mateixa escola, mentre que els que no van presentar simptomatologia es van emportar el menjar de casa. És a dir, nou nens i tres professors es van endur el menjar de casa i no van resultar afectats.

Ara s'està investigant quin ha estat l'aliment vehiculador i on s'ha produït exactament la contaminació. Ha transcendit que els entrepans eren de formatge i de botifarra.

De moment, l'Agència de Salut Pública té constància que un total de deu nens van ser assistits al Centre d'Atenció Primària Garrotxa o a l'hospital d'Olot i Comarcal de la Garrotxa. Un dels nens que va anar a Urgències de l'hospital d'Olot i de la Garrotxa hi va haver de romandre unes hores en observació . Els afectats presentaven vòmits, nàusees, diarrea i febre, en la majoria dels casos.

Es tracta dels simptomes de la gastroenteritis provocada per la salmonel·losi. Segons un metge consultat ahir, són els mateixos malestars d'una gastroenteritis comuna però més forts i en molts casos necessiten assistència clínica.

Consultada ahir l'escola Petit Plançó, va exposar que està a l'espera dels resultats de la investigació dels tècnics de l'Agència de Salut Pública de Catalunya. També van indicar que els alumnes afectats ja han estat donats d'alta. El mateix van indicar fonts consultades del Centre d'Assistència Primària d'Olot.

Salmonel·losi

La salmonel·losi és una de les malalties de transmissió alimentària més comunes. És una infecció intestinal produïda pel bacteri salmonel·la. En la majoria de casos causa gastroenteritis i millora sense necessitat de tractament, però pot ser greu si arriba a la sang i afecta infants, gent gran o persones amb malalties cròniques. Generalment es contrau a través del consum d'aliments contaminats, especialment els ous.