El 49,7% dels alumnes enquestats en un estudi de les entitats Amalgama7 i Fundació Portal coneixen almenys un cas d'assetjament que ha tingut lloc a l'escola i el 37,3%, de ciberassetjament.

Les dades corresponen a la primera fase d'un estudi sobre bullying i cyberbullying en alumnes d'escoles catalanes entre 12 i 17 anys a partir d'una mostra de 193 joves, que s'anirà ampliant.

Prop del 9% dels enquestats reconeix que almenys en una ocasió han exercit ciberassetjament, un percentatge que s'enfila al 12,6% entre els adolescents de 16 a 17 anys. Ara bé, el 16,1% dels enquestats va reconèixer que havia enviat missatges o fet trucades ofensives a altres companys. «Tant víctimes com agressors i espectadors són menors que necessiten ajuda per canviar la seva situació. Sobretot perquè aquests papers no són estàtics, poden ser canviants en el temps», adverteix el director clínic d'Amalgama7, Jordi Royo.

El 41% dels enquestats reconeix que han estat víctimes de bullying i el 14,5%, de cyberbullying. Aquesta és una de les dades que Amalgama7 i Fundació Portal van avançar ahir, en la presentació de la jornada de prevenció i atenció a adolescents en risc, que tindrà lloc el dijous 17 d'octubre amb el títol Del bullying al cyberbullying. Víctimes? Per a aquestes entitats, les dades evidencien que l'assetjament escolar és «un problema global».

El 20,2% dels alumnes que manifesten haver estat víctimes de bullying o de ciberassetjament escolar no volien anar a l'escola, el 5,7% hi van deixar d'anar. El 6,7% va tenir en algun moment pensaments de fer-se mal i el 5,2% va reconèixer que s'havia autolesionat, segons l'enquesta. El 9,8% dels alumnes víctimes d'assetjament va indicar que havia tingut pensaments suïcides: el 6,5% en els nois i el 12,9% en el cas de les noies.

El 67% dels alumnes que han patit assetjament manifesta que ho van comunicar a un adult referent, és a dir, als tutors, les mares o els pares.

«Per les dades que tenim i les d'altres estudis internacionals, no és veritat que la majoria d'alumnes no comuniquin que són víctimes de bullying a un adult referent. Per a la majoria és eficaç fer-ho, però el 14% diu que, tot i haver-ho comunicat, no va canviar res. Aquest element ens ha de fer reflexionar», va apuntar Royo.

Prop del 28% dels enquestats reconeix que almenys en una ocasió ha assetjat altres alumnes, amb diferències significatives entre nois i noies, amb el 41,3% i el 15,8%, respectivament.