Almenys quatre persones han mort i 70 han resultat ferides aquest dijous a diverses ciutats de Turquia situades a la frontera amb Síria, per projectils disparats des de Tal Abiad, una de les localitats sirianes on l'exèrcit turc va iniciar dimecres una operació terrestre contra milícies kurdes.

"Un nadó sirià de nou mesos i el nostre oficial de l'oficina d'impostos d'Akçakale han mort a causa dels morters i coets disparats des de Síria", informa en un comunicat l'administració governamental de Sanliurfa, una de les províncies afectades pels projectils. En total "han resultat ferits 46 ciutadans a causa de projectils de coets i morters", afegeix la nota.

Després de l'atac, el ministeri de Defensa turc ha assenyalat en un tuit que el seu exèrcit ha identificat els membres de les "YPG que han matat civils innocents a Akçakale i les seves posicions han estat destruïdes amb foc d'artilleria".

Els projectils llançats des de territori sirià també han afectat la ciutat fronterera turca de Nusaybin, a la província de Mardin. Allà, "dues persones han mort i 24 han resultat ferides", assenyala el govern en un comunicat.

Una escola, entre els objectius de l'atac

A les imatges difoses dels atacs es poden veure grans columnes de fum en diversos punts de les ciutats. A Akçakale, els projectils han impactat en una escola, que estava tancada, a l'oficina del governador i en les dependències de les forces de seguretat. Les autoritats han demanat als veïns que es refugiïn a casa seva i s'apartin de la frontera amb Síria.

L'artilleria turca ha respost a l'atac i ha bombardejat Tal Abiad, una ciutat en territori sirià controlada per les YPG, les milícies kurdes que Ankara considera terroristes i que pretén expulsar de la seva frontera mitjançant l'operació "Font de Pau" llançada ahir.

El president turc, l'islamista Recep Tayyip Erdogan, ha anunciat que almenys 109 membres de les YPG han mort des que l'operació militar va arrencar. Les forces turques han arrabassat aquest dijous a les YPG set pobles a les rodalies de les ciutats de Tal Abiad i Ras al Ain, informa l'agència Anadolu.

Analistes turcs asseguren que l'exèrcit vol prendre zones rurals al voltant d'aquestes ciutats per avançar cap al centre.

Les YPG han estat aliades fins ara dels EUA en la lluita contra el gihadista Estat islàmic, però Ankara les considera com una organització terrorista pels seus vincles amb el Partit de Treballadors del Kurdistan (PKK), la guerrilla kurda de Turquia.