La sala que ha jutjat el cas del procés al Tribunal Suprem va traslladar ahir a les defenses de tots els encausats la petició de la Fiscalia perquè se celebri una vista que permeti prorrogar la mesura de presó preventiva de l'expresident de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) i diputat suspès de JxC Jordi Sànchez i del responsable d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart.

Tots dos estan en presó preventiva des del 16 d'octubre del 2017 per la causa del procés i la seva situació s'hauria de revisar si la sentència que es farà pública aquests propers dies supera la data.

La petició arriba l'endemà que les defenses de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart hagin presentat uns escrits contraris a celebrar la vista en què es torna a sol·licitar la posada en llibertat dels seus patrocinats.

Poc probable

Tots aquests tràmits tenen un objectiu simplement formal per si la sentència no es fa pública abans que acabi el termini, si bé és poc probable que això passi, segons les previsions del tribunal. Si no hi ha sentència i se celebra una vista, serà per videoconferència des de la presó de Lledoners (Barcelona), segons fonts jurídiques.

Les parts han de pronunciar-se sobre aquesta qüestió després que la Fiscalia sol·licités dimarts a la sala del cas que se celebrés una vista per decidir sobre la pròrroga, quan es compleixen els dos anys que fixa la llei de màxim per revisar la seva permanència a la presó sense que hi hagi sentència.

La defensa de Sànchez ja ha manifestat que, «tot i que aquesta part considera que no procedeix acordar la pròrroga de presó provisional, interessa que es dicti una interlocutòria que acordi la llibertat provisional del nostre mandant sense haver de convocar la compareixença prevista en l'article 505 de la llei d'enjudiciament criminal», segons assenyala l'escrit, al qual ha tingut accés Europa Press.

Per la seva banda, Cuixart sol·licita deixar sense efecte la mesura de presó provisional, tal com han demanat a diversos organismes i associacions internacionals especialitzats en la defensa dels drets humans. «La defensa també recorda que, per prendre aquesta decisió, cal la convocatòria de compareixença». Així ho estableix l'article 505.1 de la llei d'enjudiciament criminal.

Pel que fa a Vox, va pronunciar-se en el mateix sentit que el ministeri públic sobre que se celebri la vista breu per decidir si es prorroga la presó provisional de Sànchez i Cuixart si la sentència pel procés independentista no s'ha donat a conèixer abans del 16 d'octubre, dia en el qual compleixen dos anys de presó.