La successora de Jordi Sànchez al capdavant de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Elisenda Paluzie, va reconèixer ahir que hi ha hagut errors i mancances al llarg de l'última dècada per a la «preparació de la independència» per part dels partits secessionistes i el Govern.

En una entrevista a Ràdio 4, Paluzie va dir que no estaven prou «avançades» les anomenades «estructures d'Estat» que es preparaven per a una Catalunya independent, i que no s'havia d'haver posat un termini de 18 mesos per assolir la independència.

Paluzie va explicar que ella mateixa va haver d'oferir una roda de premsa sobre «estructures d'Estat» sense que li haguessin preparat gaire informació sobre assumptes clau com, per exemple, una Hisenda pròpia.

Més enllà d'això, la presidenta de l'ANC va afirmar que la consulta del 2014 hauria d'haver estat el vertader referèndum, en comptes de «treure-li la càrrega política i deixar-ho en un procés participatiu».

Igualment, per a Paluzie, el referèndum del 2017 va ser vàlid malgrat que van votar-hi «el 43%» dels ciutadans, perquè «no s'establia cap llindar» en les anomenades lleis del referèndum.

El fet que el Govern no tirés llavors endavant la independència va ser per a ella una «oportunitat perduda» en ple «momentum».

Paluzie va retreure, a més, a aquest executiu de JxCat i ERC no haver estat «disposat» en els dos últims anys a arribar realment a la secessió.

Preguntada sobre si creu que el Govern actual ha fet un pas enrere respecte a l'1 d'octubre del 2017, Paluzie va dir que «en certa mesura, sí».

D'altra banda, la presidenta de l'entitat independentista va reiterar que la principal convocatòria de l'ANC després de la publicació de la sentència són cinc marxes a peu que partiran de diferents llocs de Catalunya i acabaran a Barcelona divendres que ve, coincidint amb la vaga convocada per la Intersindical-CSC i IAC.

Mobilitzacions

Paluzie va dir, a més, que Jordi Sànchez li ha traslladat el consell que totes les mobilitzacions siguin pacífiques.

En aquest sentit, la presidenta de l'ANC va dir que per a ella el tall de carreteres o l'aixecament de peatges, als quals l'ANC no convoca, no poden «qualificar-se de violència».

«En qualsevol vaga a França se supera deu vegades el que hi ha hagut a Catalunya els últims dos anys, i en un context de molta tensió emocional», va argumentar Paluzie.

Finalment, preguntada per si haver posat un termini de 18 mesos per declarar la independència havia estat un engany, Paluzie no ho va voler qualificar d'aquesta manera, però va admetre que des del primer moment va tenir dubtes que es pogués complir aquest termini per la informació que tenia. En aquest sentit, va considerar que es podien haver estalviat el termini tenint en compte que durant la legislatura anterior s'havia avançat «molt poc».