La regió mediterrània s'està escalfant el 20% més ràpid que la mitjana mundial, per la qual cosa, si no s'apliquen mesures correctives addicionals, s'espera que la temperatura augmenti 2,2 graus el 2040, i que per al 2100 el nivell del mar pugi un metre, la qual cosa afectarà un terç de la població de la zona.

Aquestes són algunes de les conclusions provisionals del Primer informe d'avaluació científica sobre el canvi climàtic i mediambiental al Mediterrani que va presentar-se ahir al 4t Fòrum Regional de la Unió pel Mediterrani i que té com a objectiu el desplegament i aplicació de polítiques eficaces basades en l'evidència científica.

El secretari general de la Unió pel Mediterrani (UpM), Nàsser Kamel, va alertar de les «calamitats» que pot provocar el canvi climàtic i que afectarien «l'estabilitat i prosperitat de la nostra regió».

Augment de les temperatures, pujada del nivell del mar, escassetat d'aigua, morts massives d'espècies marines, disminució de les collites i del rendiment de la pesca i el bestiar, incendis a gran escala, increment de les sequeres i de les onades de calor i conflictes per l'escassetat de recursos són algunes de les conseqüències que el canvi climàtic podria tenir a la regió, segons l'informe presentat.

El director general adjunt de la Comissió Europea Maciej Popowski va assegurar que la lluita contra el canvi climàtic és una de les prioritats les institucions comunitàries i que ens trobem en el «moment» per prendre accions: «El temps per actuar és ara».

La presentació de l'informe ha anat a càrrec del coordinador de la xarxa de científics MedECC que ha fet l'estudi, Wolfgang Cramer, i de l'autora principal, Semia Cherif, que en el seu treball van sintetitzar els nombrosos estudis científics existents per oferir tots els coneixements disponibles fins avui sobre la situació de la regió.

Cherif va posar èmfasi en els efectes del canvi climàtic sobre l'aigua i el menjar, i va recordar que la pujada d'un metre del nivell del mar Mediterrani afectaria gairebé 200 milions de persones el 2100 i posaria en perill els seus mitjans de subsistència.

Segons l'informe, una alta concentració de gasos amb efecte d'hivernacle podria provocar un increment de la temperatura encara més gran, que el 2100 arribaria als 5 graus.

La científica va remarcar que «cada grau importa» i va recordar que, igual que en els humans, l'augment de la temperatura, per poc que sembli, té grans implicacions.