El Suprem ha eliminat l'últim obstacle legal que quedava per exhumar les restes de Francisco Franco en aixecar la suspensió cautelar que hi havia sobre tres recursos que encara segueixen vius al tribunal, de manera que ha autoritzat el Govern a entrar a la basílica per executar l'exhumació. En espera que el Constitucional resolgui la setmana que ve sobre la mesura cautelaríssima sol·licitada per la família Franco per paralitzar l'exhumació, el Suprem va solucionar en un mateix dia els últims obstacle jurídics per així donar llum verd a l'Executiu de Pedro Sánchez per entrar a la basílica de Cuelgamuros i treure les restes del dictador per portar-les al cementiri del Pardo.

La Secció Quarta del Contenciós va aixecar la mesura cautelar que el mateix tribunal va establir el juny contra l'acord del Govern per treure el dictador de la basílica de Cuelgamuros, que afectava els procediments encara no resolts de la comunitat benedictina del Valle de los Caídos, la Fundació Franco i l'Associació per a la Defensa del Valle de los Caídos.

Afirmen els magistrats que la suspensió cautelar s'ha d'aixecar després de la sentència del 30 de setembre passat que va rebutjar el recurs dels Franco. Però, a més, va respondre a la petició de l'Advocacia de l'Estat sobre l'autorització per entrar a Cuelgamuros, davant la negativa del prior de l'abadia, Santiago Cantera.

El Suprem explica que la sentència dictada la setmana passada «és per ella mateixa títol legítim suficient per dur a terme les actuacions previstes pels acords del Consell de Ministres del 15 de febrer i 15 de març, i per tant accedir a la basílica del Valle de los Caídos». I va recordar que «l'article 118 de la Constitució obliga tots els espanyols a complir les sentències fermes» en al·lusió al prior de l'abadia, que queda desautoritzat pels magistrats i que els últims dies s'havia convertit en protagonista en no voler donar permís a l'Executiu per entrar-hi.

El tercer capítol està relacionat amb el procediment que se segueix al Jutjat del Contenciós número 3 de Madrid, que té paralitzada la llicència d'obres de l'Ajuntament de San Lorenzo de El Escorial per actuar al Valle de los Caídos. Aquí els magistrats també van ser contundents en assegurar que «és la Sala III del Suprem l'únic òrgan jurisdiccional competent per enjudiciar la legalitat dels actes i disposicions del Consell de Ministres, així com les incidències esdevingudes en la seva execució», en un missatge implícit al jutge Jose Yusty, qui encara no ha arxivat aquesta causa.