El rector de la Universitat de Barcelona (UB) i actual president de l'Associació Catalana d'Universitats Públiques (ACUP), Joan Elias, creu que la proposta del departament de la Vicepresidència i Economia no satisfà les necessitats de les universitats públiques catalanes perquè només permet «fer aflorar» els increments de les nòmines dels anys 2017, 2018, 2019 i 2020, el retorn del 30% de la paga extra del 2013 i els increments salarials per antiguitats. Per això, per a Elias, «a la pràctica» la proposta suposa incrementar «zero» el pressupost.

Elias recorda que, en els darrers deu anys, la rebaixa de pressupost ha impedit que s'hagin fet les inversions necessàries i que actualment es troben amb bancs que s'han fet malbé, material obsolet i manca de xarxa d'infraestructures. Per això, remarca Elias, els rectors reclamen 100 milions que servirien per posar «les cases respectives al dia».

Per al rector de la UB, si el departament d'Economia acceptés la proposta de la consellera Chacón, que situava el pressupost a les universitats al voltant dels 125 milions, tindrien «alguna coseta» per poder invertir «essencialment en infraestructures». En el cas de la UB, a banda de renovació d'equips i material, el pressupost extra que puguin aconseguir el destinarien a augmentar els salaris. També explica que hi ha en projecte poder augmentar el salari dels professors associats. A més, per a Elias, cal resoldre el problema «sagnant» que ha representat el nou Estatut del Personal Investigador en Formació (EPIF) aprovat pel Govern central que millora la normativa sense posar els recursos. En aquest sentit, admet que no hi ha els diners per poder pagar-los el quart any de contracte que reclamen.

Després de la reunió amb vicepresidència, Elias diu que és «optimista» i que no dona «cap batalla per perduda» perquè s'ha pactat continuar-ne parlant les properes setmanes. Però creu que la situació és complicada perquè no veu «l'extra» en la «filosofia del pressupost» i lamenta que el coneixement i les universitats no surtin als programes i debats electorals.