El Constitucional va suspendre diversos aspectes d'una resolució del Parlament del juliol passat en la qual ratifica el dret d'autodeterminació de Catalunya i va advertir el president de la cambra catalana, Roger Torrent, de les conseqüències penals si ignora o eludeix aquesta suspensió.

En tres providències, el ple del TC va admetre a tràmit per unanimitat els incidents d'execució presentats pel Govern espanyol, que suspenen determinats incisos de la resolució aprovada pel Parlament el 25 de juliol: la reafirmació de la reprovació del rei, la confirmació de l'objectiu de la independència i la d'exercir el dret d'autodeterminació.

El TC també demana notificar personalment aquesta decisió a Roger Torrent i als membres de la mesa de la cambra catalana, a qui «s'adverteix de la seva obligació d'impedir o paralitzar qualsevol iniciativa que suposi ignorar o eludir la suspensió acordada, advertint-los de les eventuals responsabilitats, inclosa el penal, en què poguessin incórrer».

També s'adverteix Torrent, els membres de la mesa i el secretari general del Parlament del «seu deure d'impedir o paralitzar qualsevol iniciativa, jurídica o material, que directament o indirectament suposi ignorar o eludir» la sentència del Tribunal Constitucional 259/2015.

Aquesta sentència, del 2 de desembre del 2015, va declarar la nul·litat i inconstitucionalitat de la resolució del Parlament català, del 9 de novembre del mateix any, «sobre l'inici del procés polític a Catalunya com a conseqüència dels resultats electorals del 27 de setembre».

Així mateix, el TC avisa els integrants de l'òrgan de govern del Parlament de la seva obligació «d'abstenir-se de realitzar» qualsevol actuació per acomplir els incisos de la resolució del 25 de juliol impugnats pel Govern espa-nyol.

El Govern va acordar divendres passat en Consell de Ministres presentar els incidents d'execució contra la resolució del Parlament per considerar que contravenen la sentència del Constitucional del 2 de desembre del 2015 i va sol·licitar, a més, l'advertiment a Torrent i els membres de la mesa.

El Parlament té ara un termini de deu dies per formular les al·legacions que estimi convenients a la petició de declaració de nul·litat de la resolució.

Òrgan censor

Els dos membres de la mesa del Parlament de JxCat, el vicepresident Josep Costa i el secretari Eusebi Campdepadrós, van evitar recollir ahir la notificació del Tribunal Constitucional que se'ls ha lliurat per avisar-los de les conseqüències penals de desobeir les seves resolucions.

Els membres de la mesa del Parlament van rebre ahir a la tarda, de mans d'un funcionari judicial, l'escrit del TC en què se'ls comunica «l'incident d'execució» aprovat per aquest tribunal i se'ls adverteix sobre les conseqüències penals que comporta desobeir les seves resolucions.

El president Roger Torrent i la secretària Adriana Delgado, tots dos d'ERC, van signar la notificació, igual que els representants de Ciutadans, el vicepresident Joan García i la secretària Laura Vilchez, i el del PSC, el secretari David Pérez.

En el cas de Costa i Campdepadrós, fonts de JxCat van assegurar que tots dos van atendre el funcionari del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que va lliurar-los l'advertència del TC, però que «no han recollit la notificació».

Les mateixes fonts van denunciar que el TC vol, segons el seu parer, «interferir en la sobirania del Parlament» i convertir la mesa en un «òrgan censor».

D'altra banda, el ple del Parlament va rebutjar ahir una moció de Cs que buscava que la cambra demanés la dimissió del president de la Generalitat, Quim Torra, i pretenia retreure-li «que no s'hagi retractat per encoratjar les accions radicals dels CDR ni per liderar l'enaltiment de persones acusades de terrorisme». La iniciativa va rebutjar-se amb 76 vots contraris de JxCat, ERC, els comuns i la CUP, i 56 vots a favor de Cs, el PSC-Units i el PP.