Els EUA i la Xina van arribar a un acord parcial que podria desembocar en una treva en la seva guerra comercial. Amb el nou marc, la Xina comprarà més productes agrícoles dels Estats Units i la Casa Blanca rebaixarà una part dels aranzels imposats fins ara. Els avenços en les negociacions es van produir en la reunió entre una delegació xinesa i el secretari del Tresor dels Estats Units, Steven Mnuchin, i el representant de comerç exterior nord-americà, Robert Lighthizer, prèvia a una trobada entre el president dels EUA, Donald Trump, i el viceprimer ministre xinès, Liu He.

El mateix Trump va mostrar el seu optimisme a través de Twitter. «Passen coses bones a la reunió per parlar sobre el comerç amb la Xina. Millors sensacions que en el passat recent, més semblant a com eren les coses abans. Tots volem que passi alguna cosa significativa!» , va escriure el president.

L'acord va arribar només uns dies abans de la data límit perquè el Govern dels Estats Units imposés nous aranzels a les importacions xineses per valor de 250.000 milions de dòlars. La treva no implica, ni de bon tros, que la guerra comercial oberta durant quinze mesos hagi finalitzat. En altres ocasions també es van aconseguir acords que van derivar en armisticis i que, posteriorment, es van trencar. Però, almenys, suposa una mica d'alleujament per als mercats, que fa temps que estan en alerta per les conseqüències de la guerra comercial en el desenvolupament econòmic internacional.

D'altra banda, la comissària europea de Comerç, Cecilia Malmström, va sol·licitar al representant de Comerç dels Estats Units, Robert Lighthizer, començar a negociar un acord en la seva disputa comercial pels subsidis a Airbus i Boeing per evitar la imposició mútua d'aranzels.

«Crec que seria d'interès comú començar negociacions per trobar un acord just en els dos casos com més aviat millor», va escriure la responsable de Comerç de la Unió Europea en una carta.

Al principi d'octubre els Estats Units d'Amèrica van anunciar que a partir del dia 18 començarien a imposar aranzels a la UE -principalment afectarien quatre països, entre ells Espanya- després que l'Organització Mundial del Comerç (OMC) li donés la raó en la disputa amb la Unió Europea pels seus subsidis a Airbus i autoritzés Washington a aplicar sancions per uns 6.900 milions d'euros anuals.