12 de octubre de 2019
12.10.2019
Regió7

Les restes de Franco sortiran del Valle de los Caídos abans del 25 d'octubre

El Consell de Ministres aprova la tercera resolució sobre el dictador i assegura que avisarà la família amb 48 hores d'antelació

11.10.2019 | 23:22

Les restes de Francisco Franco estaran fora del Valle de los Caídos

abans del 25 d'octubre, setze mesos després que el president del Govern, Pedro Sánchez, fes la promesa de traslladar el cos del dictador fora del seu mausoleu. El Consell de Ministres va aprovar ahir la seva tercera –i última, segons la vicepresidenta Carmen Calbo– resolució sobre Franco, encara que no procedirà a l'exhumació de manera imminent perquè l'operatiu no està acabat i perquè avisarà la família amb 48 hores d'antelació. La data més probable serà entre el 18 i el 22 d'octubre, assenyalen des de l'Executiu.

Calvo va explicar en la roda de premsa posterior al Consell que el procediment de l'exhumació serà privat, amb l'única assistència dels familiars i la ministra de Justícia, Dolores Delgado –com a notària major del Regne– i els operaris encarregats. Si la família ho desitja, a més, se celebrarà una cerimònia religiosa, segons precisa el Govern.

Els mitjans de comunicació no seran presents a la basílica en el moment de l'exhumació, però sí a les zones públiques del Valle de los Caídos que s'habilitin per facilitar, segons va dir la vicepresidenta, el «dret a la informació» sobre aquest esdeveniment. Calvo no va voler donar detalls del trasllat, que s'està ultimant perquè sigui de la forma «tècnicament més segura i el menys incòmoda possible per als ciutadans», i tampoc va descartar que s'acabi fent en helicòpter.

En diverses ocasions, la vicepresidenta va voler deixar clar que ja no hi ha marxa enrere i que l'exhumació es durà a terme perquè hi ha una sentència ferma del Tribunal Suprem, que és «la cúspide de la Justícia» i la seva autorització és «més que suficient». A més va destacar que no sols el poder judicial, sinó els tres poders de l'Estat –el legislatiu i l'Executiu també– estan «alineats» en aquest assumpte. Per això va remarcar que al Govern no el preocupa «gens» que el prior del Valle de los Caídos hagi amenaçat d'impedir l'exhumació, perquè tothom ha d'acatar les lleis, també els qui pertanyen a un orde religiós. Va recordar així mateix que l'Església catòlica «mai no s'ha oposat» a l'exhumació i va insistir, en tot cas, que el Govern «va proveït d'una sentència del Suprem».

El Constitucional decidirà al principi de la setmana vinent si acorda o no la paralització de l'exhumació, encara que és una possibilitat remota a la vista de les poques mesures cautelaríssimes que acorda aquest òrgan.

Després de donar la notícia de l'exhumació en els pròxims dies, Calvo va defensar que el Govern hagi donat una forquilla de dates i no una data concreta, perquè, segons va explicar, cal tenir el Valle tancat diversos dies per seguretat i per organitzar l'operatiu.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit