El president de la sala penal del Tribunal Suprem, Manuel Marchena, que ha jutjat als responsables del procés, va advertir ahir que «una sentència no està fins que la firma l'últim magistrat».

En conversa informal amb periodistes durant la recepció del Palau Reial amb motiu de la Festa Nacional, el jutge Marchena va fer aquesta observació després que es filtressin alguns detalls de la sentència del procés, que segons ha assenyalat, es farà pública demà o dimarts. Per altra banda, Marchena també va lamentar les filtracions, encara que va admetre que no es poden evitar amb una sentència que ha de passar per dotze persones.

Marchena va advertir que no es pot confirmar cap detall de la sentència i va recalcar que «tot està obert» perquè «una sentència no està acabada fins que la firma l'últim magistrat». A més, el jutge Marchena va assenyalar que pot haver-hi discrepàncies fins a l darrer moment, i va insistir que seria una «insensatesa» confirmar el que s'ha filtrat. De fet, la sentència encara no té la signatura dels set magistrats que han jutjat els fets, un tràmit previst per a demà. Fins al moment en què hagin signat, qualsevol dels magistrats pot anunciar la presentació d'un vot particular, segons han assenyalat fonts jurídiques a Europa Press. Tanmateix, tot apunta al fet que ja existeix acord sobre la qualificació dels fets, que passa per la pena de sedició i malversació de fons. Per ambdós delictes s'aplicarà una sola pena en apreciar que els dos estan connectats, segons La Vanguardia.

La decisió del Suprem

El tribunal que ha jutjat la causa del «procés» ha acordat per unanimitat condemnar als seus responsables per delictes de sedició i de malversació i descartar l'acusació de rebel·lió que va formular la Fiscalia, segons EFE.

Falta que es concretin les penes individualitzades, que aniran escalonades en funció de la participació de cadascun dels acusats pels fets de l'1 d'Octubre. Els magistrats han decidit que no es van complir els requisits per condemnar els polítics per rebel·lió.

La seva conclusió s'acosta a les tesis de l'Advocacia de l'Estat, que en els seus escrits d'acusació va sostenir que els fets ocorreguts a Catalunya a la tardor del 2017 no van implicar la violència suficient per encaixar en la rebel·lió. Per a la Fiscalia, el «procés» va ser un «cop d'estat» que va buscar liquidar la Constitució amb «violència suficient», però l'Advocacia creu que aquesta no va ser «element estructural» del pla.

Per una altra banda, la sala també ha decidit condemnar a l'exvicepresident Oriol Junqueras i als exconsellers presos (Joaquim Forn, Josep Rull, Jordi Turull i Raül Romeva) per malversació de cabals públics. No obstant això, els altres tres acusats, els exconsellers Santi Vila, Carles Mundó i Meritxell Borràs, previsiblement seran condemnats només per desobediència, un delicte que no implica pena de presó.

Per la seva banda, la defensa de Jordi Sànchez, Josep Rull i Jordi Turull va anunciar ahir que es reserva el dret a interposar una denúncia davant del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) per les filtracions de la sentència del Tribunal Suprem si finalment es confirma la seva veracitat.

La defensa considera que la filtració, si acaba convertint-se en una realitat, és una «falta de respecte» als acusats i a les seves famílies i una «flagrant vulneració del secret de les deliberacions», que està regulat a l'article 233 de la Llei Orgànica del Poder Judicial. A més, van voler traslladar el seu «total astorament» per aquesta situació.