L'unionisme va aplegar 10.000 persones a Barcelona amb motiu del 12-O i a les portes de la sentència del procés. Es tracta d'una xifra sensiblement més baixa que l'any passat, quan la mateixa manifestació del Moviment Cívic d'Espanya i Catalans va sumar 65.000 assistents, segons les mateixes fonts de la Guàrdia Urbana.

Amb el lema «Por la Hispanidad, Cataluña Suma» la marxa va recórrer la part baixa del passeig de Gràcia entre càntics contra l'independentisme, a favor de la unitat d'Espanya i elogis a la Guàrdia Civil i la Policia Nacional. Al capdavant de la concentració s'hi va situar la plana major de Cs -amb Lorena Roldán i Inés Arrimadas-el PPC -amb Cayetana Álvarez de Toledo- i VOX. En els discursos a la plaça de Catalunya van ser protagonistes les condemnes dels líders del procés amb crits de «a la presó».

«Els jutges faran bé els deures. Ni oblit ni perdó, llargs anys a la presó», va sentenciar el vicepresident d'Espanya i Catalans, Javier Megino.

Megino va destacar «l'orgull» pel poder judicial espanyol i va confiar que posarà «al seu lloc i tot el temps que mereixen els que han anat contra la llei». També va reivindicar l'exèrcit espanyol i els cossos de seguretat com la Guàrdia Civil o la Policia Nacional, un «emblema».

Durant la seva intervenció, Javier Megino també va recordar que el moviment Espanya i Catalans té com a objectiu «defensar l'espanyolitat de Catalunya sense complexos».