Es respirava un ambient diferent del d'altres diumenge als voltants de Lledoners. Tot i que ahir l'actuació de Música per Llibertat, que té lloc cada diumenge al costat del centre penitenciari per reclamar la llibertat dels presos independentistes, no va ser multitudinària, hi havia la sensació que era el punt de partida de cara a les protestes que hi haurà els propers dies. Tothom tenia la vista fixada en la sentència que el Tribunal Suprem, previsiblement, farà pública avui.

Relacionades

L'acte d'ahir al migdia es va convertir en un assaig de les mobilitzacions que s'estan preparant davant la probabilitat que els polítics processats no siguin absolts i hagin de complir penes de presó. Les filtracions del cap de setmana indiquen que seran declarats culpables d'un delicte de sedició i malversació. El conductor de l'acte, Jordi Pesarrodona, va batejar l'acte d'ahir com «l'inici d'un tsunami democràtic», i els discursos i les proclames que cridaven els concentrats van pujar de to amb la intenció d'escalfar motors.

L'acte va començar amb la lectura d'una carta d'agraïment de Dolors Bassa, l'exconsellera del govern català reclusa a la presó de Puig de les Basses (Figueres), a les persones que protesten davant dels centres penitenciaris per donar suport als independentistes empresonats. Els crits de «no esteu sols» o «llibertat presos polítics» es van escoltar en diverses ocasions en l'acte de Música per la Llibertat, que va aplegar músics d'arreu de Catalunya, majoritàriament de les comarques centrals.

Ironies amb el fanal

En la protesta d'ahir també hi va haver moments per a la ironia. A la interpretació del Cant dels Ocells -amb la lletra creada especialment per a la concentració setmanal- i L'Estaca, s'hi va afegir una versió de la cançó La farola. La lletra d'aquesta peça popular, composta pel cantautor de l'Ametlla de Mar Miquel del Roig, va ser reinterpretada ahir amb uns versos irònics que es mofaven del paracaigudista de l'Exèrcit de l'Aire que va impactar contra un fanal en plena desfilada militar el Dia de la Hispanitat, al passeig de la Castellana de Madrid.

Pesarrodona, que ha renunciat als càrrecs públics que ocupava a l'Ajuntament de Sant Joan de Vilatorrada i al Consell Comarcal del Bages per discrepàncies amb la direcció d'ERC, va acabar l'acte afirmant que la situació política ha arribat a un punt en què «l'independentisme no renunciarà a una negociació per celebrar un referèndum».

També va tenir paraules per a Lluís Puig, l'exconseller de Cultura que va marxar de l'Estat quan el govern espanyol va intervenir el Govern de la Generalitat en aplicació de l'article 155. Va explicar que l'havia vist feia pocs dies «i plorava» perquè aquest cap de setmana se celebra la Fira Mediterrània de Manresa, i l'havia de seguir des de la distància. Puig va ser el primer director del mercat teatral. Pesarrodona havia vist l'exconseller a la Haia (Holanda) com a membre d'una delegació catalana que es va entrevistar amb els grups polítics amb presència al Parlament dels Països Baixos. I és que la delegació de l'ANC en aquest estat va aconseguir 60.000 firmes perquè la cambra parlamentària es pronunciï sobre els independentistes que són a la presó. «Els partits estaven interessats a conèixer aquesta realitat. És important perquè és un pas més per internacionalitzar el procés i és destacable que un parlament es pronunciï sobre el que està passant»

La concentració de Música per la Llibertat d'ahir va servir per mostrar que l'independentisme està preparat per a la mobilització.