Un cop coneguda les condemnes imposades pel Tribunal Suprem als líders independentistes, arrenca el compte enrere perquè aquests puguin començar a disposar dels primers permisoss penitenciaris, sempre amb l'aprovació final del propi Suprem. Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, per exemple, condemnats a 9 anys per sedició, podrien obtenir la primera autorització per sortir poc després de Reis de l'any vinent, un cop complerta la quarta part de la condemna (els Jordis són a la presó des del 16 d'octubre del 2017).

Joaquim Forn i Oriol Junqueras, empresonats tots dos el 2 de novembre del 2017, poden ser els següents a obtenir permisos. El primer d'ells, ha estat condemnat a 10 anys i mig i el segon, a 13. Tots dos, però, fa més temps que estan entre reixes que la resta de consellers.

La Fiscalia demanava que el Suprem impedís l'accés dels condemnats al règim penitenciari obert abans d'haver complert la meitat de la pena. L'alt tribunal, però, no ho ha acceptat. Cal tenir en compte que són els Serveis Penitenciaris de la Generalitat qui classifica l'estatus dels presos (els permisos i els graus d'internament), però és el tribunal sentenciador, és a dir el Suprem en aquest cas, qui conserva la potestat d'acceptar-los o no.

El primer grau es manté per a presos perillosos i és excepcional. L'habitual és el règim ordinari o segon grau, amb el qual es podem obtenir permisos un cop superada la quarta part de la condemna. I seguidament hi ha el tercer grau, que permet passar el dia fora la presó i passar-hi només les nits de dilluns a dijous. La llibertat condicional es pot obtenir un cop complertes tres quartes parts de la condemna (o dos terceres parts si el tribunal ho considera). La Fiscalia pot recórrer sempre l'atorgament d'aquests permisos.