El Govern estudia com a dates possibles per a l'exhumació de Francisco Franco el dilluns 21 d'octubre o el dimarts 22, segons fonts oficials, que van afegir que ara com ara no està confirmada la data definitiva. L'Executiu va tancar divendres el Valle de los Caídos amb la intenció d'executar l'exhumació de les restes del dictador «entre el 18 i el 22 d'octubre». L'ordre per al tancament del Valle de los Caídos constava a l'acord definitiu aprovat divendres pel Consell de Ministres amb el qual es posa punt i final a un procediment iniciat fa un any i que s'ha trobat amb múltiples obstacles com a conseqüència dels nombrosos recursos plantejats per la família Franco i el seu entorn, que es van oposar des del principi a l'exhumació.

Amb l'aval del Tribunal Suprem al projecte posat en marxa per Pedro Sánchez, l'Executiu té ja via lliure per executar l'operació. Només falta anunciar la data i comunicar-la a la família del dictador. En aquest sentit, la ministra de Justícia en funcions, Dolores Delgado, va considerar que l'exhumació de Franco és «la major victòria de la democràcia en els últims 40 anys» i es va mostrar convençuda que quan es faci efectiva serà «el dia de la victòria d'homes, dones, demòcrates, que, ara sí, ens reconciliarem amb nosaltres mateixos».

En un acte polític a Irun (Guipúscoa), va celebrar el fet que el Govern socialista hagi pogut dur a terme el procés de trasllat de les restes de Franco. «Traurem el dictador d'aquest espai on està i no hauria d'estar», va destacar. Va afirmar que aquest procés s'ha fet «amb valentia» i va voler reconèixer el «compromís» del president del Govern en funcions, Pedro Sánchez, del seu Executiu, i del dels «homes i dones que formen part del PSOE».

La titular de Justícia va assegurar que és una «victòria dels demòcrates» i també «per als homes i dones que van donar la seva llibertat, la seva vida o que van haver de marxar a l'exili». «Quants bascos van haver d'abandonar la seva terra, el seu país, la seva llengua, els seus amics, el seu ofici i marxar d'aquí omplint el món d'exiliats?», es va preguntar.

Per part seva, el president de Vox, Santiago Abascal, va titllar d'«estratagema tramposa» del president del Govern en funcions, Pedro Sánchez, l'exhumació de les restes de Franco en els mateixos dies que es donarà a conèixer la sentència del procés a Catalunya. El líder de Vox va explicar que el que pretén Sánchez és que els espanyols surtin als carrers «braç enlaire i cantant el Cara al sol per a ell posar-se al mig», i va criticar el líder socialista per considerar-lo un «radical i extremista que respon als plantejaments de la ultraesquerra».

«Quina és l'emergència? Només una. Provocar l'odi, l'enfrontament i la mobilització a les eleccions. La fi de la reconciliació dels espanyols», va criticar. En aquest sentit, es va referir a la denúncia davant la Junta Electoral Central (JEC) interposada per Vox i resposta «en menys d'una hora» en la qual demanaven que l'acte «de profanació» no es produís a la meitat de campanya «igual que no es pot inaugurar una autopista».