El Tribunal Suprem considera, en la seva sentència d'aquest dilluns, que Oriol Junqueras és culpable del delicte de sedició, i el condemna a 13 anys de presó, perquè va ser advertit per la cúpula dels Mossos d'Esquadra que hi podria haver violència durant l'1-O i va decidir, juntament amb l'aleshores president, Carles Puigdemont, seguir endavant amb el referèndum d'independència. El tribunal recorda que Junqueras, tot i només respondre a la seva defensa, va admetre que l'objectiu de les 'lleis de desconnexió' i el referèndum era aconseguir una Catalunya independent, malgrat reivindicar-me la legitimitat. Així, destaca el seu paper en el procés que va "conduir a la inobservança de les lleis i el contumaç menyspreu a les resolucions del Tribunal Constitucional i el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya". En aquest sentit, a banda del seu paper com a vicepresident, la sala remarca el seu lideratge, reconegut per molts processats i testimonis, per ser també president d'ERC.

El tribunal afirma que "està acreditat per la testifical del major dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero, i dels comissaris Ferran López, Joan Carles Molinero, Emili Quevedo i Manel Castellví", que Junqueras va estar present a la reunió del 28 de setembre de 2017 a instàncies d'aquells comandaments policials, amb l'objectiu d'"informar als membres de l'executiu de l'important risc per a la seguretat que podia derivar-se de la constatada presència de col·lectius radicals i de la mobilització d'una xifra de persones pròxima als dos milions". "L'alta probabilitat d'enfrontaments amb les forces policials encarregades de complir el mandat judicial feia aconsellable -segons el parer dels comandaments policials- la suspensió de la votació prevista per al dia 1 d'octubre. Malgrat això, la decisió dels membres del Govern presents en aquesta reunió va ser la de seguir endavant amb el referèndum. En acabar la reunió, el processat rebel, llavors president de la Generalitat, va manifestar a tots els presents que si el dia 1 d'octubre es desfermava la violència declararia la independència".

"La voluntat suposada de l'acusat Junqueras i la representació d'aquests greus incidents s'infereix amb facilitat, no ja dels termes en què es va desenvolupar aquesta reunió, sinó del fet objectiu que el dia anterior el Tribunal Superior de Justícia havia dictat una interlocutòria la existència de la qual va ser posada de manifest en la trobada entre responsables polítics i comandaments policials- en què es va acordar prohibir la realització del referèndum i ordenar a les forces i cossos de seguretat -Mossos d'Esquadra, Guàrdia Civil, Policia Nacional i Policia Local- que confisquessin el material, tanquessin els col·legis i impedissin la votació".