Es va esgotant el compte enrere per conèixer la sentència del Tribunal Suprem (TS) i es mantenen moltes incògnites sobre quina serà la resposta des de Catalunya. El que està clar és que hi haurà dos escenaris: el carrer i les institucions. I que, en aquest segon àmbit, el Parlament jugarà un paper protagonista. Així ho va assenyalar el president de la Generalitat, Quim Torra, davant del que va definir com a «torpede» a la convivència si hi ha una sentència condemnatòria. La reacció més immediata de Torra, però, serà dirigir-se als ciutadans en un missatge institucional des del Palau de la Generalitat.

Pel que fa al carrer, ANC i Òmnium ja van anunciar les mobilitzacions de les Marxes per la Llibertat que confluiran a Barcelona coincidint amb una vaga general. Es manté la incògnita del paper que jugarà el creat recentment Tsunami Democràtic.Hi ha diferents vies per portar la reacció de la sentència al Parlament. El president Torra podria demanar a petició pròpia la seva compareixença per fixar posició davant l'escenari que s'obre després de la decisió del Tribunal Suprem o també es podria demanar la convocatòria d'un ple específic.

En aquest segon cas, a banda del discurs de Torra davant la cambra els diferents grups presentarien propostes de resolució que se sotmetrien a votació. Així doncs, seria una manera per tal que el Parlament es pronunciés davant la sentència.

Una altra opció és que algun grup presenti una proposta de resolució coincidint amb la compareixença de Torra.Pel que fa als terminis, el criteri parlamentari és que han de passar unes 48 hores per convocar un ple però el reglament també preveu que la mesa pugui acordar per majoria escurçar els terminis. Així doncs, tot i que no hi ha previst cap ple ordinari per a aquesta setmana, es podria acabar celebrant una sessió plenària depenent de les peticions que facin el president Torra i els grups parlamentaris.

En el debat de política general, el Parlament va avalar la desobediència civil i institucional i va apostar per l'amnistia, en una resolució aprovada per JxCat, ERC i la CUP. És, de moment, l'únic acord per escrit sobre la reacció a la sentència mentre continuen els contactes per a una estratègia conjunta.

Tot plegat enmig dels advertiments de diferents partits espa-nyols, en un clima preelectoral, sobre l'aplicació del 155 o de la llei de seguretat nacional.ERC, en les darreres setmanes, ha posat sobre la taula un govern de concentració, que ha estat descartat pels comuns, i unes eleccions al Parlament. Aquesta segona opció s'ha anat esvaint, ja que el president Torra no ho veu amb bons ulls.Per la seva banda, la CUP considera que el més important és la resposta social i les mobilitzacions al car-rer.