Els berguedans van tornar a sortir al carrer, ahir al vespre, en una manifestació que es va iniciar davant dels jutjats i va acabar a la plaça de Sant Pere i va aplegar més de 3.000 persones. Després de la concentració més minoritària del migdia, la capital del Berguedà va omplir-se amb més de tres mil persones de tota la comarca per mostrar el seu rebuig a la sentència condemnatòria dels líders independentistes presos que s'havia fet pública al matí.

La ciutat va tornar a viure una de les concentracions més multitudinàries de la història, com ja ho van ser la del 21 de febrer d'enguany, quan també va tenir lloc una vaga, o la del 3 d'octubre del 2017 , en l'aturada de país després de les càrregues policials del referèndum de l'1 d'octubre, que va portar riuades de gent a la capital berguedana. Ahir també hi va haver molta gent que va sortir al car-rer per protestar. El punt de trobada va ser davant dels jutjats, al car-rer del Programari Lliure. Allà, a les 8 del vespre, va iniciar-se la manifestació que va recórrer en marxa lenta pel carrer del Roser i el carrer Major fins a arribar a la plaça de Sant Pere. El centre de la ciutat es va omplir de berguedans disposats a mostrar el ferm rebuig a la sentència que «és un intent d'enviar un missatge de por als ciutadans que opinem diferent», va afirmar l'editor berguedà Jaume Huch, encarregat de fer la lectura del manifest. «No tenim por», van corejar els assistents amb crits insistents. El text va demanar també la «unitat» dels catalans per continuar reclamant la llibertat dels presos i el retorn dels exiliats. Va ser llavors quan la plaça va esclatat a crits demanant la seva llibertat.

Abans, alcaldes de la comarca van ser els encarregats de llegir la moció que els ajuntaments berguedans i de tot Catalunya van començar a aprovar ahir per mostrar també la disconformitat del món municipal amb la sentència. Justament, ahir, una hora abans de l'inici de la manifestació, el ple de l'Ajuntament de Berga va aprovar per unanimitat la moció de resposta a la sentència del Tribunal Suprem i per demanar l'amnistia «per a les persones preses polítiques catalanes i en defensa del dret a l'autodeterminació». L'alcaldessa, Montse Venturós, va llegir la moció de l'AMI i l'ACM i, posteriorment, es van votar els acords que contenia: rebutjar la sentència i reclamar la llibertat «immediata de tots els presos i preses polítiques i exigir l'amnistia» per a tots. A la moció es referma el «caràcter pacífic del moviment independentista». Hi van votar a favor els 13 regidors dels 17 que configuren el ple que van assistir a la sessió, tots els de la CUP, Junts per Berga i ERC. Per a demà Puig-reig i Gironella han convocat plens per aprovar aquesta moció.

Un dels moments més especials de la concentració va ser quan la plaça es va convertir en un mar de llums. Tots els assistents, en silenci, van alçar els mòbils i van il·luminar l'espai. L'acte va tenir la intervenció dels Cantaires del Berguedà, format per membres de diverses corals de la comarca, dirigits per Xavier Llobet, i va finalitzar amb la interpretació d' Els segadors.