Un centenar de manifestants va intentar bloquejar ahir el Centre de Control Aeri de Gavà. Un grup de persones es van concentrar a les portes del centre en protesta per la sentència de l'1-O i van bloquejar-ne els accessos. La infraestructura dona servei a l'aeroport del Prat de Barcelona i la gestiona Enaire. L'objectiu dels manifestants era impedir el canvi de torn dels controladors aeris.

Els concentrats, però, no van poder accedir al centre. Fonts dels Mossos d'Esquadra van explicar que aquest grup de persones es va col·locar a les portes per impedir-hi l'accés i que els agents els van haver d'evacuar un per un. No consten detencions vinculades a aquest esdeveniment segons les fonts consultades. L'acció s'emmarcava en la crida que va fer Tsunami Democràtic per paralitzar l'activitat de l'Aeroport del Prat en resposta a la sentència. Tot i això, el centre va funcionar amb total normalitat.

Els manifestants que es concentraven a l'exterior de manera pacífica van ser desallotjats i un cop reobert l'accés pels volts de tres quarts de quatre els agents dels Mossos es van mantenir a l'exterior protegint el centre.

La infraestructura es va inaugurar el 2005, ara fa 14 anys. Està ubicat a l'espai logístic del delta del Llobregat i a sis quilòmetres de l'aeroport. Des del centre de Gavà es gestiona el tràfic aeri d'uns 300.000 quilòmetres quadrats i controla la informació de tots els avions que sobrevolen el nord-est de la Península, una àrea que no només comprèn Catalunya, sinó també es controlen els accessos a les Illes Balears i les sortides i arribades a altres aeroports, com el d'Albacete, València, Girona, Sabadell o Lleida.

Crida a bloquejar Barajas

Tsunami Democràtic va fer una crida a «saturar els accessos» al madrileny aeroport de Barajas, després d'haver aconseguit que milers de persones es desplacessin i ocupessin l'aeroport del Prat.

«A través d'una acció sorpresa que ha començat fa pocs minuts, Tsunami Democràtic ha desplaçat milers de vehicles als voltants de l'aeroport de Barajas-Adolfo Suárez amb l'objectiu de fer arribar la mobilització en resposta a la sentència a la capital d'Espanya», va assegurar l'organització en un comunicat. Tsunami Democràtic va demanar que tots els madrilenys «indignats» amb la sentència acudissin a la convocatòria per reclamar una «solució política» al conflicte català que passi pel «diàleg i la negociació». «Amb aquesta acció es vol traslladar les conseqüències de la repressió i de la falta de diàleg al nucli econòmic de l'Estat, fent evident que el conflicte polític no només afecta Catalunya», concloïa el comunicat. Anit, Aena i el ministeri de l'Interior van negar que s'estiguessin registrant incidències als accessos de la infraestructura