Nova jornada de manifestacions a manifestacionsCatalunyaaquest dimarts, un dia després de la resolució de la sentència del Tribunal Supremque condemna a gairebé 100 anys de presó els líders independentistes. Després d'un dilluns marcat per les protestes i manifestacions multitudinàries arreu del país i també a la Catalunya Central, les mobilitzacions no s'aturen i avui se centren a les carreteres catalanes, amb talls a la C-25, la C-17, l'AP-7 i l'A-7.

A Regió7 pots seguir en directe tota la informació relacionada amb les reaccions i les mobilitzacions populars al país, amb especial atenció al que passa a la Catalunya Central. A Manresa, els Mossos han identifiquen diversos menors per haver accedit a les vies del tren després de manifestar-se davant de la caserna de la Guàrdia Civil. La C-25 ha estat tallada entre la 1 i les 2 del migdia.

22.10 h

Batalla campal amb tres detinguts al voltant del Passeig de Gràcia

Batalla campal amb barricades en flames al voltant del Passeig de Gràcia, a l'encreuament entre el carrer Mallorca i Pau Claris de Barcelona, en el marc de les protestes per la sentència de l'1-O aquest dimarts. Mossos d'Esquadra i Policia Nacional han actuat amb contundència per dispersar manifestants que en aquest punt intentaven arribar a la delegació del govern espanyol a la capital catalana, i en aquest context és on han començat a aparèixer les nombroses barricades en flames. Les càrregues policials han provocat la dispersió dels concentrats, i posteriorment s'han encès altres barricades a altres punts pròxims, com ara l'avinguda Diagonal. També hi ha hagut desperfectes a cotxes i motocicletes. Els Mossos confirmen fins al moment tres detencions per atemptat a agent de l'autoritat.

En aquest vídeo es pot observar el llançament d'objectes dels manifestants a la policia abans de les càrregues, i en el següent, la policia observant el carrer amb barricades al fons:

Llançament d'objectes dels manifestants a la policia al Passeig de Gràcia

Llançament d'objectes dels manifestants a la policia al Passeig de Gràcia

La policia observa el carrer amb barricades al Passeig de Gràcia

La policia observa el carrer amb barricades al Passeig de Gràcia

21.25 h

40.000 manifestants a Barcelona, segons la Guàrdia Urbana

40.000 persones segons la Guàrdia Urbana han assistit a les dues concentracions a l'entorn de la delegació del govern espanyol a Barcelona en el moment de màxima afluència. Una de les convocatòries, la d'ANC i Òmnium Cultural, congregava els participants davant de la seu de l'administració espanyola perquè seguessin al carrer amb espelmes. Finalment ho han hagut de fer a cent metres de l'edifici, a la confluència dels carrers Mallorca i Bruch, perquè un dispositiu policial molt extens impedia arribar-hi. L'acte ha comptat amb la participació de Lluís Llach i del vicepresident d'Òmnium, Oriol Mauri, que entre d'altres, han llegit cartes dels presos. Aquesta convocatòria s'ha desenvolupat amb absoluta normalitat. L'altra concentració, convocada pels CDR, ha tingut lloc a prop del passeig de Gràcia, on s'han unit dues columnes una provinent de Jardinets de Gràcia i l'altra de plaça Universitat. Aquí hi ha hagut escenes de tensió i alguna càrrega policial.

10

Concentració amb tensió i càrregues a Barcelona el 15-O

20.40 h

Tall a la C-58 a Terrassa

Després d'una concentració de milers de persones, s'ha tallat la C-58 a l'altura de Terrassa, en els dos sentits de la marxa.

20.35 h

Tensió i càrregues durant les concentracions al voltant de la delegació del govern espanyol a Barcelona

Escenes de tensió i càrregues policials aquest dimarts al vespre al voltant de la delegació del govern espanyol a Barcelona, on han confluït dues convocatòries de protesta contra les sentències del Tribunal Suprem als líders independentistes. Les càrregues s'han produït a la zona del carrer Mallorca, a prop del passeig de Gràcia, on han arribat columnes de manifestants des de la plaça Universitat i des de Jardinets de Gràcia. Aquí, la policia ha actuat per evitar que els concentrats superessin l'àrea restringida formada per tanques. Al darrere d'aquest perímetre de seguretat, dos cordons policials, un de Mossos d'Esquadra, el més pròxim als manifestants, i un altre de Policia Nacional, més a prop de la seu de l'administració espanyola.

20.23 h

Prop d'un miler d'igualadins omplen el passeig Verdaguer per rebutjar la sentència

Centenars d'igualadins no han fallat a la crida d'Òmnium i d'ANC a dur a terme una seguda pacífica davant la delegació de l'Agència Tributària Espanyola de la capital de l'Anoia per mostrar el rebuig de la ciutadania a la sentència publicada ahir contra els líders independentistes presos. Des de les set de la tarda, la multitud de gent ha anat augmentant fins a arribar al voltant de 1000 persones que han encès les seves espelmes com a forma de protesta.

20.07 h

Interrompuda la circulació de trens entre Reus i Tarragona

La circulació de trens entre Reus i Tarragona està interrompuda per persones a la via, en el marc d'una protesta contra la sentència del Tribunal Suprem als líders independentistes. El tall ha tingut lloc cap a dos quarts de set de la tarda, i a dos quarts de vuit continuava bloquejada. Segons indica el Ministeri de Foment, la cancel·lació de trens també afecta el tram entre Reus i Constantí. La invasió de les vies té lloc al quilòmetre 580, i afecta els serveis de les línies RT1, R14 i R15 de Rodalies. Al llarg del dia hi ha hagut altres alteracions del servei, ja resoltes. Per exemple, hi ha hagut un tall de la via per una barricada encesa a la R3 a Urtx-Alp. I una interrupció a l'estació de Tarragona per invasió de les vies.

19.52 h

PP, PSOE i Cs defensen que la sentència de l'1-O és resultat d'un "judici just" en una carta conjunta als eurodiputats

Les delegacions del PP, el PSOE i Ciutadans han defensat en una carta conjunta a tots els eurodiputats que la sentència de l'1-O és resultat d'un "judici just". La missiva firmada pels caps dels grups, Dolors Montserrat (PP), Javier Moreno (PSOE) i Lluís Garicano (Cs) assegura que les accions dels condemnats van constituir un "greu atac" a "l'estat de dret i democràtic" espanyol. "Espanya ha assegurat que aquest desafiament rebia la resposta legal adequada a través d'un judici imparcial i amb totes les garanties", afirmen. Tots tres reclamen "la responsabilitat i la cooperació del conjunt de les forces polítiques democràtiques" per defensar "la normalitat institucional" i "la convivència a Catalunya".

19.30 h

Torra diu que "la indignació" dels presos "s'ha multiplicat" després de llegir la sentència

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha visitat aquest dimarts a la tarda els set líders independentistes presos a Lledoners, a Sant Joan de Vilatorrada (Bages). A la sortida, ha assegurat que els presos estan "ferms i serens", però ha dit que també estan "indignadíssims". "Un cop llegida la sentència, la seva indignació s'ha multiplicat perquè s'adonen d'aquest judici farsa, que no s'hauria d'haver començat perquè, senzillament, la sentència ja estava redactada i dictada", ha assegurat.

Torra diu a Lledoners que "la indignació" dels presos "s'ha multiplicat" després de llegir la sentència

Torra diu a Lledoners que "la indignació" dels presos "s'ha multiplicat" després de llegir la sentència

19.22 h

El president del parlament britànic diu que Puigdemont seria "extremadament benvingut" a parlar a Westminster

El president de la cambra del comuns, John Bercow, obre la porta de Westminster a l'expresident Carles Puigdemont. "Si ve aquí a parlar serà extremadament benvingut", ha respost Bercow a la diputada laborista Emily Thornberry, que havia preguntat al secretari d'estat per a Europa, Christopher Pincher, si podia garantir que l'expresident seria "lliure" de visitar el Regne Unit "sense risc de ser arrestat ni extradit". En un debat al parlament britànic sobre la sentència del Tribunal Suprem, Pincher ha fet una crida al diàleg per resoldre la situació política a Catalunya, però ha remarcat que es tracta d'una "qüestió d'Espanya" i que els líders independentistes han "d'acatar la llei".

19.12 h

Borrell afirma que l'independentisme té una actitud "totalitària"

El ministre espanyol d'Exteriors, Josep Borrell, ha assegurat aquest dimarts en una trobada amb premsa internacional que l'independentisme té una actitud "totalitària", segons recullen mitjans com The Guardian o AFP i han confirmat fonts del ministeri a l'ACN. "Quan un exclou part de la població perquè no comulga amb les seves idees i només considera que pertanyen al poble els que pensen com ell és una actitud totalitària", ha dit Borrell.

18.39 h

Sis trams de carretera tallats a diversos punts de la geografia catalana

Les protestes contra la sentència del Tribunal Suprem als líders polítics i civils independentistes provocaven a les sis de la tarda el tall de sis carreteres arreu de la geografia catalana, segons ha explicat el Servei Català de Trànsit (SCT). En concret, segueixen tallades les vies C-17 i C-25 al seu pas per Gurb (Osona) on després d'hores de bloqueig els Mossos han aconseguit foragitar els manifestants cap a les tres de la tarda, però on s'ha tornat a concentrar gent una hora més tard. També està tallada l'N-II al seu pas per Mataró, l'A-26 a Sant Joan les Fonts en direcció Figueres, l'N-340 a Vilafranca del Penedès i la C-14 a Alcover. D'altra banda, segons informa l'SCT, l'AP-7 ha estat reoberta a Girona en ambdós sentits de la marxa.

18.26 h

Picnic per la República, Ens Plantem i els CDR convoquen una concentració per al cap de setmana a l'aeroport

Picnic per la República, Ens Plantem i els CDR han convocat una concentració per al cap de setmana a l'aeroport, sense especificar a quina infraestructura en concret es refereixen. Al mateix anunci avisen que concretaran "més endavant". En tot cas, sí alerten que cal preparar la motxilla "amb aigua i menjar" per estar-hi el cap de setmana. Aquesta és una més de les diverses convocatòries que s'estan fent durant la setmana a diversos punts del territori com a protesta per la sentència de l'1-O del Tribunal Suprem. Cal recordar, per exemple, que aquest dilluns centenars de persones han bloquejat durant hores els accessos a l'aeroport del Prat en una acció que ha obligat a cancel·lar més de 160 vols entre el dilluns i avui dimarts.

18.18 h

Torrent denunciarà per carta a tots els parlaments europeus la condemna "injusta" de Forcadell

El president del Parlament, Roger Torrent, denunciarà per carta a tots els parlaments europeus la condemna de l'expresidenta Carme Forcadell a onze anys i mig de presó per sedició. Segons ha explicat aquest dimarts a la tarda després de reunir-se amb Forcadell a la presó de Mas d'Enric, l'objectiu és interpel·lar el conjunt del parlamentarisme perquè defensi "els fonaments de la democràcia"arran d'una condemna "flagrant" i "injusta" per haver permès "un debat parlamentari". Roger Torrent ha afegit que també s'adreçaran als més de 500 diputats i exdiputats de 25 països que en el seu moment ja van exigir l'alliberament de Forcadell i que reprendrà la seva agenda internacional amb organismes que defensen els drets fonamentals.

Torrent explica que denunciarà per carta a tots els parlaments europeus la condemna «injusta» de Forcadell

Torrent explica que denunciarà per carta a tots els parlaments europeus la condemna «injusta» de Forcadell

18.14 h

Bèlgica reclama a Espanya una traducció de l'euroordre contra Puigdemont abans d'analitzar el cas

La fiscalia de Brussel·les ha reclamat a Espanya que tradueixi l'euroordre emesa contra l'expresident Carles Puigdemont a una de les seves tres llengües oficials -francès, flamenc o alemany- o a l'anglès abans d'analitzar el cas. Segons ha informat la fiscalia de Brussel·les, la justícia espanyola ha dit que entregarà la traducció la pròxima setmana. "Tenint en compte la complexitat del cas i les dues euroordres que ja s'han emès contra Carles Puigdemont, el cas requereix una anàlisi jurídica en profunditat", apunta la fiscalia de Brussel·les, que ha confirmat que ha rebut l'euroordre contra Puigdemont aquest dimarts.

18.09 h

Centenars de manifestants seuen a la plaça Universitat de Barcelona en protesta per la sentència de l'1-O

Centenars de manifestants seuen a la confluència de la Ronda Sant Pere, la Ronda Universitat i la Gran Via, a la plaça Universitat de Barcelona, des de poc abans de les sis de la tarda com a protesta per la sentència de l'1-O. La protesta talla també el carrer Pelai i la Ronda Sant Antoni. Els concentrats han arribat a aquest punt des de la plaça Espanya a través de la Gran Via, un recorregut que han fet corejant consignes com 'Llibertats presos polítics', 'L'aeroport serà sempre nostre', '1 d'octubre, ni oblit ni perdó', 'Sense iaies no hi ha revolució', 'La premsa apunta la policia dispara'. Helicòpters de Mossos i Policia Nacional s'alternen en la vigilància des de l'aire de la manifestació, que ha estat pacífica en tot moment.

18.04 h

Mossos i Policia Nacional envolten els manifestants i desallotgen el tall de l'AP-7 a Girona Oest

Els Mossos d'Esquadra i la Policia Nacional, amb el suport aeri de la Guàrdia Civil, han desallotjat els manifestants que des de dos quarts de tres de la tarda tallaven l'AP-7 prop de la sortida de Girona Oest. Agents antiavalots han arribat a per l'autopista des del nord i des del sud, han envoltat els manifestants i els han dividit en dos grups. Per megafonia, els Mossos han advertit de la intervenció policial immediata si no marxaven de la carretera. Els manifestants han acordat marxar voluntàriament però hi ha hagut tensió, enfrontaments, llançament d'objectes i cops de porra durant l'estona llarga que ha durat el desallotjament, perquè els manifestants havien de sortir de la carretera a poc a poc a través d'un marge amb desnivell.

17.42 h

L'IEC qüestiona la "legitimitat" del judici de l'1-O i reclama una solució "política" al "conflicte"

L'Institut d'Estudis Catalans (IEC) ha posat en qüestió la "legitimitat" del judici del Tribunal Suprem als líders socials i polítics independentistes i ha reclamat una solució "política" per al "conflicte" entre Catalunya i Espanya. L'entitat considera que durant el judici s'han "vulnerat" principis bàsics del Conveni Europeu per a la Protecció dels Drets Humans i de les Llibertats Fonamentals, com ara el dret a la llibertat individual, el dret a la presumpció d'innocència, el dret a un tribunal plenament independent i imparcial i l'equitat en la presentació de proves. També subratlla que les penes imposades "no reflecteixen l'aplicació dels principis d'objectivitat i de proporcionalitat".

17.30 h

Marxa lenta de protesta a la carretera C-31 a Ullà en direcció Torroella de Montgrí

La carretera C-31 presenta dos quilòmetres de marxa lenta a l'altura del terme municipal d'Ullà (Baix Empordà) des de tres quarts de cinc de la tarda per una protesta en contra de la sentència als líders independentistes. Aquesta dificultat se suma a la de l'AP-7, tallada entre Riudellots de la Selva (Selva) i Sant Julià de Ramis (Gironès) en els dos sentits. A Sant Julià es fan desviaments en sentit sud cap a l'N-II i a Riudellots, els desviaments són cap a l'A-2 en sentit nord. A banda, al tram de Sant Julià de Ramis hi ha hagut un accident que provoca que només hi hagi un carril obert en sentit sud. També cal recordar que les carreteres C-25 i C-17 estan tallades a l'altura de Gurb (Osona) també per una protesta.

16.47 h

Identifiquen diversos menors per haver accedit a les vies de Renfe a Manresa

Després de manifestar-se davant de la caserna de la Guàrdia Civil, diversos estudiants s'han dirigit a l'estació de Renfe a Manresa per continuar amb les protestes contra la sentència del judici al procés. Alguns dels menors han accedit a les vies i han estat identificats pels Mossos d'Esquadra.

16.32 h

Els manifestants tornen a tallar la C-17 i la C-25 a Gurb poc després que els Mossos els hagin dispersat

Un grup de manifestants, majoritàriament estudiants, han tornat a tallar la C-17 a Gurb en la seva confluència amb la C-25 poca estona després que els Mossos d'Esquadra els hagi dispersat. Cap a les tres de la tarda, un cordó policial els ha empès cap a un polígon sense que els concentrats hagin oposat gaire resistència i ha impedit que poguessin tornar a entrar a la carretera. Però poc abans de les quatre l'han tornat a tallar. Aquest grup de manifestants han començat l'acció del tall d'aquesta via en aquest punt a dos quarts de deu del matí. En el tall de la tarda, hi ha hagut tensió entre els concentrats i un grup de camioners que els reclamaven poder passar.

16.23 h

La nova acció del Tsunami Democràtic

Tot i que encara no s'ha comunicat a través dels canals oficials, la nova acció que prepara el Tsunami Democràtic ja ha transcendit. Segons ha avançat el programa 'Planta Baixa' (TV3) i ha pogut confirmar Regió7, la nova acció consistirà en treure els diners dels principals cinc bancs de l'Ibex 35. Segons la plataforma, es tracta de retirar la quantitat que es pugui en efectiu d'aquests bancs per deixar-los sense diners. Així, asseguren que «la suma de cadascú de nosaltres pot canviar-ho tot» i que «si guanyem a l'Ibex, guanyarem!».

16.03 h

Anul·len l'acte d'inauguració de la Fira de Sant Ermengol de la Seu d'Urgell

L'Ajuntament de la Seu d'Urgell ha decidit no obrir la Fira de Sant Ermengol fins aquest dissabte, enlloc de divendres a la tarda com estava programat. A més, també s'ha anul·lat la inauguració oficial del certamen, la qual havia d'anar a càrrec del president de la Generalitat, Quim Torra, i s'havia de dur a terme dissabte. El consistori de la capital alturgellenca ho ha acordat amb els formatgers i altres professionals que participen a l'esdeveniment, tenint en compte el "moment excepcional que viu el país" com a conseqüència de la sentència de l'1-O i la vaga general convocada per part dels sindicats Intersindical-CSC i AIC.

15.47 h

Unes 400 persones tallen l'avinguda Paral·lel i avancen cap a plaça Espanya per interrompre el trànsit

Unes 400 persones tallen l'avinguda Paral·lel a l'altura de la parada de metro de Poble-sec i avancen cap a Plaça Espanya amb la intenció d'interrompre el trànsit. Molts dels manifestants són de l'Institut del Teatre. Han començat unes 150 persones i s'hi ha anat afegint gent, que criden consignes com 'Catalunya antifeixista', 'Estudia, no siguis policia' o 'Els carrers sempre nostres', a més de crits a favor de la independència de Catalunya.

15.32 h

Els Mossos dispersen els manifestants que tallaven la C-17 i la C-25 a Gurb

Els Mossos d'Esquadra han dispersat els manifestants que tallaven la C-17 a Gurb en la confluència amb la C-25. Un cordó policial els ha empès cap a un polígon sense que els concentrats hagin oposat gaire resistència i ha impedit que puguin tornar a entrar a la carretera. Els concentrats s'han dispersat i alguns s'han encarat després als agents, que han acabat donant algun cop de porra. Com a mínim han intervingut una setantena d'agents antiavalots. També hi ha un helicòpter dels Mossos i un altre de la Guàrdia Civil sobrevolant la zona. Els vehicles ja poden tornar a circular per les dues carreteres.

15.25 h

Detenen un home per agredir una dona a Tarragona que portava una bandera d'Espanya

La Policia Nacional ha detingut un home per agredir dilluns a Tarragona una dona que portava una bandera d'Espanya. Ha quedat arrestat per un delicte contra l'exercici dels drets fonamentals i llibertats públiques i per lesions lleus, segons ha informat el cos a través de Twitter, que ha afegit l'etiqueta "Estem per tu". La dona estava ballant i cantant mentre exhibia una bandera espanyola durant una manifestació en protesta per la sentència del Tribunal Suprem sobre l'1-O. Un home li va treure la bandera i ella el va agafar per la motxilla, moment en què ell li va donar un cop que la va fer caure a terra.

15.21 h

El ferit amb lesió ocular en les protestes a l'aeroport del Prat perd l'ull després de ser operat a Bellvitge

El ferit amb lesió ocular en les protestes de dilluns a l'aeroport del Prat ha perdut finalment l'ull després de ser operat a l'Hospital de Bellvitge, han confirmat a l'ACN fonts del centre hospitalari. L'home pateix un esclat del globus ocular, compatible amb el dany que provocaria una pilota, a més de múltiples ferides facials. La Policia Nacional ha reconegut que va utilitzar pilotes de goma durant la protesta a la T-1 del Prat perquè no se sent concernida per la prohibició del Parlament.

15.06 h

El desplegament de Guàrdia Civil i Policia Nacional a Catalunya està previst fins a l'1 de novembre

El desplegament d'agents de la Guàrdia Civil i de la Policia Nacional a Catalunya està previst fins a l'1 de novembre. La previsió de servei dels agents desplaçats, que els va comunicar el govern espanyol, és des de l'1 fins al 31 d'octubre, segons fonts policials. Tanmateix, puntualitzen que això no significa que es quedin a Catalunya fins llavors o pugui allargar-se l'estada. Fonts del Ministeri de l'Interior apunten que són "terminis flexibles" i van avaluant en coordinació amb els Mossos d'Esquadra si cal reforçar el nombre d'agents. També asseguren que, per ara, els agents que s'han enviat a Catalunya són "suficients" i neguen que s'hagi decidit enviar-ne més.

14.52 h

Els estudiants comencen tres dies de mobilitzacions en contra de la sentència del TS

El moviment estudiantil fa una crida a la mobilització dels alumnes d'instituts i universitaris a partir d'aquest dimecres. El Sindicat d'Estudiants ha convocat una aturada de les classes de 72 hores per protestar contra la sentència del Tribunal Suprem, que començarà aquest dimecres amb piquets informatius, accions i assemblees als instituts i facultats. El Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC) se suma a les aturades a partir del dijous.

14.38 h

El Parlament Europeu torna a prohibir l'entrada a Puigdemont amb la reactivació de l'euroordre

El Parlament Europeu ha tornat a prohibir l'entrada a l'expresident i eurodiputat electe de JxCat, Carles Puigdemont. La decisió s'ha pres, segons han confirmat fonts de l'Eurocambra, arran de la reactivació de l'euroordre per part del jutge del Tribunal Suprem, Pablo Llarena. El Parlament Europeu ja va vetar l'entrada a Puigdemont durant la primera petició de Llarena per extradir-lo, i va aixecar la prohibició així que es va retirar l'euroordre. Puigdemont entra habitualment a l'Eurocambra com a visitant, i la setmana passada, per exemple, hi va fer reunions amb la Plataforma Diàleg UE-Catalunya.

14.25 h

Tallen l'AP-7 a l'altura de Sant Gregori en protesta per la sentència del Suprem

Uns 500 manifestants tallen l'AP-7 a l'altura de Sant Gregori en protesta per la sentència del Tribunal Suprem sobre l'1-O. L'afectació és entre els quilòmetres 55 i 71, segons informa el Servei Català de Trànsit. Hi ha cinc carreteres afectades per manifestació a les 14.15 hores. L'eix transversal continua tallat a Gurb, on uns 200 estudiants ocupen la C-17 on el punt on conflueix amb la C-25.

El trànsit a l'N-II està interromput a Mataró, just davant de l'estació de tren, en un tram que ja s'havia tallat durant el matí. També està tallada l'N-260a a Olot.

Els manifestants de Sant Gregori han sortit des dels jutjats de Girona cap a dos quarts d'una del migdia. S'havien concentrat per donar suport a membres de l'espai antiracista que havien d'anar a judici. S'han negat a entrar als jutjats i han començat una manifestació que ha passat per la Devesa, Fontajau i fins a l'entrada de Girona Oest.

14.20 h

Comín: "Espanya ha fet un pas més cap al seu col·lapse com a estat de dret"

L'exconseller Toni Comín ha assegurat aquest dimarts que amb la sentència del Tribunal Suprem contra els líders independentistes "Espanya ha fet un pas més cap al seu col·lapse com a estat de dret".

En una concentració davant l'edifici de la Comissió Europea a Brussel·les, a la qual també ha assistit Carles Puigdemont i la resta d'exconsellers a l'exili, Comín ha fet una crida a la "mobilització pacífica" per "acostar-se a la llibertat definitiva". "No us atureu", ha demanat l'exconseller a la ciutadania.

A més, Comín ha dit dirigint-se als líders empresonats que "el seu sacrifici no és inútil", malgrat ser "injust". "Sou el motor cap a la llibertat", ha afirmat.

14.15 h

Un centenar de manifestants interrompen durant deu minuts la circulació de trens entre Reus i Tarragona

Un centenar de manifestants han interromput durant uns deu minuts la circulació de trens entre Reus i Tarragona al voltant de les 14 hores. Han entrat a la zona de vies per la zona del Serrallo i s'han dirigit cap a l'estació de Tarragona, però han decidit abandonar la concentració abans d'arribar. Diverses dotacions policials protegeixen l'estació. El tall ha afectat diverses línies, com l'RT1, l'RT2, l'R14, l'R15 i l'R16 de Rodalies.

14.07 h

Un centenar d'estudiants tallen la N-150 a Sabadell per condemnar la sentència

Un centenar d'estudiants s'ha manifestat pel centre de la Sabadell i han tallat la N-150 durant prop de mitja hora per condemnar la sentència de l'1-O i exigir l'alliberament dels líders independentistes. La majoria de manifestants eren alumnes de l'IES Pau Vila de la ciutat. La protesta ha arrencat d'aquest institut i s'ha desplaçat fins el centre de la capital vallesana. Els participants han proclamat càntics com "Carme Forcadell et volem a Sabadell" o "Fora, fora, fora la justícia espanyola". Han fet sentir la seva veu pels principals eixos viaris de la població, com ara la Rambla, una part de la Gran Via i la N-150. En arribar a aquesta carretera s'han assegut a terra i han bloquejat el pas dels vehicles durant prop de mitja hora.

14.05 h

Llarena notifica al Parlament que aixeca la suspensió de Puigdemont com a diputat

El jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena ha notificat aquest dimarts al Parlament que aixeca la suspensió de Carles Puigdemont com a diputat després que en la sentència del Tribunal Suprem (TS) hagi caigut el delicte de rebel·lió.

En aquests moments, la mesura només afecta Carles Puigdemont. Raül Romeva que fins ara era diputat ha estat inhabilitat per la sentència, per tant, es tracta d'una qüestió diferent. Segons fonts parlamentàries, ara es farà un informe com a pas formal per tal que Puigdemont torni a cobrar com a diputat del Parlament. Una altra cosa és com votarà al ple del Parlament.

És el diputat qui ha de fer una petició sobre com designar el vot en cas d'absència. Un tràmit que s'haurà de tractar a la Mesa.

13.55 h

Roberta al trànsit la C-25, a Manresa

La C-25 ha quedat reoberta a l'altura de Manresa perquè els 300 estudiants que la tallaven han decidit dirigir-se caminant fins a la caserna de la Guàrdia Civil. Els estudiants s'han concentrat a la universitat i s'han dirigit caminant fins a l'eix transversal, que ja ha quedat reobert.

13.50 h

Torra garanteix que s'investigarà "fins a les últimes conseqüències" si hi va haver algun "excés" per part dels Mossos

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha assegurat que si el Govern constata "qualsevol excés dels protocols assignats" pels Mossos d'Esquadra en les actuacions policials de dilluns "hi haurà les investigacions que hi hagi d'haver, fins al final i les últimes conseqüències", segons informa el portal en anglès de l'ACN, 'Catalan News'.

En una roda de premsa internacional aquest dimarts amb el conseller d'Acció Exterior Alfred Bosch, Torra ha dit que els Mossos actuen com "qualsevol policia democràtica del món" equilibrant "el dret a la protesta amb mesura, proporcionalitat" i la garantia "de la seguretat general".

13.40 h

Els participants a la marxa del berguedà ocuparan i tallaran els dos carrils de l'autovia C-16 en direcció sud

Els responsables d'ACN i Òmnium del Berguedà han fet una crida perquè la ciutadania participi a la columna que sortirà de Berga, dimecres 16 d'octubre, a les 8 del matí en protesta per la sentència del procés.

Al llarg de tres dies es recorreran 100 quilòmetres dividits en cinc etapes de 20 quilòmetres aproximadament cadascuna. A més de la Berga en paral·lel sortiran columnes de Girona, Vic, Tàrrega i Tarragona.Totes confluiran tres dies després a Barcelona en una concentració de protesta i reivindicació que s'espera multitudinària.

L'inici de la marxa s'ha previst a les 8 del matí. Els participants ocuparan i tallaran els dos carrils de l'autovia C-16 únicament en direcció sud, segons han explicat els organitzadors. De manera que els conductors podran passar per l'antiga C-1411 que transcorre en paral·lel a l'eix del Llobregat i per l'interior de Gironella i de Puig-reig.

13.20 h

Torra compareixerà dijous al Parlament com a resposta a la sentència en un ple sense votacions

El president de la Generalitat, Quim Torra, compareixerà dijous al Parlament a les 10 hores com a resposta a la sentència del Tribunal Suprem (TS) en un ple sense votacions. Així ho ha decidit la Junta de Portaveus aquest dimarts després que el president català demanés comparèixer a petició pròpia. Els cupaires són els únics que volien que se celebrés un ple específic per tal que els grups parlamentaris poguessin presentar propostes de resolució, però la resta de partits han decidit que el ple de dijous tingui com a un únic punt de l'ordre del dia la compareixença de Torra. Farà un discurs sense límit de temps i després cada grup tindrà 10 minuts per intervenir.

13.05 h

Les imatges dels estudiants manresans tallant l'eix Transversal

Centenars d'estudiants de Manresa han tallat aquest dimarts al matí el trànsit a Manresa. Minuts abans de la 1 del migdia, els joves han ocupat tots els carrils de l'eix Transversal i han tallat la via en els dos sentits de la marxa a l'altura de l'avinguda Universitària.

La protesta ha començat a quarts d'11 del matí a la plaça Bages, a càrrec d'alumnes de l'institut Lluís de Peguera. Estudiants d'altres centres educatius manresans s'han anat sumant a la manifestació. Tocades les 12 del migdia, els concentrats que tallaven el trànsit a la plaça Bages han començat a desfilar per les Bases de Manresa en direcció a la plaça de la Creu.

Estudiants tallen la C-25, a Manresa

Estudiants tallen la C-25, a Manresa

12.55 h

Tallada la C-25 a Manresa en ambdós sentits

12.40 h

La CGT demana la dimissió de Buch i Marlaska per la "violència policial"

La CGT ha demanat la dimissió del conseller d'Interior, Miquel Buch, i del ministre d'Interior en funcions, Fernando Grande-Marlaska, després de la "violència policial" d'aquest dilluns en el marc de les protestes per la sentència de l'1-O. De la mateixa manera, ha reclamat la dissolució de l'Àrea de Brigada Mòbil (Brimo) dels Mossos i de les Unitats d'Intervenció Policial (UIP) de la policia espanyola. El sindicat ha criticat l'ús de "munició prohibida" a Catalunya per part de la UIP, en al·lusió a les pilotes de goma que la mateixa policia espanyola ha reconegut que va fer servir. A més, ha criticat "agressions criminals de policies colpejant amb la porra directament al cap a persones que no feien absolutament res".

El sindicat ha apuntat també que la Brigada Mòbil va fer ús de bales de foam "de forma indiscriminada per ferir i crear por entre les persones que es manifesten". Ha apuntat que hi ha un jove ferit en un ull i que una furgoneta de la Brimo "va continuar movent-se malgrat tenir dues persones enganxades al paraxoc". "Si no haguessin aguantat, els haurien passat per sobre", ha assegurat CGT.

Foto: Angel Garcia

12.30 h

Puigdemont demanarà la restitució dels seus drets com a diputat del Parlament

L'expresident Carles Puigdemont com a diputat del Parlament després que el Tribunal Suprem l'hagi aixecat la suspensió. Després que el jutge del Suprem Pablo Llarena hagi emès una nova euroordre contra ell sota els delictes de sedició i malversació, Puigdemont ha assegurat que la justícia espanyola haurà "d'explicar el canvi de delicte" pel qual es demana la seva extradició. "Estem acostumats a la creativitat de la justícia espanyola", ha assegurat durant una protesta per la sentència amb eurodiputats davant l'Eurocambra. A més, Puigdemont ha insistit que "està i estarà sempre a disposició de la justícia belga".

12.25 h

Tallada la C-63 a l'altura d'Anglès

Un grup de persones talla la C-63 a Anglès (Selva) per protestar per la sentència del Tribunal Suprem sobre l'1-O. En total hi ha quatre carreteres afectades per manifestacions. Uns 200 estudiants tallen la C-17 a Gurb, a Osona, en el punt on conflueix amb la C-25. A més, el trànsit també està interromput a l'N-260a a Olot.

12.20 h

Tallada l'N-260a a Olot per una manifestació

Un grup de persones talla l'N-260a a l'altura d'Olot. En total hi ha tres carreteres afectades per manifestacions. Uns 200 estudiants tallen la C-17 a Gurb, a Osona, en el punt on conflueix amb la C-25. Els Mossos d'Esquadra han carregat per dispersar una seixantena de persones que tallava la C-65 a Cassà de la Selva. Finalment ha quedat reoberta després que un altre grup de manifestants la tornés a ocupar.

12.00 h

El pare de Junqueras tem no veure'l mai lliure

Artur Junqueras, pare de l'exvicepresident Oriol Junqueras, tem no veure'l mai en llibertat. "Jo estic aclaparat i anguniós. Tinc 80 anys i quan sento dir que pot anar per a 13 anys, penso: ja seré mort i no el veuré lliure. Això em destrossa", ha dit. En declaracions a TV3, ha reconegut que es va ensorrar quan va conèixer la pena de presó de 13 anys.

Junqueras ha explicat que el seu fill sempre "dona l'aparença de ser un home fort i convençut que això és un pas que s'ha de fer, i que el fa, no sap si content, però disposat a complir-lo i a fer-lo". En tot cas, ha opinat que "estar així a la gàbia segur que l'ha d'afectar", i ha assegurat que sempre ha estat "molt orgullós" del seu fill, "que ho suporta d'aquesta manera tan digna".

11.50 h

Santi Vila: "Som més amics després del judici"

L'exconseller l'Empresa i Coneixement Santi Vila ha admès que hi havia el temor que la seva declaració davant el tribunal fos inculpatòria cap als seus excompanys del Govern. En una entrevista a l'Ara, ha afegit però que els seus arguments van ser exculpatoris i que "son més amics després de judici". Pel que fa a la sentència del Tribunal Suprem (TS) que condemna els líders independentistes a penes de presó d'entre 9 i 13 anys, Vila diu que no arriba a creure's l'abast de la resolució judicial i que no podia imaginar conseqüències "tan terribles". "Estàvem disposats a jugar-nos la carrera, però no a patir unes conseqüències tan dures. Ens vam jugar la carrera i l'hem perduda", ha afegit.

11.40 h

Recuperat el servei ferroviari a Puigcerdà

Una crema d'objectes entre els quals hi havia neumàtics i palets sobre les vies del tren ha interromput la circulació de trens al tram entre Puigcerdà i Urtx de la línia R3 de Rodalies de Catalunya. El CDR de la Cerdanya ha reivindicat l'acció a través de Tuiter per protestar contra la sentència del judici de l'1-O. El tall ha tingut lloc a tres quarts d'onze del matí i a un quart de dotze Rodalies ha informat que el foc ha quedat extingit. Al no haver patit danys la infraestructura s'ha recuperat el servei de trens.

11.30 h

Reoberta l'N-141e a Bescanó

L'N-141e ha quedat reoberta després que un grup de persones la tallés a l'altura de Bescanó. En total hi ha tres carreteres afectades per manifestacions. Uns 200 estudiants tallen la C-17 a Gurb, a Osona, en el punt on conflueix amb la C-25. Ja es comencen a registrar cues en aquest punt. Els Mossos d'Esquadra han carregat per dispersar una seixantena de persones que tallava la C-65 a Cassà de la Selva.

11.20 h

Estudiants de diferents instituts tallen el trànsit a la plaça Bages de Manresa

Diferents estudiants de Manresa tallent el trànsit a la plaça Bages de Manresa. Els alumnes del Lluís de Peguera han començat la protesta i s'hi han afegit estudiants d'altres centres.

La Secció de Mobilitat de l'Ajuntament de Manresa ha comunicat que el servei de transport públic de bus així com altres serveis de transports públics s'estan veient afectats per les manifestacions que s'estan produint a diversos punts de la ciutat. Els servei es manté amb desviaments puntuals alternatius i amb afectacions a diverses parades.

11.00 h

Actualització de carreteres afectades

10.55 h

El manifestant ferit a l'aeroport ha perdut l'ull

BTV Notícies ha confirmat que el jove de 22 anys que va resultar ferit en les protestes a l'aeroport del Prat ha perdut l'ull. Va rebre l'impacte d'una pilota de goma llançada per la Policia Nacional, ja que els Mossos d'Esquadra no en poden utilitzar i disparen projectils de foam.

El Cos Nacional de Policia admet que va utilitzar pilotes de goma durant la protesta del dilluns a la terminal T1 de l'aeroport del Prat. Fonts del cos argumenten que la prohibició del Parlament de Catalunya de les pilotes de goma només afecta els Mossos d'Esquadra i que per tant en les càrregues que va fer el CNP podia utilitzar-les, com així van fer.

La prohibició de l'ús de pilotes de goma es va impulsar després que Ester Quintana perdés un ull per una pilota de goma a la vaga general del 14 de novembre del 2012 i va entrar en vigor el 30 d'abril de 2014.

Firma. Angel Garcia

10.50 h

Anunciades noves mobilitzacions per aquesta tarda

L'Assemblea i Òmnium Cultural han anunciat noves mobilitzacions per aquest dimarts a la tarda. Concretament, crida a fer una seguda amb espelmes davant de les Delegacions del Govern espanyol a Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona. També hi haurà concentracions a poblacions de la Catalunya Central com Puigcerdà i Igualada. La crida és a les 19.00h.

10.45 h

Afectada la línia R3 de RENFE a Puigcerdà per un incendi a les vies

Circulació interrompuda a la línia R3 de Rodalíes entre Puigcerdà i la Molina. Els manifestants han encès troncs a la via.

10.40 h

Els Mossos desallotgen les persones que tallaven la C-65 a Cassà de la Selva

Els Mossos d'Esquadra han desallotjat aquest dimarts les persones que estaven tallant des de primera hora la C-65 a l'altura de Cassà de la Selva (Gironès). Els agents han fet un cordó i han anant avançant empentant els manifestants cap a la carretera que va cap a Cassà, de forma que quedés lliure la C-65. Els concentrats, una seixantena, han marxat sense oposar resistència. Un cordó d'uns 25 agents vigila ara que no tornin a ocupar la carretera. S'han desplaçat fins a aquest punt cinc furgonetes d'antiavalots i de l'Àrea Regional de Recursos Operatius.

10.20 h

Grande-Marlaska assegura que s'investiga el Tsunami Democràtic

El ministre de l'Interior en funcions, Fernando Grande-Marlaska, ha afirmat que els serveis d'intel·ligència i informació tenen investigacions en marxa sobre el Tsunami Democràtic. "Acabarem sabent qui hi ha al darrere", ha avisat aquest dimarts al matí en una entrevista a TVE. Segons Grande-Marlaska, la protesta a l'aeroport del Prat va ser un "acte il·legítim de tractar de bloquejar una infraestructura crítica" i ha opinat que "així no s'exerceixen drets". El ministre de l'Interior ha advertit que ocupar un aeroport "no és cap broma" sinó que és "una conducta criminal seriosa en la qual es posen en risc molts béns del conjunt de la societat".

Grande-Marlaska ha defensat la "proporcionalitat" de l'actuació policial perquè la protesta "no era molt pacífica". "La proporcionalitat és més que manifesta, només cal veure el llançament de tanques i extintors a l'aeroport del Prat, transcendia una manifestació pacífica", ha dit.

10.10 h

Tallen la C-66 a Celrà

Un grup de persones talla la C-66 a l'altura de Celrà per protestar per la sentència del Tribunal Suprem sobre l'1-O. En total hi ha cinc carreteres afectades per manifestacions. A la demarcació de Girona hi ha també la C-65 a Cassà de la Selva i la N-141e a Bescanó. D'altra banda, uns 200 estudiants tallen la C-17 a Gurb, a Osona, en el punt on conflueix amb la C-25. Ja es comencen a registrar cues en aquest punt.

10.05 h

Interrompuda la circulació de trens a Mataró per una protesta convocada pels CDR

La circulació de trens està interrompuda totalment a Mataró per una protesta que ha començat cap a les 8.15 hores, segons ha informat Renfe, Un grup de persones ocupa la zona de vies. El tall afecta els trens de les línies R1 i RG1 de Rodalies, que inicialment circulaven per via única al seu pas per aquesta estació, però que ara ja no poden circular. Els manifestants, convocats pels CDR, també han tallat l'N-II davant de l'estació en els dos sentits de la marxa.

10.00 h

Una protesta talla l'N-141 a Bescanó

Un grup de persones tallen aquest divendres l'N-141 a l'altura de Bescanó, al quilòmetre 110, segons ha informat el Servei Català de Trànsit. A la demarcació de Girona continua també tallada la C-65 a Cassà de la Selva per protestar per la sentència del Tribunal Suprem sobre l'1-O, que es va fer pública dilluns.

09.50 h

Uns 200 estudiants tallen la C-25 i la C-17 a Gurb

Uns 200 estudiants tallen la C-25 i la C-17 a l'altura de Gurb (Osona) per protestar per la sentència del Tribunal Suprem sobre l'1-O. Els manifestants porten estelades i cartells amb el lema 'Help Catalonia'. Poc a poc van arribant més persones per participar en la protesta i ja es comencen a registrar cues en els dos sentits de la marxa.