La Policia Nacional i els Mossos d'Esquadra han carregat amb cops de porra i han disparat projectils de FOAM contra els manifestants que intentaven accedir aquest dilluns al migdia a la Terminal 1 de l'Aeroport del Prat seguint la crida de Tsunami Democràtic. Unes 8.000 persones s'han concentrat al voltant d'aquesta terminal amb l'objectiu de paralitzar-ne l'activitat en senyal de protesta per la sentència del procés.

Concentrats a la T1 de l'aeroport del Prat enmig d'una atmosfera de fum en les protestes per la sentència de l'1-O

Concentrats a la T1 de l'aeroport del Prat enmig d'una atmosfera de fum en les protestes per la sentència de l'1-O

Agents de policia i manifestants han protagonitzat corregudes per la zona d'aparcament. S'han llançat alguns cons contra els cossos de seguretat i s'han activar els extintors. La Policia Nacional i els Mossos, per la seva banda, han respost amb càrregues. La primera d'elles ha tingut lloc a l'estació de metro de la T1, servei que ha quedat interromput a petició de la policia catalana. També s'ha aturat el servei de tren de Renfe entre Barcelona i l'aeroport, reprès posteriorment. Davant d'aquestes traves, molts dels manifestants han decidit arribar a peu fins a la terminal, igual que han hagut de fer treballadors de les companyies aèries i turistes.

Protesta contra la sentència a l'aeroport del Prat

Protesta contra la sentència a l'aeroport del Prat

Posteriorment, hi ha hagut cops de porra al vestíbul de la terminal, davant la presència de turistes que també han patit moments de tensió. En una primera estimació, Aena informa que s'han cancel·lat un centenar de vols.

La del Prat és la primera gran mobilització de Tsunami Democràtic com a resposta a la sentència de condemna al cas de l'1-O. Milers de persones han fet cas a la crida del col·lectiu a "aturar l'activitat de la T1 de l'Aeroport del Prat" per rebutjar les penes per als encausats.

En un comunicat, Tsunami reivindica el caràcter estrictament gandhià i no-violent" de l'acció i del mateix moviment que promou. Així ho diu, a més, en un vídeo que acompanya el comunicat i que ha distribuït per les xarxes. Tsunami, a més, recomana als seguidors acudir a l'aeroport "preparats per passar algunes hores fora de casa seva" i a portar "roba per a la pluja, menjar, aigua i calçat còmode, a més de ràdio convencional i mòbil amb bateria". "I una actitud no-violenta indestructible", afegeixen al comunicat.

Bloqueig al centre de control aeri de Gavà

A més, unes 40 persones han intentat bloquejar l'accés al centre de control aeri de Gavà (Barcelona) que dona servei a l'Aeroport de Barcelona i gestiona Enaire, tot i que no han pogut arribar a la infraestructura.

Fonts dels Mossos d'Esquadra han explicat a Europa Press que aquest grup de persones s'ha col·locat per impedir l'accés i que els agents els han anat evacuant un a un.

A primera hora, carrers tallats a Barcelona

Les primeres manifestacions contra la sentència de l'1-O estan provocant aquest dilluns nombrosos talls de la circulació en carrers de Barcelona. Les mobilitzacions tallen diversos trams de l'avinguda Diagonal, el Passeig de Gràcia, el Paral·lel, la Via Laietana, la Rambla, la Via Augusta, la Gran Via, la plaça d'Espanya, els carrers Marina, Diputació i Balmes, la Travessera de les Corts o l'avinguda Roma, entre d'altres artèries de la ciutat.

La plaça Catalunya ha estat l'espai de confluència de diferents manifestacions i columnes contra la sentència de l'1-O. Els concentrats, 25.000 segons la Guàrdia Urbana, han omplert la plaça i els carrers propers fins que a la una del migdia el Tsunami Democràtic ha fet la crida a omplir l'aeroport. Cartells de 'Tothom a l'aeroport' s'han començat a aixecar d'entre els manifestants que s'han començat a moure per poder-s'hi desplaçar en transport públic. La crida del moviment demana començar un ''cicle de mobilitzacions de desobediència civil no violenta'' i per això demana als manifestants seguir ''en peu de pau''.

Els Mossos tanquen el parc de la Ciutadella

Els Mossos d'Esquadra han tancat els accessos al parc de la Ciutadella, on se situa el Parlament, i només mantenen obert el de l'avinguda Marquès de l'Argentera, pel qual poden accedir periodistes i treballadors del Parlament i alumnes i personal de l'Institut Públic Verdaguer. Pels voltants de la cambra catalana, en el Passeig Lluís Companys, es troba el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), davant el qual els CDR han convocat una concentració amb el lema "Assenyalem els repressors, assenyalem la (in)justícia", i on Òmnium Cultural també ha cridat a acudir. Al parc es pot entrar, previ permís d'agents dels Mossos d'Esquadra que custodien l'accés, per l'avinguda Marquès de l'Argentera, a pocs metres de l'Estació de França. A l'interior del parc hi ha nombroses tanques.

Una desena de carreteres estan tallades per protestes per la sentència de l'1-O

Són la C-16 a Sallent, C-17 a Vic i a Seva, C-31 a Verges, C-63 a Santa Coloma de Farners i Anglès i C-66 a la Bisbal de l'Empordà

ACN Barcelona .- Les protestes per la sentència de l'1-O estan provocant diversos talls en carreteres. Concretament, hi ha una desena de vies tallades. Es tracta de la C-16 a Sallent, la C-17 a Vic i a Seva, la C-31 a Verges, la C-63 a Santa Coloma de Farners i Anglès, la C-59 a Moià, la C-13 a Tremp, la C-66 a la Bisbal de l'Empordà, la Gi-634 a Verges, l'N-240 a Valls i l'N-II a Mataró. L'A-7 a Tarragona ha estat tallada durant uns minuts per mig miler de persones que s'havien concentrat inicialment a la subdelegació del govern espanyol. La protesta ha acabat pocs minuts després de les 12h. Una marxa lenta de vehicles també provoca cues a la C-31 en sentit nord a Palamós.