L'actuació dels Mossos d'Esquadra tant dilluns, a l'aeroport del Prat, com anit, a diferents ciutats catalanes després de les manifestacions contra la sentència del procés, ha deixat en conseller d'Interior, Miquel Buch, en una situació crítica. I algunes de les veus més crítiques surten de dins del seu propi partit. Diversos diputats del grup parlamentari de JxCat volen que el conseller dimiteixi. Almenys una desena de membres de la formació creuen que Buch ha de deixar el càrrec.

Aquests diputats, del qual no ha transcendit el nom, consideren que el conseller "no està preparat" per gestionar els dies que venen, posteriors a la sentència del Suprem. La postura del partit, però, és diferent. JxCat, en un comunicat en el qual condemna la violència que hi va haver després de les manifestacions, també mostra "tot el suport" a Buch.

El president, Quim Torra; el vicepresident, Pere Aragonès; la portaveu, Meritxell Budó; i la consellera de Justícia, Ester Capella, s'han reunit amb el propi Buch aquest dimecres al matí a Palau per analitzar els aldarulls i la situació postsentència. Hi havia prevista una roda de premsa del conseller a la conselleria d'Interior, però aquesta s'ha ajornat. Torra, per la seva banda, ha abandonat el Palau per dirigir-se a una de les marxa per la llibertat.

També des d'ERC s'assenyala Buch. El portaveu republicà al Congrés, Gabriel Rufián, demana que el conseller doni explicacions per l'actuació "desproporcionada" dels Mossos en les protestes contra la sentència. En una entrevista a Ser Catalunya, Rufián ha condemnat i s'ha desmarcat també dels violents. "La minoria que es queda, després de manifestacions inequívocament pacífiques, a regalar imatges de violència i exercir la violència, no ens representen", ha manifestat. D'altra banda, ha trobat a faltar que el president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, el citi a La Moncloa tal com ha fet avui amb els líders del PP, Cs i Unides Podem. "No hi ha hagut cap presidenta socialista que hagi arribat a la Moncloa sense Catalunya", li ha advertit.

Les JERC han retirat igualment el suport polític al conseller, pels "interiors abusos" dels Mossos d'Esquadra en les protestes com a resposta a la sentència del procés. En un comunicat, les joventuts d'ERC lamenten que en les darreres setmanes han anat en augment el "cúmul de despropòsits" del departament d'Interior. I consideren que el conseller Buch ha exercit un "lideratge erràtic, contradictori i incomprensible" des de l'inici. En aquest context, lamenten els "incompliments reiterats" dels protocols i lleis aprovades al Parlament i posa com a exemple "l'ús indiscriminat del FOAM.

Trenta detinguts i 125 ferits durant la jornada de protestes d'ahir

La segona jornada de protestes per la sentència del Tribunal Suprem (TS) va acabar amb trenta detinguts en diferents punts de Catalunya El Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) va atendre 125 persones durant la jornada de protestes de dimarts, 74 de les quals a Barcelona.

A través de Twitter, ahir a la nit el vicepresident Aragonès va demana no regalar "allò que busquen", un "155 encobert". En aquest sentit, va instar a "allunyar-se de totes les actituds violentes i depurar les accions no justificades".

Per la seva banda, la portaveu del Govern i consellera de la Presidència, Meritxell Budó, en una entrevista a TVE va lamentar "altercats de grups violents" i va demanar "aïllar-los" de les manifestacions.