La policia catalana està repassant les imatges de les seves actuacions durant les protestes de dilluns per analitzar si cal obrir informacions reservades, com fan «sempre» en aquestes situacions, segons van apuntar fonts del cos, ahir. Entre d'altres, analitzen les imatges on una furgoneta avança amb manifestants a sobre del capó.

El departament d'Interior va apuntar ahir que el conjunt de l'actuació de dilluns s'ha de situar «dins la normalitat» i va defensar que les càrregues que es van produir van ser «mínimes» per garantir «el dret a la seguretat i a la manifestació» en un context en què s'intentava sobrepassar la línia policial i accedir a zones restringides. Van recordar que dilluns hi va haver més de 200 manifestacions.

Les protestes per la sentència condemnatòria del Tribunal Suprem als líders sobiranistes van deixar un balanç dilluns de 131 ferits, la majoria a l'aeroport del Prat de Barcelona. Almenys set ferits van ser per impacte de pilotes de goma o de projectils de precisió de FOAM, segons advocats de la plataforma prodrets humans SomDefensores.

Els casos més alarmants són els d'un home que ha perdut l'ull i un altre que va ser operat ahir d'urgència per un traumatisme testicular. Ambdós van participar a les protestes al Prat. D'altra banda, la Policia Nacional va detenir un home per agredir dilluns a Tarragona una dona que portava una bandera d'Espanya. Va quedar arrestat per un delicte contra l'exercici dels drets fonamentals i llibertats públiques i per lesions lleus, segons va informar el cos.

L' home de 30 anys ferit als testicles durant les mobilitzacions va ser operat ahir a l'Hospital Clínic de Barcelona i a la tarda estava estable, segons fonts del centre. El traumatisme li ha produït pèrdua de massa testicular. L'entitat Alerta Solidària, pròxima a la CUP, va atribuir l'agressió a efectius de la Policia Nacional i demana que qui pugui tenir imatges d'aquesta agressió les faciliti per poder identificar el policia.

D'altra banda, el jove ferit en les càrregues del Prat va perdre l'ull, segons van confirmar fonts de l'Hospital de Bellvitge, on està ingressat. El pacient va ser intervingut quirúrgicament al matí al centre hospitalari però els metges no van poder evitar la pèrdua de la visió. Segons van indicar les citades fonts, l'esclat del globus ocular és compatible amb l'impacte d'una pilota de goma que hauria disparat la Policia Nacional. Fonts policials van informar que durant les càrregues a l'aeroport els agents antiavalots van usar pilotes de goma; els Mossos, només projectils de FOAM.

Davant d'això, el síndic de greuges, Rafael Ribó, va demanar informació al ministeri de l'Interior i a la direcció dels Mossos sobre l'ús de bales de goma dels dos cossos de seguretat. Ribó va recordar ahir que el 2013,el Parlament va aprovar una resolució en la qual s'instava la prohibició de les pilotes de goma a Catalunya, que va portar el departament d'Interior a excloure aquestes pilotes del material del cos dels Mossos.

La «contradicció» del Govern

La consellera de Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, va dir ahir que «comparteix» les protestes al Prat però a la vegada, en una reconeguda «contradicció», va justificar les càrregues dels Mossos d'Esquadra davant les crítiques, algunes fins i tot procedents d'ERC. Així, d'una banda, va afirmar que el Govern «comparteix la ràbia de la gent» davant la sentènci i que els ciutadans expressessin la seva «solidaritat i empatia» amb manifestacions de manera pacífica «i cívica», però també amb «accions contundents com és el col·lapse d'una infraestructura tan important com l'aeroport del Prat». Però va remarcar que el Govern -que assegura que no coneixia els plans de la plataforma Tsunami Democràtic, convocant de la protesta- també ha d'actuar per garantir la seguretat i el «normal funcionament» de les infraestructures.