Els sindicats sobiranistes Intersindical-CSC i Intersindical Alternativa de Catalunya van fer una crida ahir a la vaga general, convocada per a aquest divendres a Catalunya, «als treballadors i el conjunt de la societat catalana per recuperar els drets i les llibertats».

Totes dues entitats van comunicar en roda de premsa la convocatòria i van augurar «una aturada significativa en el teixit productiu» de Catalunya, malgrat que els sindicats majoritaris, UGT i CCOO, no tenen previst secundar-la.

Els convocants van fer una crida a afegir-se a la vaga general per reclamar millores laborals com el sou mínim de 1.200 euros, l'increment de les pensions segons l'IPC, així com la derogació de les reformes laborals del 2010 i el 2012 i la retirada de l'anomenada Llei Aragonès per part de la Generalitat de Catalunya. A més, les dues forces sindicals reclamen polítiques d'igualtat de gènere en l'àmbit laboral i la superació de la bretxa salarial, així com la recuperació de les polítiques socials i ecologistes, mesures que, al costat de les ja esmentades, consideren que s'han d'implementar «de forma urgent».

La jornada començarà amb piquets informatius durant el matí i culminarà amb una manifestació a les cinc de la tarda a Barcelona, que recorrerà el passeig de Gràcia des dels Jardinets de Gràcia fins a la Gran Via.

La portaveu de la IAC, Assumpta Barbens, afirma que esperen «un fort seguiment» de la vaga general en el sector de l'educació, on és majoritari el sindicat USETC-STES, que al seu torn forma part de la Intersindical Alternativa de Catalunya. La vaga general, que en un primer moment estava fixada per a divendres passat, tindrà lloc quatre dies després de conèixer-se la sentència del procés.

En aquest sentit, el secretari general de la Intersindical-CSC, Carles Sastre, argumenta que la sentència «marca un punt d'inflexió» ja que a partir d'aquest moment el delicte de sedició «es pot imputar a qualsevol manifestació», la qual cosa, segons va afegir, «afecta la classe treballadora en el seu conjunt».

Encara que va reconèixer que fins ahir la vaga general no havia rebut adhesions, Sastre va subratllar que amb la ratificació de la convocatòria ahir «es posa el cronòmetre a zero perquè altres entitats es puguin unir» a la convocatòria.

Preguntat per la posició dels sindicats UGT i CCOO de no donar suport a les aturades, va afirmar que «una altra cosa és el que diguin els comitès d'empresa i les bases» dels esmentats sindicats, en cas que «se sentin interpel·lades, ateses les circumstàncies».

En funció del seguiment que tingui la vaga d'aquest divendres i la «resposta dels interpel·lats i els governs», la Intersindical-CSC i la IAC no descarten convocar altres aturades parcials en les properes setmanes.