Unes 15.000 persones, segons la Policia Local, han desfilat aquest vespre per les artèries principals de Manresa seguint la Marxa per la Llibertat, que ha arrencat a les 8 del matí a Berga i ha arribat a la capital del Bages poc abans de les 7, després d'una llarga jornada.

Enmig d'un ambient festiu i un ritme de caminada viu, entre els manifestants s'han pogut sentir durant tot elrecorregut càntics favorables a la independència i s'ha demanat la llibertat dels líders independentistes presos.

A Manresa, punt d'arribada, ja hi havia gent força esperant a la part alta de la Pujada Roja l'arribada de la columna i d'altres s'esperaven al Pont de Ferro. Deu minuts abans de les 19 h, la Policia Local ja ha tallat el trànsit en els dos sentits. Finalment, la concentració ha arribat amb puntualitat i ha entrat a la ciutat acompanyada dels centenars de persones que esperaven.

Durant el trajecte per la ciutat, la columna ha passat per la zona de la caserna de la Guàrdia Civil, on hi havia un grup d'espanyolistes i un ampli desplegament dels Mossos d'Esquadra. En trobar-se amb la marxa independentista, els membres d'aquest grup s'han encarat amb els manifestants, que han respost el cant de «A por ellos».

Cap a les 9 del vespre, part de la marxa ha arribat al destí, al Congost, on estona abans ja havien començat els preparatius per al sopar. Tot i això, part dels manifestants seguien encara a la caserna de la Guàrdia Civil. La concentració ha viscut moments de tensió a partir d'aquest moment i s'hi han viscut corredisses, càrregues policials i fins i tot s'han cremat alguns contenidors.

Ha estat una caminada llarga i que ha anat prenent volum segons avançava. A les 8.00 h del matí la mobilització ha començat a la capital berguedana amb un miler de persones i poc abans de dos quarts de dues del migdia ha arribat a Navàs, on ja eren uns 2.000 els participants. La marxa ha travessat el poble fins arribar al passeig Ramón Vall, on s'ha parat per dinar. La comitiva ha arribat entre crits de «1 d'octubre ni oblit ni perdó» i han estat rebuts amb forts aplaudiments per la gent congregada.

La Marxa per la Llibertat arriba a Navàs i realitza la primera aturada per dinar

La Marxa per la Llibertat arriba a Navàs i realitza la primera aturada per dinar

Els que estaven incrits han menjat entrepans, fruita i fruits secs que ha posat l'organització. La majoria però portaven entrepans de casa i els que continuen se'ls han menjat rapidament per reprendre la marxa. A la localitat bagenca hi havia busos disponibles per la gent que volia tornar altre cop cap a Berga. Un cop finalitzat el dinar, la marxa ha continuat per la C-16 en direcció a Manresa.

La gent present a la marxa és molt diversa, hi ha persones de totes les edats, cotxets amb nens, gent amb cadira de rodes, bicicletes, motos i també tractors. També polítics i alcaldes de la comarca.

60

La Marxa per la Llibertat de la Catalunya Central

Entre els presents hi havia el conseller Jordi Puigneró, conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública del Govern de la Generalitat, que ha realitzat el primer tram de Berga a Gironella. En declaracions a Regió7 el conseller ha explicat que "estem aquí amb la gent que es manifesta pacífica i cívicament per demanar que aquest és un poble que té dret a decidir el seu futur".

La Marxa per la Llibertat arriba a Gironella

La Marxa per la Llibertat arriba a Gironella

La columna de Berga ha sortit de la plaça Gernika, a tocar de l'entrada centre de la ciutat, avui a les 8 del matí, després d'un esmorzar matiner convocat a les 7.

Els manifestants han arribat a Gironella abans de tres quarts de nou del matí i després d'un breu avituallament, s'han dirigit cap a Cal Bassacs, on han abandonat les carreteres interurbanes i s'han endinsat altre cop a la C-16. A un ritme viu els manifestants han arribat a Puig-reig a quarts de dotxe del matí. Allí, com ha passat a la resta de localitats, més manifestans esperaven per unir-se a la columna i la xifra ha passat dels 2.000.

La marxa ha seguit el seu camí per arribar a Navàs a migdia, s'ha parat per dinar. Veïns de la localitat bagenca s'han esperat a la rotonda d'entrada de la localitat per unir-se a la marxa. Un cop dinats, s'ha tornat a iniciar la caminada per la plaça Gaudí i en direcció a Navàs sud. S'espera que la Marxa arribi a Manresa a les 19.00h de la tarda.

Unes 800 persones surten de Berga i ocupen la C-16 en la Marxa per la Llibertat

Unes 800 persones surten de Berga i ocupen la C-16 en la Marxa per la Llibertat

Milers de persones reprenen la Marxa per la Llibertat des de l'Anoia

Les més de 2.000 persones que han sortit a les set del matí de Tàrrega han arribat a La Panadella (Montmaneu, Anoia) cap a dos quarts de dues del migdia. Han recorregut ja els 26 quilometres que separen aquestes dues poblacions, i encara els hi queden 22 més fins arribar a Igualada, on alguns hi passaran la nit. A la Panadella els esperaven un grup d'un centenar de persones provinents de diverses poblacions de la zona, que s'han afegit a la marxa.

Espectaculars imatges de les altres Marxes arreu de Catalunya

Les Marxes per la Llibertat han arrencat ja des de diferents punts de Catalunya. Unes 2.000 persones, segons els organitzadors, caminen per l'A-2 des de Tàrrega i un miler ho fa des de Tarragona. També circulen ja les marxes de Vic i Girona. La 'Marxa per la Llibertat' a Girona que ha arrencat aquest matí des de la plaça U d'octubre està augmentant la participació a mesura que avança el recorregut. Si inicialment els Mossos d'Esquadra xifraven en unes 7.000 persones, ara ja són uns 10.000 de participants que estan caminant en direcció al peatge sud de l'AP-7 a Salt (Gironès). Al capdavant hi ha familiars de l'exconsellera condemnada Dolors Bassa i el president de la Generalitat, Carles Puigdemont.

Set carreteres afectades per les Marxes per la Llibertat i per altres protestes

Hi ha set carreteres afectades aquest dimecres al matí per les Marxes per la Llibertat i per altres protestes per la sentència del Tribunal Suprem. Hi ha quatre vies on es tallen els carrils que van en sentit Barcelona amb motiu de les marxes: l'A-2 a Tàrrega, la C-16 a Berga, l'N-340 a Tarragona i la C-31 a Torroella. D'altra banda, també està tallada la C-66 en els dos sentits a Llofriu i la C-65 a Cassà de la Selva. Aquestes manifestacions probablement s'uniran a la marxa que surt de Girona a les 9 hores.

100 quilòmetres en tres dies

Al llarg de tres dies es recorreran 100 quilòmetres dividits en cinc etapes de 20 quilòmetres aproximadament cadascuna. A més de la de Berga, en paral·lel sortiran columnes de Girona, Vic, Tàrrega i Tarragona. Totes confluiran divendres a Barcelona en una concentració de protesta i reivindicació que s'espera multitudinària i que s'escaurà, a més, amb el dia de la vaga general.

Al llarg del recorregut hi haurà un servei de bus perquè les persones que vulguin puguin retornar cap a Berga. «Serà el mateix autobus que anirà rere la marxa fent de cotxe escombra», va explicar Lluís Escriche. A més del cotxe escombra també hi haurà una ambulància i un camió amb avituallament (per exemple, portarà aigües) que si cal es podrà fer servir per transportar-hi motxilles dels marxaires que ho necessitin.