La Unió Europea (UE) i el Regne Unit continuen les negociacions per intentar portar un acord a la cimera de demà i divendres a Brussel·les que puguin validar els líders comunitaris i evitar una sortida abrupta de Londres del bloc el proper dia 31. El negociador en cap de la UE, Michel Barnier, va informar de l'estat de les converses als ministres reunits en un Consell d'Afers Generals a Luxemburg, als quals va assegurar que són davant «l'última oportunitat» per aconseguir un acord sobre el Brexit abans del Consell Europeu.

Davant els mitjans de comunicació, Barnier va declarar a la seva arribada a la reunió que encara és possible que el bloc arribi a un acord aquesta setmana amb el Regne Unit perquè la seva sortida de la Unió Europea sigui ordenada, encara que va admetre que cada vegada és més difícil aconseguir-ho.

«La situació encara està oberta i hem d'estar preparats per a qualsevol escenari possible», va resumir al final de la trobada la titular finlandesa d'Afers Europeus, Tytti Tuppurainen, el país que presideix aquest semestre el Consell de la Unió, i que va assegurar que estan «treballant dur» per aconseguir tancar un acord. «El treball ha estat intens tot el cap de setmana i dilluns perquè, fins i tot quan l'acord és difícil, encara és possible aquesta setmana», va assenyalar.

Un acord, encara possible

Per la seva banda, el ministre britànic per a la sortida del Regne Unit de la UE, Stephen Barclay, va afirmar que arribar a un pacte sobre el Brexit és «encara molt possible», però va demanar «deixar espai» a les negociacions. «Estan en marxa converses detallades i un acord és encara molt possible», va destacar.

El Govern britànic va afirmar que «segueixen les negociacions» amb la Unió Europea per a la sortida del Regne Unit del bloc i va assegurar que «queda feina per fer» abans d'arribar a un acord. El portaveu oficial de l'Executiu de Londres va defensar que les converses a Brussel·les amb els negociadors comunitaris «són constructives», però no va confirmar que es pugui assolir un consens de forma imminent, tal com va publicar el diari The Guardian.

El diari, que va citar fonts britàniques i comunitàries, va explicar que avui al matí podria divulgar-se un esborrany d'acord, després que suposadament el Regne Unit hagi fet importants concessions. Segons el rotatiu, el primer ministre britànic, Boris Johnson, hauria acceptat que hi hagi controls duaners entre Irlanda del Nord i la resta del Regne Unit a fi d'evitar una frontera física a l'illa d'Irlanda, una opció abans descartada.

Per part seva, el primer ministre irlandès, Leo Varadkar, va assenyalar que s'estan «fent progressos» en les negociacions i aquestes «s'estan movent en la direcció adequada», però va alertar que encara hi ha una «bretxa bastant àmplia» entre les dues parts quant «a la qüestió de les duanes» a Irlanda del Nord. Varadkar va apuntar que «no està clar» si s'arribarà a temps per signar un «acord de sortida revisat» durant la cimera del Consell Europeu que començarà demà.

Votació dissabte

En el cas que s'arribés a un consens, Johnson podria intentar que el Parlament britànic el voti el dissabte, quan ha programat provisionalment una sessió extraordinària de la Cambra dels Comuns. Les expectatives sobre la possibilitat que s'arribi a un nou pacte van impulsar la cotització de la lliura esterlina.