El ministre de l'Interior en funcions, Fernando Grande-Marlaska, ha instat Quim Torra a assumir "responsabilitat", com a "màxim representant de l'Estat a Catalunya", i "decidir si és un activista o el president de la Generalitat". En una entrevista a Telecinco aquest dijous al matí, Grande-Marlaska ha tornat a demanar al cap de l'executiu català una "condemna molt més expressiva i seriosa" de la violència. El titular d'Interior ha considerat que el missatge institucional de Torra dimecres al vespre va ser una "condemna lleugera", gairebé "com si estigués arrossegant els peus" i ha lamentat que no fes esment a la "professionalitat" dels Mossos d'Esquadra ni agraís la seva feina "en moments difícils". El ministre de l'Interior també ha negat que els aldarulls els provoquin "infiltrats": "Són radicals molt coordinats", ha dit.

El titular d'Interior ha assegurat que els episodis com el de dimecres a la nit a diverses ciutats catalanes els provoca "una minoria important" que és "violenta, molt coordinada, molt controlada i que implica un risc important per al manteniment de la seguretat a Catalunya". Grande-Marlaska ha apuntat que 194 agents, entre tots els cossos policials, han estat ferits des de dilluns a les protestes.

Grande-Marlaska ha insistit que el govern espanyol actuarà amb "fermesa" però també "moderació" i "prudència" i ha dit que "si els supòsits de fet canvien" no dubtaran a aplicar tots els elements que tenen a l'abast per intervenir l'autonomia, en clara referència a l'aplicació del 155. El ministre ha recordat que per destituir un alt càrrec, com Torra, cal que hi hagi una "actuació clara" que vulneri la Constitució.