Ja hi ha acord pel Brexit i només queda un últim pas per la seva aplicació, l'aval del Parlament britànic. Aquest dijous, en una cimera europea marcada per l'acord 'in extermis' anunciat a poques hores de l'inici de la trobada, els caps d'estat i de govern han donat el vistiplau a un text pactat entre Londres i Brussel·les que el president del Consell Europeu, Donald Tusk, ha defensat que respecta la "integritat del mercat comú" i evita "el caos i una atmosfera de conflicte entre la Unió Europea i el Regne Unit". La pilota està ara a la banda britànica. Westminster votarà dissabte si dona llum verda a un acord que després hauria de ratificar l'Eurocambra. La possibilitat d'una pròrroga per al Brexit no està descartada, segons ha indicat Tusk després de l'aval dels 27 al text.

En una compareixença acompanyat pel president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, del cap de l'equip negociador de Brussel·les, Michael Barnier, i del primer ministre irlandès, Leo Varadkar, Tusk no ha tancat la porta al retorn dels britànics. ""La porta sempre estarà oberta", ha dit.

Malgrat que poques hores abans Juncker ha descartat una pròrroga, posant així més pressió als diputats britànics, el president del Consell no ha descartat aquesta possibilitat. "Si demanen una pròrroga, hauré de consultar-ho amb els estats membres per veure com actuar", ha apuntat Tusk, que ha indicat que el Consell està "preparat" per complir amb la seva part del procés perquè el Regne Unit estigui fora de la UE l'1 de novembre.

Per la seva banda, Juncker ha destacat que l'acord atorga "certesa jurídica" i "protegeix els ciutadans". El president de la Comissió també s'ha mostrat "alleugerit" per l'acord, però "trist" pel Brexit, mentre que Barnier ha subratllat que "el més important no és la separació, sinó la futura relació" entre la Unió Europea i el Regne Unit.

El primer ministre irlandès ha celebrat que l'objectiu d'evitar una frontera dura a l'illa s'hagi complert, que l'economia de l'illa "pugui seguir els seu desenvolupament" i que es respecti l'Acord de Divendres Sant. "Espero que Westminster ratifiqui l'acord per poder seguir les relacions", ha dit Varadkar.

"Sempre hi haurà un lloc a la taula per al Regne Unit si un dia decideix tornar. Passi el que passi sempre tindrem bones relacions", ha conclòs el primer ministre irlandès.

Interrogant obert sobre Westminster

Johnson no ha aclarit com pensa reunir una majoria a Westminster favorable a l'acord pactat amb Brussel·les. En una roda de premsa posterior a la reunió de líders, Johnson s'ha mostrat "molt confiat" que rebrà la llum verda del parlament, malgrat que a hores d'ara els números no surten. Johnson, però, ha confiat que els diputats de tots els partits vegin "els beneficis de donar suport" al pacte.

"Hi ha motius perquè els diputats expressin la voluntat democràtica del poble", ha defensat, sense concretar com pretén convèncer la DUP o els laboristes.