La publicació de la sentència del procés va generar una onada de protestes arreu del territori català, amb nombrosos talls de car-reteres i vies de l'AVE. Tretze persones (deu de les quals a l'aeroport del Prat) van haver de ser ateses pels serveis d'emergències mèdiques.

A Barcelona, unes 6.000 persones es van concentrar anit a la plaça Sant Jaume de Barcelona per mostrar el seu rebuig a la sentència del Suprem en la concentració convocada per l'ANC i Òmnium. «Malgrat les mentides tothom sap que el pacifisme i l'actitud cívica sempre han estat bandera del moviment», va constatar l'actor Jaume Comas, que va ser l'encarregat de llegir el manifest conjunt. Representants de l'independentisme van reclamar «més unió que mai» davant «l'atac sense precedents» que creuen que suposa la sentència.

Paral·lelament, centenars de persones convocades pels CDR es van manifestar pel centre de Barcelona fins a confluir a plaça Sant Jaume on hi havia convocada la concentració, que un cop acabada va recórrer Via Laietana en una nova concentració davant la prefactura de la Policia Nacional.

«Cal una resposta política i institucional a l'altura del moment històric», van afegir. De fet, van assegurar que la condemna és «un intent barroer de criminalitzar-los» i creuen que la voluntat d'associar l'independentisme a la violència «de manera indigna i vergonyant» és una mostra «de desesperació». A l'acte hi va assistir el president de la Generalitat, Quim Torra, i el president del Parlament, Roger Torrent, entre altres representants polítics.

En l'acte van avisar que no tenen «por» i que seguiran sortint al carrer a exigir la llibertat dels presos i els exiliats. «Davant els que ens volen violents, serenor i tranquil·litat», van demanar, seguint amb el missatge no violent.

L'acte, que va durar poc més de mitja hora, va transcórrer enmig de càntics com «presos polítics, llibertat», «fora les forces d'ocupació» o «fora, fora, fora la bandera espanyola», en referència a la bandera penjada al Palau de la Generalitat. Va acabar amb el cant d' Els segadors.

En paral·lel, centenars de persones convocades pels CDR es van manifestar pel centre de Barcelona i van obligar a tallar el tràfic de manera intermitent a la Gran Via, a l'avinguda Meridiana i altres carrers del centre de la ciutat. La de Barcelona va ser una de les principals marxes impulsades pels CDR en protesta per les condemnes als líders independentistes. La marxa d'ahir al vespre es va iniciar a la plaça de Sants amb una pancarta a la capçalera amb el lema «Comença la revolta» i es va aturar a la prefectura de la Policia Nacional a Via Laietana. La manifestació es va dirigir cap al centre de Barcelona amb crits de «Llibertat presos polítics», «La nostra sentència: independència» o «1 d'octubre, ni oblit ni perdó». Altres columnes de manifestants es van dirigir a la concentració convocada per l'ANC a la plaça Sant Jaume.

Un cop acabada aquesta concentració, els manifestants es van dirigir de nou cap a la prefectura de Via Laietana, on es van viure moments de tensió entre els concentrats i la Policia Nacional. Allà s'hi van viure càrregues lleus i el cos policial va disparar salves per dissoldre els centenars de persones que hi protestaven.

Hores abans, les protestes van aplegar a Lleida unes tres mil persones. Abans d'iniciar la manifestació els estudiants van desplegar una estelada gegant dins el claustre de la universitat i van cremar caixes de cartró amb imatges del rei, el president espanyol, Pedro Sánchez, i jutges i fiscals del Tribunal Suprem. A Tarragona, centenars de persones es van concentrar pels carrers i van bloquejar els accessos a la ciutat. Van mostrar el seu rebuig a la sentència amb una xiulada i la mobilització es va desplaçar fins els jutjats. Posteriorment es van desplaçar cap a la subdelegació del govern espa-nyol. A Girona, entre altres accions, es va tallar la via del tren i de l'AVE amb barricades i flames.