La publicació de la sentència del procés ja s'ha fet pública aquest dilluns al matí i el Tribunal Suprem ha condemnat els 9 líders independentistes a penes d'entre 9 i 13 anys per sedició i malversació.

El Suprem ha condemnat l'exvicepresident del Govern Oriol Junqueras a 13 anys de presó pels delictes de sedició i malversació; 12 per als exconsellers Jordi Turull, Raül Romeva i Dolors Bassa pels mateixos delictes; 11,5 per a l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell per sedició, i 10,5 per als exconsellers Joaquim Forn i Josep Rull per aquest mateix delicte. Jordi Cuixart i Jordi Sànchez han estat condemnats a 9 anys d'empresonament per sedició.

A Regió7, hem seguit en directe tota la informació relacionada amb la sentència i les posteriors reaccions, tant per part de partits polítics com per part de la societat civil.

22.19 h

Tsunami Democràtic desconvoca la manifestació a la T1

Tsunami Democràtic ha desconvocat poc abans de les deu de la nit la manifestació a la T1 de l'aeroport del Prat. Amb tot, a través de les seves xarxes socials han alertat: "Farem de cada mobilització una victòria". Després de la concentració que ha dut centenars de persones a l'aeroport i que ha obligat a cancel·lar 108 vols el moviment ha explicat que ha començat "un cicle de desobediència civil no violenta". També ha afirmat que dona l'acció d'avui per finalitzada "amb èxit i els objectius assolits", i ha anunciat que aquest dimarts tornarà a convocar a la protesta amb "un nou repte".

22.04 h

Encartellada als carrers de Manresa

Un cop acabada els actes de protesta contra la sentència del procés, diferents persones han començat a enganxar cartells amb lemes independentistes i de color groc als aparadors d'empreses vinculades a l'IBEX-35.

20.44 h

Milers de persones es concentren a la Plaça Sant Jaume

Milers de persones s'han concentrat a la plaça Sant Jaume de Barcelona per mostrar el seu rebuig a la sentència del Suprem. Representants de l'independentisme han llegit un manifest conjunt on han reclamat reclamat "més unió que mai" davant "l'atac sense precedents" que creuen que suposa la sentència. "Cal una resposta política i institucional a l'altura del moment històric", han afegit. De fet, han assegurat que la condemna és "un intent barroer de criminalitzar-los" i creuen que la voluntat d'associar l'independentisme a la violència "de manera indigna i vergonyant" és una mostra "de desesperació". A l'acte hi ha assistit el president de la Generalitat, Quim Torra, i el president del Parlament, Roger Torrent, entre altres representants polítics.

20.44 h

Unes 200 persones es concentren a Lledoners

Dos centenars de manifestants s'han concentrat a Lledoners, on Joan Bonanit ha desitjat una bona nit als presos en un acte ple d'emocions.

20.35 h

Batalla campal a l'aeroport del Prat entre la policia i un grup de manifestants que llença objectes

Enfrontaments entre la policia i un grup de manifestants que llença objectes contra el cordó policial a l'aeroport del Prat. Els Mossos han efectuat càrregues quan diverses persones s'han enfrontat als agents. Segons fonts policials, una part dels concentrats no han respost a les indicacions i han avançat amb intenció de superar la força policial utilitzant extintors, senyals de trànsit i palets, amb els quals també han fet barricades. Diverses persones han resultat ferides.

20.12 h

Ja són 108 els vols cancel·lats a l'aeroport del Prat

Les companyies aèries que operen a l'aeroport del Prat havien cancel·lat a les vuit del vespre 108 dels 1.066 vols previstos per a aquest dilluns com a conseqüència de les concentracions en contra de la sentència de l'1-O, segons ha indicat Aena. Alguns dels avions que no s'han pogut enlairar tenien destí Madrid, Santander, Menorca, Eivissa i París. El personal d'atenció al client de les diverses companyies aèries recomana als passatgers afectats que no surtin de la zona d'embarcament i que esperin dues hores per veure com evoluciona la situació. De la seva banda, els Mossos d'Esquadra han recordat que "accedir a les zones restringides dels aeroports constitueix un delicte greu" i han demanat als ciutadans que segueixin les indicacions "policials en tot moment".

20.06 h

Normalitat als accessos de Barajas tot i la convocatòria del Tsunami democràtic

Normalitat per ara a l'aeroport de Barajas tot i la convocatòria del Tsunami Democràtic a bloquejar els accessos a la infraestructura de la capital espanyola. A diferència de la situació al Prat, per ara a Barajas no hi ha afectacions greus de trànsit ni problemes als accessos, com han informat la Moncloa i la Guàrdia Civil en un tuit. El Tsunami Democràtic ha anunciat a dos quarts de set de la tarda que 1.200 vehicles col·lapsarien l'entrada a l'aeroport madrileny. La policia espanyola ha reforçat la seguretat a la zona, amb més dotacions de l'habitual dels serveis de la UIP a la T1 i la T4.

19.48 h

Més de 6.000 persones omplen la plaça de Sant Domènec

Més de 6.000 persones omplen la plaça de Sant Domènec de Manresa aquest vespre de dilluns per protestar contra la sentència del procés, que condemna els líders independentistes a penes d'entre 9 i 13 anys. Abans de començar l'acte, previst per a 2/4 de 8 del vespre, la plaça ja era plena i continuava arribant més gent.

19.45 h

Els Mossos detenen dues persones durant les protestes per l'1-O

Els Mossos d'Esquadra han detingut dues persones durant les protestes per la sentència de l'1-O. La primera ha estat durant la mobilització a l'aeroport del Prat aquest migdia, mentre que la segona detenció s'ha produït aquesta tarda a Mataró, segons han confirmat fonts policials a l'ACN. Tsunami Democràtic ha convocat aquest matí una protesta a la infraestructura de Barcelona, que posteriorment també s'ha traslladat a Madrid.

19.38 h

El SEM atén 37 persones en el marc de les concentracions de protesta per la sentència de l'1-O

El Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) havia atès fins a les set de la tarda 37 persones en el marc de les concentracions de protesta que hi ha hagut aquest dilluns al llarg del territori català per la sentència del Tribunal Suprem sobre l'1-O. Segons informa el servei sanitari, la majoria d'assistències sanitàries s'han fet a la Terminal 1 de l'aeroport del Prat, on centenars de persones s'han concentrat des del matí per rebutjar les condemnes de fins a 13 anys de presó per sedició als nou líders polítics i de la societat civil independentistes. De les 37 assistències, 16 continuaven actives a dos quarts de vuit del vespre i 21 ja s'havien finalitzat. D'aquestes 21 persones, 17 han estat donades d'alta i 4 han estat traslladades a centres sanitaris.

19.30 h

L'Ajuntament de Berga demana la llibertat dels presos

El ple de l'Ajuntament de Berga ha aprovat aquest dilluns per unanimitat la moció de resposta a la sentència del Tribunal Suprem i per demanar l'amnistia «per a les persones preses polítiques catalanes i en defensa del dret a l'autodeterminació». L'alcaldessa Montse Venturós ha llegit la moció de l'AMI i, posteriorment s'han votat els acords que contenia: rebutjar la sentencia i reclamar la llibertat «immediata de tots els presos i preses polítiques i exigir l'amnistia» de tots.

Crits de «Llibertat presos polítics» al ple de Berga

Crits de «Llibertat presos polítics» al ple de Berga

19.22 h

Tensió a l'A-7 a Tarragona per un tall de carretera en contra de la sentència de l'1-O

Escenes de tensió a l'autovia A-7 a l'entrada de Tarragona després que un centenar de persones hagin tallat la carretera com a protesta per la sentència del Tribunal Suprem contra els líders independentistes des d'una mica abans de les set de la tarda. Un conductor s'ha enfrontat als manifestants perquè volia passar, i ha calgut la intervenció dels Mossos perquè el xoc no anés a més. La policia ha arribat a prendre les claus del cotxe al conductor, perquè semblava que volia arrencar malgrat el tall del centenar de persones.

19.15 h

Un detingut a l'aeroport del Prat

Els Mossos d'Esquadra han detingut una persona per presumpte atemptat contra l'autoritat durant les protestes convocades per Tsunami Democràtic a l'Aeroport de Barcelona. La Policia Nacional i la policia catalana han carregat contra concentrats a la zona exterior de la Terminal 1 per evitar que accedissin a l'interior de la infraestructura, en el recinte i rodalies es concentren un total de 8.000 persones. La detenció s'ha produït, segons els Mossos, cap a les 14.30 hores. Es tracta d'una persona acusada d'un delicte d'atemptat als agents de l'autoritat.

18.45 h

Tsunami Democràtic envia 1.200 cotxes a Madrid per saturar els accessos a l'aeroport de Barajas

Tsunami Democràtic ha cridat ara a "saturar els accessos" a l'aeroport Adolfo Suárez de Madrid-Barajas. La campanya intenta així portar la seva denúncia contra la sentència per l'1-O a la capital de l'Estat i fer una crida "en favor dels drets fonamental i l'autodeterminació". Prèviament a l'inici d'aquesta acció, iniciada a les 18.30 hores, Tsunami Democràtic ha desplaçat milers de vehicles als voltants de l'aeroport madrileny amb l'objectiu de "fer arribar la mobilització en resposta a la sentència" al centre polític espanyol. Amb aquesta acció vol traslladar "les conseqüències de la repressió i de la manca de diàleg al nucli econòmic de l'Estat fer evident que el conflicte polític no només afecta a Catalunya".

18.30 h

Concentració a Vilada

Desenes de persones han protestat al municipi del Berguedà amb una pancarta que exhibia el lema «Contra la sentència, independència»

18.05 h

La policia carrega contra els manifestants concentrats a l'exterior de l'aeroport del Prat

La policia ha carregat contra els manifestants concentrats als accessos exteriors de l'aeroport del Prat per la forta pressió que els concentrats estaven fent a la línia policial, segons han informat fonts policials. L'actuació ha buscat evitar el risc que accedissin "violentament" a l'interior de l'aeroport des de la planta 0 de l'aeroport, concretament, a la zona d'aparcament dels taxis. Segons les mateixes fonts, la maniobra ha servit per "guanyar espai i seguretat". Els Mossos han llençat projectils de FOAM. A la sortida de l'estació de Renfe de la T2 també s'han produït càrregues.

{C}

Concentrats a la T1 de l'aeroport del Prat enmig d'una atmosfera de fum en les protestes per la sentència de l'1-O

Concentrats a la T1 de l'aeroport del Prat enmig d'una atmosfera de fum en les protestes per la sentència de l'1-O

17.54 h

Comunicat del Baxi Manresa per la sentència

El Baxi Manresa ha emès un comunicat a la tarda per manifestar com a club que la sentència "no ajuda a la resolució de la situació que viu avui Catalunya", i ha afegit que "el diàleg i la democràcia són les eines més adients per resoldre el conflicte". A més, s'ha sumat a la Federació Catalana i ha suspès les activitats d'aquest dilluns.

17.50 h

Cs culpa Torra del "caos" als carrers i demana a Sánchez que ni indulti els presos ni tinguin "privilegis"

Inés Arrimadas i Lorena Roldán han culpat el president del Govern, Quim Torra, del "caos" com a resposta a la sentència que hi ha als carrers aquest dilluns i l'ha advertit que serà responsable "de tot el que passi avui a Catalunya", que s'ha convertit en un "territori sense llei".

17.38 h

Una vintena de vols cancel·lats per les protestes a l'aeroport

Les protestes a l'Aeroport del Prat ja han causat la cancel·lació d'una vintena de vols, segons ha informat Aena, que inicialment havia desvinculat les afectacions a la protesta convocada el Tsunami Democràtic. Alguns dels avions que no s'han pogut enlairar tenien destí Madrid, Santander, Menorca, Eivissa i París. El personal d'atenció al client de les diverses companyies aèries recomana als passatgers afectats que no surtin de la zona d'embarcament i que esperin dues hores per veure com evoluciona la situació. Per la seva banda, els Mossos d'Esquadra han recordat que "accedir a les zones restringides dels aeroports constitueix un delicte greu" i han demanat als ciutadans que segueixin les indicacions "policials en tot moment".

17.28 h

Bèlgica rep l'euroordre de detenció contra Carles Puigdemont

Bèlgica ja ha rebut l'euroordre de detenció contra l'expresident Carles Puigdemont, segons han confirmat fonts de la fiscalia federal belga a l'ACN. El magistrat del Tribunal Suprem, Pablo Llarena, ha emès una euroordre contra Puigdemont després de la publicació de la sentència, i el reclama pels delictes de sedició i malversació de fons públics. El document ja és en mans de la Fiscalia Federal belga, que si, segueix el mateix procediment que en les últimes euroordres, l'haurà d'enviar ara a la fiscalia de Brussel·les, que serà la que s'encarregarà de contactar amb Puigdemont i analitzar el cas de nou.

17.20 h

El Suprem no veu "tortura" en les actuacions de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil durant el referèndum

El Tribunal Suprem (TS) no veu actes de "tortura" o de "tracte inhumà i degradant" en les actuacions de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil durant l'1-O. Rebutja així les tesis de la defensa de Jordi Cuixart, que al seu escrit criticava que els agents haguessin vulnerat aquest dret fonamental. La sentència del TS entén que la defensa de Cuixart, denunciant aquesta vulneració, en realitat vol "reprovar la inacció institucional de la Fiscalia a l'hora d'investigar les lesions" que van patir els votants el dia del referèndum.

17.07 h

Puigdemont crida a "mobilitzar-se sense defallir i sense por"

L'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont ha fet aquest dilluns una crida a "mobilitzar-se sense defallir i sense por". Després de conèixer la sentència del Tribunal Suprem contra els líders independentistes per l'1-O i acompanyat per la delegada del Govern davant la Unió Europea, Meritxell Serret, i pels exconsellers Toni Comín i Lluis Puig, Puigdemont ha titllat "d'injustes i inhumanes" les condemnes i ha defensat que "posar urnes no serà mai cap acte delictiu".

16.55 h

Els manifestants tallen l'AP-7 en els dos sentits de la marxa a Girona Sud

Centenars de manifestants tallen l'AP-7 des de poc després de dos quarts de cinc de la tarda a l'alçada de Girona Sud per protestar contra la sentència del Tribunal Suprem. Els manifestants, que han començat les mobilitzacions al centre de Girona, han anat després fins al polígon de l'Avellaneda on han tallat el trànsit ferroviari tant del tren convencional com de l'AVE. Una estona després, han decidit aixecar aquest tall. Han cremat barricades a les dues vies, que en aquest punt discorren paral·leles, per interrompre més estona el pas de trens. Després, han anat caminant fins a l'AP-7 per tallar la circulació en els dos sentits.

16.39 h

Primeres cancel·lacions i retards a l'aeroport del Prat en plena protesta per la sentència de l'1-O

L'aeroport del Prat ha cancel·lat per ara cinc vols, segons s'indica a les pantalles informatives que hi ha a la terminal 1, enmig de la protesta per la sentència de l'1-O. Els avions havien de sortir de Barcelona amb destinació Madrid, Santander, Menorca, Eivissa i París. A més, hi ha diversos vols que pateixen retards. Amb tot, fonts d'AENA ho desvinculen de la protesta de Tsunami Democràtic i ho atribueixen a l'operativa de les companyies.

Protesta contra la sentència a l'aeroport del Prat

Protesta contra la sentència a l'aeroport del Prat

16.35 h

Bassa: «Indignada i emprenyada amb una sentència injustificada. No és justícia, és venjança»

L'exconsellera Dolors Bassa s'ha mostrat "indignada i emprenyada" després de conèixer la sentència del Tribunal Suprem (TS) que la condemna a 12 anys de presó per sedició i malversació. "No és justícia, és venjança. Malgrat tot conviccions fermes. De moment cap somriure, però si cap alt", ha afegit a través del seu compte de Twitter. Bassa complirà al març que ve dos anys en presó preventiva.

16.20 h

Els familiars visiten els presos a Lledoners després de fer-se pública la sentència

Alguns dels familiars dels presos independentistes han arribat a primera hora d'aquesta tarda a Lledoners per reunir-se amb els líders empresonats després que, aquest matí, s'hagi fet pública la sentència. Visiblement afectats, els familiars han arribat en diversos vehicles. Segons han explicat els advocats, alguns d'ells van anul·lar el vis-a-vis de la setmana passada per poder estar amb els seus familiars aquest dilluns, amb previsió que sortiria la sentència. Aquesta tarda també han anat a Lledoners més advocats, com és el cas de Xavier Melero, lletrat de Quim Forn.

Els familiars visiten els presos a Lledoners després de fer-se pública la sentència

Els familiars visiten els presos a Lledoners després de fer-se pública la sentència

16.02 h

Aragonès crida a la mobilització: "Si votar és un crim, ho tornarem a fer tantes vegades com faci falta"

El coordinador nacional d'ERC, Pere Aragonès, ha lamentat aquest dilluns que s'hagi condemnat els líders polítics independentistes "per haver votat" l'1-O i ha afirmat que si votar és un crim "ho tornarem a fer tantes vegades com faci falta".

15.49 h

El Suprem conclou que la Generalitat va malversar més de 2 milions per al referèndum

El Tribunal Suprem (TS) conclou que la Generalitat va malversar més de 2 milions d'euros per al referèndum. Són partides que, segons subratlla l'alt tribunal, els acusats van desviar de manera "conscient i voluntària" i que es van canalitzar a través dels Departaments de Presidència, Vicepresidència i Economia, Afers Exteriors, Treball, Salut i Cultura.

15.41 h

Els Mossos reobren l'accés al Centre de Control Aeri de Gavà

Els Mossos han reobert l'accés al Centre de Control Aeri de Gavà, on s'havien concentrat un centenar de manifestants bloquejant l'entrada. Els agents han fet fora els manifestants que es concentraven a l'exterior de manera pacífica. Un cop reobert l'accés, els agents es mantenen a l'exterior protegint el centre.

15.22 h

Vuit carreteres tallades per protestes contra la sentència de l'1-O

Les protestes a diferents punts de carreteres catalanes contra la sentència de l'1-O afecten a vuit punts de la xarxa viària. Es tracta de la B-10 a la Barceloneta, la B-20 a Diagonal sentit Llobregat, la C-17 a Vic en els dos sentits, la C-252/C-31 i la GI-634 a Verges, la C-37 a Querol en els dos sentits, l'N-240 a Valls i l'Espluga de Francolí en els dos sentits i l'N-II a Mataró en ambdós sentits.

15.18 h

El CDR de Cerdanya anuncia una acció a la frontera aquest vespre amb un acte 'sorpresa'

El Comitè de Defensa de la República (CDR) de Cerdanya ha anunciat un acte de protesta a la frontera estatal de Puigcerdà per aquest vespre. El CDR a convocat la població a través de les xarxes socials a continuar la concentració de la plaça de l'Ajuntament de Puigcerdà, fixada per les vuit del vespre, amb una manifestació fins la frontera, on ha anunciat fer un "acte sorpresa".

15.10 h

Centenars de persones es desplacen a peu per la Gran Via fins a l'Aeroport del Prat

Centenars de persones es desplacen a peu per la Gran Via de Barcelona per arribar fins a l'Aeroport del Prat, responent a la crida de Tsunami Democràtic que demana aturar la infraestructura per protestar per la sentència de l'1-O. La via està tallada en direcció Llobregat, segons han confirmat fons de la Guàrdia Urbana a l'ACN. Els Mossos d'Esquadra ha demanat a Renfe que interrompés el servei de trens al Prat -que ha recuperat el servei 50 minuts després- i de Metro. La policia catalana conté els centenars de manifestants a la sortida del metro a l'Aeroport del Prat.

15.02 h

El Suprem aixeca la suspensió com a diputats del Parlament a Puigdemont i Comín

El Tribunal Suprem ha aixecat la suspensió com a diputats a Carles Puigdemont i Toni Comín. La decisió, presa pel magistrat Pablo Llarena, s'ha notificat juntament amb la informació sobre la nova euroordre contra Puigdemont. Segons Llarena, amb la condemna per sedició contra els líders independentistes, ja no es pot aplicar als dos diputats de JxCat i ERC l'article 384 Bis de la llei d'enjudiciament criminal, perquè la petició a la mesa es referia al seu cas per un delicte de rebel·lió. Llarena ha comunicat a la mesa que Puigdemont i Comín, per tant, ja no estan suspesos.

14.50 h

Renfe reobre el servei de trens de l'R2 nord cap a l'aeroport del Prat

Els Mossos d'Esquadra han autoritzat la reobertura dels serveis de tren de l'R2 nord cap a l'aeroport del Prat, segons ha informat Renfe. Els combois no han pogut circular durant uns 50 minuts, entre les 13.40 hores i les 14.30 hores. El servei s'havia aturat per les aglomeracions de gent, i en plena protesta del Tsunami Democràtic, que ha fet una crida a bloquejar la infraestructura. Ara, els trens recuperen a poc a poc el seu recorregut habitual.

14.45 h

Berga rebutja la sentència del TS i se suma als actes de suport per demanar l'amnistia

Els grups municipals de la CUP, Junts per Berga i ERC rebutgen la sentència emesa pel Tribunal Suprem que ha condemnat els líders independentistes per sedició i malversació en relació als fets succeïts durant la tardor de 2017. La sentència ha establert penes de presó d'entre 9 i 13 anys per a Oriol Junqueras, Carme Forcadell, Jordi Sànchez, Jordi Cuixart, Jordi Turull, Raül Romeva, Josep Rull, Quim Forn, Dolors Bassa, mentre que Meritxell Borràs, Carles Mundó i Santi Vila han estat condemnats per desobediència amb multes econòmiques i inhabilitació.

L'alcaldessa de Berga, Montse Venturós, ha mostrat el seu rebuig absolut a la sentència de condemna dels líders polítics i l'empresonament dels joves independentistes detinguts el passat 23 de setembre. Segons Venturós, 'això demostra el caràcter repressiu de l'estat i la voluntat de generar tergiversacions polítiques a l'hora de condemnar persones que estan lluitant en favor del procés de ruptura amb l'estat". L'alcaldessa ha afirmat que "es tracta d'una situació excepcional políticament i des dels ajuntaments i el Parlament de Catalunya ara ens toca posar sobre la taula accions per desenvolupar i exercir el dret a l'autodeterminació".

Per altra banda, ha afegit Venturós, "avui també és un dia de solidaritat màxima cap a les persones empresonades i exiliades i per a les seves famílies, ja que amb la sentència d'avui es constata novament el règim del 78 i l'estructura caduca de l'estat neofranquista".

14.40 h

Jordi Pina: "No estan derrotats, estan ferms i més forts que mai"

"Amb fermesa i enteresa". Així es com l'advocat de Jordi Sánchez, Jordi Turull i Josep Rull, Jordi Pina, ha explicat com els seus clients han rebut la sentència del Suprem. Una sentència que, ha dit, "no ha estat cap sorpresa" per les filtracions que hi ha hagut aquest cap de setmana a la premsa. Pina ha assegurat que els polítics "no estan derrotats, sinó que ara estan més forts que mai" i ha explicat que, des de la presó, criden a la ciutadania perquè es mobilitzi pacíficament. L'advocat ha assegurat que la sentència confirma que ha aquest ha estat un "judici polític", i ha avisat que aquesta és una sentència "perillosa" que pot afectar el dret de manifestació i a la llibertat d'expressió.

14.36 h

La JEC resol que els condemnats per l'1-O "han de ser exclosos" de les llistes del 10-N

La Junta Electoral Central (JEC) ha comunicat aquest dilluns a les juntes provincials que els condemnats per la sentència de l'1-O no poden formar part de les llistes electorals del 10-N. La mesura afecta a Oriol Junqueras, Raül Romeva, Joaquim Forn, Jordi Turull, Josep Rull i Jordi Sànchez. La resolució ha arribat poc després que s'hagi conegut la sentència del Suprem i el mateix dia en què es tanca el termini de presentació de candidatures electorals.

La JEC estableix que les Juntes Electorals Provincials concediran ara als partits, ERC i JXCAT, "un molt breu termini de correcció de candidatures afectades perquè puguin substituir els candidats exclosos". Aquest termini, segons la JEC "haurà de permetre fer la proclamació de les candidatures al dia d'avui" i si no fan aquesta modificació "les candidatures hauran de ser proclamades en els termes resultants d'aquesta exclusió".

14.30 h

Els Mossos carreguen contra els manifestants a l'aeroport

14.20 h

Montse Bassa: "La Dolors està emprenyada i es pregunta: No ha servit de res un judici?"

La germana de Dolors Bassa, Montse Bassa, ha assegurat a les portes de la presó de Figueres que l'exconsellera està "emprenyada" per la sentència del Suprem que la condemna a 12 anys i que es pregunta: "No ha servit de res un judici?". Montse Bassa també ha explicat després de visitar la seva germana que ha conegut la sentència per la ràdio mentre es dirigia al centre penitenciari i que la família estava preparada pel "pitjor" però que mai s'haguessin imaginat que "el pitjor tingués dos dígits". "Onze pàgines escrites, 12 anys de presó", ha dit Bassa, que a més ha qualificat la condemna "d'aberració". Al seu entendre el Suprem ha reproduït a la condemna el que defensava "l'acusació i ha comprat tot el relat que era fals".

14.13 h

Els Mossos tallen els accessos a l'aeroport

Renfe ha anunciat que a petició dels Mossos d'Esquadra ha restringit el seu servei fins a l'aeroport. El cos també ha tallat l'accés a l'aeroport per carretera i el metro tampoc arriba a la infraestructura triada pel Tsunami Democtràtic per realitzar una protesta massiva.

14.10 h

Iglesias: "Que Sánchez parli de compliment íntegre és una prova més de la seva aposta per governar amb el PP"

El líder d'Unides Podem, Pablo Iglesias, creu que el fet que el president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, parli de compliment íntegre de la sentència i descarti així indults és "una prova més de la seva aposta per governar amb el PP". D'aquesta manera, Iglesias ha reaccionat a través d'una piulada a Twitter a la declaració institucional de Sánchez després de fer-se pública la sentència del Tribunal Suprem (TS) que condemna els líders independentistes a penes de presó d'entre 9 i 13 anys. "A Espanya s'ha indultat als terroristes de Barrionuevo i Vera, al cap del cop d'estat del 23-F Armada i el Suprem va arribar a demanar l'indult a Tejero", recorda el líder del partit lila.

14.08 h

Abascal diu que recorreran la sentència

El líder de Vox, Santiago Abascal, ha anunciat que el seu patit recorrerà la sentència del judici de l'1-O perquè no hi ha hagut una condemna per rebel·lió. En aquest sentit, considera que el Suprem ha qualificat els fets que van tenir lloc a Catalunya la tardor de 2017 només com un "tumult de carrer". Segons Vox a Catalunya hi ha un "cop d'estat viu" i per això es demostra que la rebel·lió és permanent, tant per part del Govern, com per part de l'expresident Carles Puigdemont i els CDR detinguts. Segons el partit de la ultradreta, el Tribunal Suprem ha perdut amb la sentència una "oportunitat històrica" per llençar un missatge de confiança cap al poder judicial a tots els espanyols. Abascal també ha criticat al president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, per haver "aplaudit" de seguida la sentència.

14.05 h

El CE Manresa s'adhereix al comunicat de la Federació Catalana de Futbol i suspèn els entrenaments

14.00 h

Llarena reactiva l'euroordre de detenció contra Puigdemont

El jutge Pablo Llarena ha reactivat l'ordre contra l'expresident català Carles Puigdemont després de la sentència. En demana la seva detenció immediata.

13.55 h

Els familiars dels condemnats consideren que la sentència "és un punt i seguit en la repressió"

Els familiars dels líders polítics i socials independentistes condemnats pel Tribunal Suprem consideren que la sentència "és un punt i seguit en la repressió" i que "castiga la llibertat ideològica". L'Associació Catalana pels Drets Civils (ACDC), que agrupa les famílies dels condemnats, ha llegit públicament a la Plaça del Rei un comunicat en què afegeix que els familiars, "malgrat el dolor", es mantenen "serens i determinats en la lluita compatida en defensa de drets i llibertats fonamentals".

La filòsofa Marina Garcés ha posat veu al comunicat consensuat pels familiars, que avui han preferit no fer declaracions ni assistir a l'acte "per no veure's exposats". El president de la Generalitat, Quim Torra, el president del Parlament, Roger Torrent, el Govern en ple i els ex presidents del Parlament, Joan Rigol i Ernest Benach, entre altres, han acompanyat els representants dels familiars en aquest acte.

Els familiars de l'exvicepresident Oriol Junqueras, els exconsellers Jordi Turull, Josep Rull, Raúl Romeva, Dolors Bassa, Joaquim Forn, Josep Rull, Meritxell Borràs i Carles Mundó, l'expresidenta del Parlament, Carme Forcadell i els expresidents d'ANC i Òmnium, Jordi Sánchez i Jordi Cuixart, han traslladat a través de l'ACDC el seu rebuig a la sentència condemnatòria del Tribunal Suprem.

13.50 h

Milers de persones surten al carrer a Girona i tallen la via del tren

Milers de persones es concentren davant de l'estació del TAV de Girona, al costat de la Plaça Poeta Marquina. Són part dels 8.000 manifestants que han marxat de la Plaça del Vi i que, prèviament, havien protestat davant de la Delegació del Govern de la Generalitat a la ciutat.

13.45 h

Sturgeon: "Un sistema polític que condueix a aquest resultat tan terrible requereix un canvi urgent"

La primera ministra d'Escòcia, Nicola Sturgeon, ha lamentat aquest dilluns la sentència del Tribunal Suprem i ha advertit que un sistema polític que resol una crisi amb un "resultat tan terrible requereix un canvi urgent". En una piulada, Sturgeon ha recordat que els polítics "estan empresonats per intentar permetre al poble de Catalunya decidir pacíficament el seu futur". "Els meus pensaments i solidaritat estan amb ells i la seva família", ha dit la líder de l'SNP. "Estic horroritzada pel resultat", ha assegurat la líder de l'SNP, que ha insistit que "el futur de Catalunya s'ha de decidir a través de les urnes i no dels tribunals".

"Malgrat no ens pertoca tenir una posició sobre el futur de Catalunya, sí que tenim una posició sobre la defensa de l'expressió democràtica i sobre els drets civils, i tenim el deure de fer-nos sentir allà on els drets estan atacats", ha subratllat Sturgeon, que també ha fet una crida al diàleg per "resoldre les diferències".

13.40 h

L'activitat prevista al Parlament per a aquest dilluns queda anul·lada per la sentència

La sentència del Tribunal Suprem (TS), que ha condemnat els líders independentistes a penes de presó d'entre 9 i 13 anys, ha sacsejat l'activitat parlamentària. De fet, s'han desconvocat totes les comissions o ponències previstes menys una que no havia caigut de l'ordre del dia però que no s'ha pogut celebrar per falta de diputats. Al matí, després de fer-se pública la condemna de l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell a 11 anys i 6 mesos de presó, l'ADIC del Parlament ha organitzat una concentració silenciosa a les escales del Parlament. I a les 17.30 hores d'aquesta tarda està previst que el president Roger Torrent pronunciï una declaració institucional juntament amb els expresidents Joan Rigol, Ernest Benach i Núria De Gispert.

13.37 h

L'advocada de l'Estat en el judici del procés: "Estic molt satisfeta i orgullosa de la sentència"

L'advocada de l'Estat en el judici del procés, Rosa María Seoane, ha mostrat la seva satisfacció per la sentència del procés, que ha condemnat els líders independentistes a penes entre els 9 i el 13 anys de presó per sedició. "Estic molt contenta i orgullosa de la sentència", ha assenyalat Seoane al portal Nius Diario. "Es tracta d'una sentència ajustada a l'acusació plantejada per l'advocacia de l'Estat", ha recordat la jurista, que va rebre algunes crítiques per 'rebaixar' aquesta acusació de rebel·lió a sedició.

"Si no arribem a defensar la sedició ara podríem estar davant un veredicte absolutori", ha volgut deixar clar Seoane, que davant Marchena va defensar que "l'ús de la violència no va ser un element estructural" en el procés. "La nostra postura va ser objecte de crítica i malentesos, però hi vam insistir perquè era la més ajustada a les proves que disposàvem", ha insistit l'advocada de l'Estat, que ha finalitzat assegurant que el judici ha estat "llarg, dur i difícil". "L'ambient no ha estat fàcil ni dins ni fora", ha conclòs Seoane.

13.35 h

Bona part dels concentrats a plaça de Catalunya marxen cap a l'aeroport del Prat

La plaça Catalunya ha estat l'espai de confluència de diferents manifestacions i columnes contra la sentència de l'1-O feta pública aquest dilluns. Els concentrats, 25.000 segons la Guàrdia Urbana, han omplert la plaça i els carrers propers fins que a la una del migdia el Tsunami Democràtic ha fet una crida a omplir l'aeroport.

Cartells de 'Tothom a l'aeroport' s'han començat a aixecar d'entre els manifestants que s'han començat a moure per poder-s'hi desplaçar en transport públic. La crida del moviment demana començar un ''cicle de mobilitzacions de desobediència civil no violenta'' i per això demana als manifestants seguir ''en peu de pau''.

13.30 h

Unes 200 persones es concentren davant de l'Ajuntament de la Seu d'Urgell

Prop de 200 persones s'han concentrat aquest dilluns a les dotze del migdia davant de l'Ajuntament de la Seu d'Urgell com a mostra de rebuig a la sentència del Tribunal Suprem sobre l'1-O. D'aquesta manera, personal del consistori i del Consell Comarcal de l'Alt Urgell, a més d'estudiants, entre d'altres, s'han sumat a una aturada de deu minuts, la qual ha conclòs amb crits de "Llibertat presos polítics".

A més, l'alcalde de la capital alturgellenca, Jordi Fàbrega, ha anunciat que l'activitat institucional de l'ajuntament ha quedat totalment aturada fins aquest dimarts a les set del vespre, quan està previst dur a terme un ple extraordinari per sotmetre a votació una moció per demanar l'amnistia dels líders independentistes condemnats i en defensa del "dret a l'autodeterminació".

Des del Consell Comarcal de l'Alt Urgell també s'ha decidit aturar l'activitat institucional fins a convocar, en els pròxims dies, un ple extraordinari passar una moció de resposta a la sentència. Finalment, tant l'equip de govern de l'ens comarcal com el de l'Ajuntament de la Seu d'Urgell han convidat a la ciutadania a participar "en totes les lluites compartides i pacífiques a favor dels drets i les llibertats."

13.20 h

11 carreteres afectades a Catalunya per mobilitzacions i 3 per marxes lentes

13.10 h

Juristes internacionals avisen que la sentència "restringeix il·legalment" els drets d'expressió, reunió i associació

El Consell Internacional de Juristes (CIJ) ha avisat que la sentència del Suprem "restringeix excessivament i il·legalment els drets de llibertat d'expressió, assemblea i associació". En un comunicat, l'assessor legal sènior de la CIJ a Europa i l'Àsia Central, Massimo Frigo, adverteix que els preocupa que el Suprem "no hagi tingut en compte totalment les obligacions d'Espanya sota el dret internacional en drets humans en la consideració dels càrrecs contra els acusats". En aquest sentit, Frigo diu que "la interferència amb l'expressió i protesta pacífica és inacceptable, excepte en circumstàncies limitades" que no veu en el cas del judici de l'1-O.

13.05 h

El Tsunami Democràtic crida a una mobilització multitudinària a l'aeroport de Barcelona

Primera gran mobilització de Tsunami Democràtic com a resposta a la sentència de condemna al cas de l'1-O. El col·lectiu ha fet una crida massiva a "aturar l'activitat de la T1 de l'Aeroport d'El Prat" per rebutjar les penes per als encausats. En un comunicat, Tsunami reivindica el caràcter estrictament gandhià i noviolent" de l'acció i del propi moviment que promou. Així ho diu, a més, en un vídeo que acompanya el comunicat i que ha distribuït per les xarxes. Tsunami, a més, recomana als seguidors acudir a l'aeroport "preparats per passar algunes hores fora de casa seva" i a portar "roba per a la pluja, menjar, aigua i calçat còmode, a més de ràdio convencional i mòbil amb bateria". "I una actidud noviolenta indestructible", afegeixen al comunicat.

12.55 h

Tallada la carretera C-16 a Berga i la C-15 a Igualada

12.52 h

Milers d'estudiants es manifesten pel centre de Barcelona contra la sentència

Milers d'estudiants s'han manifestat aquest dilluns al matí pel centre de Barcelona per mostrar el rebuig a la sentència del Tribunal Suprem de l'1-O. La marxa ha començat a Palau Reial on, tan bon punt s'han conegut les condemnes, els universitaris han tallat la Diagonal. Durant prop d'una hora s'han mantingut a la calçada i cap a les onze han sortit en manifestació. Crits de ''llibertat presos polítics'', ''contra la sentència, independència'' o ''1 d'octubre, ni oblit ni perdó'', la marxa ha anat avançant i ha anat sumant manifestants, com un grup de treballadors de l'Agència de Residus de Catalunya, o del Departament d'Educació. Els estudiants han anat fins al carrer Balmes, han envaït el carrer Rosselló i han acabat al passeig de Gràcia per confluir amb les diferents columnes universitàries a la plaça Catalunya.

12.50 h

La manifestació de Manresa s'ha traslladat a la caserna de la Guàrdia Civil

12.45 h

Cuixart demana respondre a la sentència de l'1-O des de la "reincidència" i diu que la presó no és "cap derrota"

El president d'Òmnium, Jordi Cuixart, ha assegurat aquest dilluns després d'haver estat condemnat pel Tribunal Suprem (TS) que la resposta a la sentència de l'1-O "només pot ser la reincidència". A través d'una trucada telefònica enregistrada des de la presó, Cuixart ha demanat respondre a la sentència "tots junts" sense deixar-se ningú pel camí i ha dit que cal un "tsunami de dignitat" des de la "serenor" i la "lluita no violenta".

"Ni la presó ni l'exili seran la visualització de cap derrota, sinó un pas més en la lluita per l'exercici dels drets avui greument condemnats", ha afirmat. Per la seva banda, el vicepresident de l'entiat, Marcel Mauri, ha subratllat que des d'aquest dilluns el país "canvia completament" i que davant la "suspensió" per part de l'Estat dels drets civils i nacionals, "respondrem".

Mauri ha assegurat que en aquest judici de l'1-O la sentència "no la dicten els jutges" sinó tota la ciutadania. Per això, ha demanat una resposta col·lectiva immediata des del carrer.

12.40 h

Mas afirma que les condemnes del TS són una "vergonya" i una "ignomínia per la seva duresa i desproporció"

L'expresident de la Generalitat, Artur Mas, ha afirmat que les condemnes del Tribunal Suprem (TS) són una "ignomínia" per la seva "duresa i desproporció". En un comunicat, Mas ha afegit que també són un "greu error" i una "vergonya per un estat europeu en ple segle XXI" i ha alertat que la sentència "no resol res sinó que només agreuja un problema que mai hagués hagut d'arribar als tribunals". L'expresident ha afirmat que "ara més que mai cal ser al costat de les famílies dels presos polítics" i ha assegurat que es treballarà des de l'àmbit polític "sense descans" perquè surtin de la presó al més aviat possible. "Que surtin d'allà on no haurien de ser", ha dit.

12.37 h

L'Ajuntament de Manresa suspen tots els actes institucionals fins divendres

L'Ajuntament de Manresa ha suspès tots els actes institucionals fins divendres. Ho ha anunciat l'alcalde de Manresa, Valentí Junyent, quan ha llegit el comunicat del govern a la concentració hi ha hagut aquest migdia, a les 12, a la plaça Major, que ha quedat plena a vessar. Al comunicat s'ha denunciat el judici "injust" i que la democràcia espanyola "està tocada de mort". També s'ha posat de manifest que es viuen moments d'excepcionalitat. Junyent ha defensat les mobilitzacions pacífiques "per revertir la situació".

12.32 h

La CUP creu que la sentència demostra que a Espanya "no hi cap ningú que s'aixequi contra el règim injust i repressor"

La CUP creu que la sentència de l'1-O demostra que a Espanya "no hi cap ningú" que es "digni" a aixecar-se contra "el règim injust i repressor". "És un avís claríssim", ha advertit la candidata al Congrés, Mireia Vehí, en una atenció als mitjans, on ha assegurat que la democràcia espanyola se sosté per "la repressió, la persecució política, el 155, la política del terror i els presos polítics". Poques hores després que es fes pública la sentència que condemna amb fins a tretze anys de presó els líders independentistes, Vehí ha fet una crida a mobilitzar-se i "sortir al carrer tants dies com faci falta" per respondre-hi. "Avui carrer, demà carrer i tants dies com faci falta, més carrer", ha conclòs. Els anticapitalistes també han exigit la retirada de totes les "forces d'ocupació" i han demanat a la Guàrdia Civil, la Policia Nacional i els Mossos d'Esquadra que "treguin es seves mans brutes dels Països Catalans".

12.30 h

Pedro Sánchez: "L'acatament de la sentència significa el seu íntegre compliment"

El president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, ha apostat per obrir una "nova etapa" basada en el "diàleg i la llei" després d'una sentència del Tribunal Suprem que ha qualificat d'"exemplar" i que crida a "acatar i complir". En una compareixença sense preguntes en espanyol i anglès a La Moncloa, Sánchez també ha advertit que el seu govern "es mantindrà atent" i "garantirà la convivència, la seguretat i el respecte a la legalitat democràtica" amb fermesa, proporcionalitat i des de la legalitat" sense excloure cap de les opcions de resposta que contempla l'ordenament vigent. Fonts de La Moncloa han avançat que el president espanyol en funcions trucarà aquesta tarda als líders del PP, Cs i Podem, Pablo Casado, Albert Rivera i Pedro Sánchez.

12.20 h

Comín: "Els demòcrates no poden quedar-se quiets davant de tanta injustícia"

L'exconseller de Salut Toni Comín ha fet una crida als "demòcrates" per respondre la sentència del Tribunal Suprem contra els líders independentistes. A través d'una piulada, Comín ha reclamat als "demòcrates" que no es "quedin quiets davant tanta injustícia". L'exconseller de Salut aposta, així, per respondre amb mobilitzacions de tots els "demòcrates" una sentència que titlla "d'injusta".

12.10 h

Unes 200 persones protesten a la plaça de Sant Pere de Berga

Unes 200 persones s'han reunit aquest dilluns al migdia a la Plaça de Sant Pere de Berga per protestar per la sentència del Tribunal Suprem. En la concentració l'alcaldessa Montse Venturós ha llegit un manifesta de l'AMI en el que s'ha demanat la llibertat dels presos. Al final de l'acte s'han cantat els Segadors i un grup de manifestats s'ha dirigit a la carretera C-16 per tallar-la per segona vegada. Entre ells, hi havia estudiants i membres de l'equip de Govern.

{C}{C}

200 persones protesten a la plaça de Sant Pere

200 persones protesten a la plaça de Sant Pere

12.05 h

Quim Torra: «La repressió no guanyarà mai la partida a la democràcia»

El President de la Generalitat Quim Torra ha comparegut al costat dels membres del Govern Català per valorar la sentència del Tribunal Suprem contra els presos polítics. Torra ha afirmat que la sentència és injusta, que és un insult a la democràcia i un despreci cap a tots els catalans. L'ha titllat d'injusta i ha assegurat que forma part d' "un judici polític i d'una causa general "contra el dret a l'autodeterminació i l'independentisme

El President ha demanat una amnistia cap a tots els presos i ha anunciat l'enviament de cartes al rei i a Pedro Sánchez per demanar-los una reunió urgent.

11.57 h

La C-16 està tallada a Sallent en els dos sentits

11.56 h

Vox estarà personada a la vista sobre la immunitat de Junqueras al TJUE

La ultradretana Vox estarà personada a la vista sobre la immunitat d'Oriol Junqueras que se celebrarà aquest dilluns al migdia al Tribunal de Justícia de la Unió Europea. La procuradora Pilar Hidalgo López i l'advocada Marta Castro defensaran la posició del partit d'extrema dreta davant la sala gran del tribunal. Per contra, l'advocacia de l'Estat no ha enviat a cap representant a Luxemburg per presentar al·legacions sobre el cas. El ministeri fiscal ha enviat a Javier Zaragoza, Consuelo Madrigal, Jaime Moreno Verdejo i Fidel Ángel Cadena Serrano. L'advocat Andreu Van den Eynde serà l'únic representant del líder d'ERC en aquesta vista.

11.55 h

El Suprem rebutja que els condemnats hagin de complir la meitat de la pena per poder sortir en tercer grau

La sentència del Tribunal Suprem ha rebutjat la petició de la fiscalia perquè els condemnats a presó hagin de complir la meitat de la pena per poder ser classificats en tercer grau penitenciari, que implica sortir de la presó de dilluns a divendres durant el dia i també els caps de setmana complets.

El Suprem argumenta que l'aplicació de l'article 36.2 del Codi Penal que esgrimeix la fiscalia no pot ser interpretada com un "mecanisme jurídic per evitar anticipadament decisions de l'administració penitenciària", sinó que serveix per preservar els bens jurídics violentats, i això està garantit per les penes d'inhabilitació. És a dir, que els condemnats no podran tornar a assumir responsabilitats públiques i no podrien repetir els mateixos delictes. A més, recorda que la fiscalia pot recórrer en el seu moment classificacions en tercer grau que consideri prematures.

En definitiva, el Suprem rebutja anticipar-se a decisions de l'administració penitenciària. Creu que l'article 36.2 no està pensat per això, i recorda que les hipotètiques classificacions en tercer grau poden ser recorregudes i poden ser objecte de revisió per part dels tribunals.

En aquest sentit, conclou que la capacitat jurisdiccional per revisar decisions administratives en l'àmbit penitenciari que es considerin contràries a dret és "la millor garantia" que el compliment de les penes "s'ajustarà a un pronòstic individualitzat de compliment i progressió".

11.50 h

Jordi Pesarrodona encapçala una de les manifestacions a Manresa

11.47 h

Mundó afirma que la sentència és un "error gravíssim que pesarà com una llosa sobre la història d'Espanya"

L'exconseller Carles Mundó ha afirmat que la sentència del Tribunal Suprem (TS) és un "error gravíssim que pesarà com una llosa sobre la història d'Espanya". En una piulada a les xarxes socials, Mundó s'ha mostrat en "estat de xoc" per la "duresa" de les penes i ha afegit que de 13 a 9 anys "quan no hi ha hagut violència i per malversació quan no hi ha hagut despesa és una profunda i dolorosa injustícia". "Tots els meus pensaments són pels presos polítics i per les seves famílies", ha afirmat. També ha indicat que encara no li han notificat la sentència que s'ha fet pública a primera hora del matí i que el condemna a 60.000 euros de multa per desobediència.

11.46 h

Santi Vila, després de la sentència: "Les penes de presó són terribles, molt dures i absolutament desproporcionades"

L'exconseller Santi Vila ha qualificat les penes de fins a 13 anys de presó que han rebut els seus companys de "terribles molt dures i absolutament desproporcionades". Ho ha dit en una entrevista a Rac 1 aquest dilluns al matí, després de conèixer-se la sentència del Tribunal Suprem que, a ell, el condemna per un delicte de desobediència a una multa de 60.000 euros i 1 any i 8 mesos d'inhabilitació. Vila ha dit que tot plegat confirma que ni el codi penal ni els tribunals eren ni són instruments per arreglar el conflicte i confia que la política pugui acabar amb aquest dolor col·lectiu i especialment personal dels presos. Assegura que els polítics "pensin com pensin", "segur que no comparteixen que hi hagi gent privada de llibertat".

11.45 h

Rovira: "Una sentència criminal no aturarà les aspiracions de progrés i futur del nostre país"

La secretària general d'ERC Marta Rovira ha lamentat aquest dilluns la "sentència criminal" del Tribunal Suprem, que ha condemnat a penes d'entre 9 i 13 anys de presó als líders independentistes empresonats. "Es condemna l'independentisme com a opció política i com a moviment cívic i pacífic. Però també es condemna la democràcia i l'exercici dels drets civils i polítics de tota la ciutadania", ha afirmat Rovira en una piulada des de Suïssa, on està exiliada. "Una sentència criminal no aturarà les aspiracions de progrés i futur del nostre país. Seguim!", ha piulat la republicana.

11.40 h

Tallades la C-31 a Verges, la C-66 a la Bisbal, la C-13 a Tremp i la C-17 a Vic

Les protestes per les condemnes per l'1-O afecten diverses carreteres catalanes. D'una banda, la C-31 està tallada a Verges en tots dos sentits per una protesta, com també l'N-II a Mataró també en tots dos sentits de la marxa. La C-66 està tallada a la Bisbal d'Empordà i la C-17 a Vic amb l'enllaç la C-25 al Gurb per una protesta d'estudiants. La GI-634 continua tallada a Verges i la C-13 a Tremp. En paral·lel, una marxa lenta de vehicles a la N-260 entre Navata i Figueres ha provocat retencions durant una estona, però el trànsit ja està normalitzat. D'altra banda, un centenar de persones han tallat la línia de Rodalies a Celrà (Gironès).

11.30 h

Centenars d'estudiants manresans protesten per la sentència a Crist Rei

11.23 h

Ponsatí: "Davant la injustícia, la revolta. Sortiu a guanyar!"

L'exconsellera d'Ensenyament Clara Ponsatí ha titllat "d'injustícia" la sentència del Tribunal Suprem contra els líders independentistes. A través d'una piulada, Ponsatí ha assegurat que la "revolta" ha de ser la resposta "davant la injustícia". "Sortiu a guanyar!", apunta l'exconsellera d'Ensenyament després de la decisió del Tribunal Suprem.

11.20 h

Borràs, després de la sentència: "No ho puc entendre. Les condemnes dels meus companys són injustes"

L'exconsellera Meritxell Borràs ha dit que l'"amoïna" la sentència del Tribunal Suprem i que no la pot entendre ja que, després de ser un testimoni privilegiat del judici, creu "amb fermesa" que es va demostrar que no va existir ni rebel·lió, ni sedició ni malversació. Ho ha dit en una entrevista al Matí de Catalunya Ràdio. Borràs considera que les condemnes dels seus companys, que impliquen presó, són "injustes" i que "com a molt", haurien de ser com la seva, de desobediència.

L'exconsellera, condemnada a 60.000 euros de multa i 1 any i 8 mesos d'inhabilitació, s'ha emocionat quan ha explicat que el seu company Joaquim Forn ha trucat a primera hora del matí a la seu del grup municipal de JxCAT a Barcelona per manifestar la seva alegria perquè ella no estigués a la presó. Per Borràs, aquest acte demostra la seva qualitat humana i la seva generositat. "No tothom en la seva situació faria aquesta trucada", ha dit.

11.15 h

Sánchez farà una declaració institucional al migdia des de la Moncloa

El president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, farà una declaració institucional des de la Moncloa a les 12.00 hores. D'aquesta manera, Sánchez reaccionarà a la sentència del Tribunal Suprem per l'1-O, que ha condemnat fins a 13 anys de presó els líders independentistes. Des de la Moncloa han informat que la intervenció del president es farà en anglès i castellà.

11.13 h

El Consell Comarcal del Bages rebutja la sentència del Tribunal Suprem i demana la llibertat immediata de tots els presos

El Consell Comarcal del Bages ha fet públic un comunicat on rebutja la sentència condemnatòria del Tribunal Suprem en relació al judici del procés feta pública aquest matí i ha decidit aturar tota l'activitat institucions. En paral·lel, convocarà un ple extraordinari en les properes 72 hores per sotmetre a votació una moció de rebuig a la sentència del Tribunal Suprem. El Consell demana la llibertat immediata de tots els presos i preses polítiques i exigeix l'amnistia com a reconeixement de l'absència de cap delicte vinculat a la celebració del referèndum de l'1 d'octubre i a qualsevol altra acció política durant els dies previs i posteriors a aquesta data.

11.10 h

El Consell Comarcal del Berguedà anul·la el consell d'alcaldes

El Consell Comarcal del Berguedà ha anul·lat el consell d'alcaldes que havia programat per avui a les 5 de la tarda a l'Ajuntament de Castellar de n'Hug. Aquest havia de ser el primer consell d'alcaldes del nou curs polític i de l'actual mandat. Entre d'altres qüestions s'havia de parlar de la crisi de l'Associació de Disminuïts Psíquics del Bgdà i l'alcalde de Cercs havia d'informar del projecte de conversió de la vella central en una planta incineradora de residus industrials. Arran de la sentència del procés, aquest matí de dilluns, aquest consell s'ha anul.lat sense nova data, segons han comunicat fonts de l'organisme comarcal.

11.05 h

La Federació Catalana de Futbol decreta l'aturada de tota l'activitat federativa

La Federació Catalana de Futbol ha decretat l'aturada de tota l'activitat federativa, tant a la seu central com a les delegacions territorials, en solidaritat amb els polítics i actors socials catalans condemnats i les seves famílies, després de la sentència dictada pel Tribunal Suprem en el dia d'avui.

En aquest sentit, l'FCF entén que l'única via de solució de la situació que viu en l'actualitat Catalunya passa per la democràcia i el diàleg entre totes les parts. Així mateix, l'FCF comunica la suspensió de tots els partits de futbol i futbol sala oficials que s'havien de jugar al llarg del dia, davant les possibles afectacions a la mobilitat que es poden produir i prioritzant la seguretat de tothom.

11.02 h

Sindicats i entitats convoquen una concentració de rebuig a la sentència a la plaça Sant Jaume

Sindicats i entitats de la societat civil han convocat una concentració de rebuig a la sentència del Tribunal Suprem contra l'1-O per aquest migdia a les 13.30 hores a la plaça de Sant Jaume. La convocatòria, sota el nom 'Pels drets i les llibertats', comptarà amb la participació d'organitzacions com CCOO, la UGT, la Intersindical, Unió de Pagesos, Òmnium o Lafede.cat, entre d'altres.

11.00 h

Anwar reclama "l'alliberament immediat" dels presos i el "retorn dels exiliats" després de la sentència del Suprem

L'advocat de Clara Ponsatí, Aamer Anwar, ha reclamat "l'alliberament immediat de les persones empresonades i el lliure retorn de les exiliades" després de conèixer la sentència del Tribunal Suprem contra els líders independentistes. A través d'una piulada en la qual exposa els anys de presó als quals han estat condemnats els membres del govern de Carles Puigdemont empresonats, Anwar ha demanat de nou "l'alliberament" dels líders independentistes "condemnats pel referèndum de l'1-O".

10.55 h

El Suprem descarta la malversació de Vila, Mundó i Borràs perquè van ordenar no desviar fons dels seus departaments

El Tribunal Suprem descarta el delicte de malversació en el cas dels exconsellers Santi Vila, Carles Mundó i Meritxell Borràs perquè van donar "ordres específiques" per no desviar fons dels seus departaments per realitzar el referèndum de l'1 d'octubre. "I aquesta és la diferència respecte als altres membres del Govern que sí que seran condemnats per aquest delicte", conclou el tribunal, que remarca que altres consellers, en canvi, sí que van executar "actes concrets de dispendi econòmic, que no era una altra cosa que la genuïna expressió de la seva deslleialtat". El Suprem els condemna a una multa de 60.000 euros per desobediència perquè van signar el decret de convocatòria del referèndum i van ignorar els requeriments del Tribunal Constitucional sobre les conseqüències penals que això comportava.

10.50 h

La sentència del procés, a les portades digitals de la BBC, The Guardian i Le Monde

La sentència del procés ocupa les portades d'alguns dels principals diaris europeus. "Els líders catalans reben sentències de presó per sedició", apunta la BBC en la notícia que ocupa la portada de la seva edició digital i en la qual destaca les "mobilitzacions civils massives" que es preveuen per la decisió del Tribunal Suprem. Per la seva banda, el diari The Guardian, que també porta la notícia en portada, destaca que als líders independentistes finalment no se'ls ha atribuït una "rebel·lió violenta", però sí "crims menors" pel seu paper en el referèndum de l'1-O. El francès Le Monde remarca que finalment han estat condemnats per "penes menors a les que demanava la fiscalia", mentre que l'alemany Der Spiegel apunta que els fets pels quals han estat jutjats els líders independentistes van crear "el caos a Espanya".

10.45 h

Mobilització a la carretera de Vic de Sant Fruitós, davant de l'Ajuntament

10.40 h

Estudiants berguedans tallen momentàniament la C-16

{C}{C}

Estudiants de Berga tallen la C-16

Estudiants de Berga tallen la C-16

10.30 h

Estudiants manresans tallen les Bases de Manresa

Estudiants manresans han tallat aquest matí l'avinguda de les Bases de Manresa a l'alçada de la UPC després de conèixer la sentència contra els presos polítics catalans. Els cotxes giren cua i els busos estan parats. Han fet una barricada amb contenidors.

10.25 h

Centenars d'estudiants tallen la Diagonal per protestar contra la sentència de l'1-O

Centenars d'estudiants universitaris del campus de la Diagonal han sortit al carrer tan bon punt han conegut la sentència i pretenen sumar-se a les diferents mobilitzacions de la societat civil. Segons han explicat alguns dels joves, quan dins de classe han conegut les condemnes dels líders independentistes han abandonat les aules i s'han trobat al carrer per fer el primer tall del matí.

La intenció dels universitaris és unir-se a les diferents columnes d'universitaris provinents d'altres campus que previsiblement es trobaran a la plaça de Catalunya i a qualsevol mobilització de la societat civil que sorgeixi durant el aquest dilluns perquè consideren que és la seva ''responsabilitat de donar resposta a la sentència''.

Com a anècdota, el primer cotxe que s'ha vist afectat pel tall de la Diagonal ha obert la finestra i ha explicat als joves que havia d'anar a l'escola bressol a buscar el seu fill malalt. Els joves li han obert camí perquè pogués passar, però han tornat a tapar els carrils per evitar que cap altre cotxe continués el seu camí.

10.20 h

Concentració a les 12.00h a la plaça Major de Manresa

10.18 h

Junqueras, després de conèixer la sentència: "Persistiu, perquè si ho fem, guanyarem!"

El president d'ERC, Oriol Junqueras, ha fet una crida a "persistir" després de conèixer la sentència del Tribunal Suprem que el condemna a 13 anys de presó. en una carta dirigida a la militància, reivindica: "Tornarem i tornarem més forts. Som la generació que hem nascut per guanyar. Som la llavor de totes les victòries. No en tingueu cap dubte, tornarem i guanyarem. Persistiu, catalans, persistiu, perquè si ho fem, guanyarem!". Junqueras afirma que, amb la sentència, l'Estat vol "destrossar vides, escapçar partits i lideratges, aturar i acabar amb un moviment democràtic i silenciar a tot un poble que es vol expressar a les urnes". Davant això, el líder republicà assegura que això demostra que els catalans no tenen alternativa i que no hi ha cap altra opció que construir un nou estat "per fugir d'aquest que persegueix demòcrates, prohibeix votar i protestar i empresona per idees polítiques". "Us ben juro que no descansaré fins a aconseguir-ho", promet.

10.15 h

Òmnium i l'ANC tallen carrers a la vora de les seves seus i Gran Via en protesta per les condemnes de l'1-O

Els carrers propers a les seus de l'ANC i d'Òmnium -Marina, Pau Claris i Diputació- han quedat tallats després que desenes de persones de les dues entitats hagin sortit en protesta per les condemnes anunciades pel Suprem contra els líders de l'1-O. Crits de llibertats, cartells que reclamen justícia i que els presos quedin lliures, clams contra la sentència i xiulets acompanyen els manifestants que es col·loquen al carrer per tallar el trànsit i protestar. Les entitats, a més, avisen que és només l'inici i que seguiran mobilitzant-se i alguns d'ells s'han encaminat a tallar carrers principals com la Gran Via de les Corts Catalanes.

10.12 h

La Catalunya Central es mobilitza per anar a Barcelona

Diferents municipis de la Catalunya Central com per exemple Santpedor i Avinyó han anunciat convocatòries aquest matí a les 11.00h per marxar cap a Barcelona amb autobus i sumar-se a les protestes que es realitzaran a la capital catalana. A Berga s'ha anunciat una convocatoria a les 8 del vespre a davant dels jutjats.

10.10 h

Romeva assegura que els utilitzen "per cronificar problemes polítics" i lamenta que es vol sentenciar "tot un moviment"

L'exconseller Raül Romeva ha assegurat que "utilitzen els presos polítics per cronificar problemes polítics" i ha lamentat que "volen sentenciar tot un moviment". Aquesta ha estat la reacció de Romeva a través de les xarxes socials després de fer-se pública la sentència del Tribunal Suprem (TS), que el condemna a 12 anys de presó. Ha afegit que "fa mesos" que havien estat "sentenciats preventivament". "Tan clar tenim que el camí i la mirada seran llargs, com que la seva por som nosaltres. Dempeus, combatius, dignes", ha afirmat. A més, ha dit que la "presó injusta" és una eina política que combinada amb la fermesa de la ciutadania els ha de determinar encara més en la lluita pels drets col·lectius. "No deixarem d'insistir, d'anar-hi, d'aprendre", ha assegurat.

10.08 h

Aragonès: "Avui la democràcia a l'estat espanyol ha mort"

El vicepresident del Govern, Pere Aragonès, ha constatat després de conèixer la sentència del Tribunal Suprem (TS) que avui la democràcia a l'estat espanyol "ha mort". "Injustícia. Els han condemnat a més de 99 anys de presó, ens han sentenciat també a tots nosaltres", ha afegit. Citant l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell, condemnada a 11 anys i sis mesos de presó, el també coordinador nacional d'ERC insta a cuidar-se els uns als altres. "Convertim la ràbia en fermesa, convicció i serenitat", conclou. La sentència condemna els líders independentistes a penes de presó d'entre 9 i 13 anys.

10.05 h

El Futbol Club Barcelona: "La presó no és la solució"

El Futbol Club de Barcelona ha assenyalat aquest dilluns, minuts després de fer-se pública la sentència del procés, que "la presó no és la solució" de la mateixa manera, ha afegit, que "la presó preventiva no va ajudar a resoldre el conflicte". Així mateix, l'entitat blaugrana ha afirmat que "la resolució del conflicte que viu Catalunya passa, exclusivament, pel diàleg polític" i ha demanat "més que mai" a tots els responsables polítics que "liderin un procés de diàleg i negociació per resoldre aquest conflicte, que també ha de permetre l'alliberament dels líders civils i polítics condemnats". En el comunicat, el Barça també ha traslladat "tot el seu suport i solidaritat a les famílies dels que són privats de la seva llibertat" i ha recordat la seva defensa "a la llibertat d'expressió i del dret a decidir".

10.00 h

Els presos podrien obtenir el tercer grau un cop complertes 2/3 parts de la condemna

El degà de l'il·lustre Col·legi d'Advocats de Manresa, Abel Pié, ha explicat a aquest diari que els presos independentistes condemnats aquest dilluns pel Suprem a penes d'entre 9 i 13 anys de presó podrien obtenir el tercer grau un cop complertes 2/3 parts de la condemna. Aquest és el procés habitual, tot i que cal analitzar la sentència, segons Pié, per determinar si contempla casos excepcionals que podrien atorgar el tercer grau abans de l'establert al codi penal.

Segons informació emesa aquest matí a Catalunya Ràdio, a Catalunya el sistema penitenciari funciona diferent que a la resta de l'estat espanyol pel que fa al tercer grau. Després d'uns mesos a la presó, la junta de tractament dels diversos centres penitenciaris pot analitzar el comportament dels presos i segons la diagnosi de la junta es pot sol·licitar ja el tercer grau. Aquest tràmit ha de ser aprovat pel departament de Justícia i es pot recórrer davant el jutge en cas de no estar-hi d'acord.

09.55 h

L'ANC crida els ciutadans a respondre "massivament"

L'ANC fa una crida als ciutadans a respondre "massivament" després de fer-se pública la sentència del Tribunal Suprem que condemna a penes d'entre 9 i 13 anys als líders independentistes. "L'estat espanyol condemna el dret a l'autodeterminació. Ha arribat l'hora: responem massivament. Siguis on siguis, atura't, surt al carrer, fes-te sentir. Atent als nostres canals!", afegeix l'entitat.

09.52 h

Cuixart, després de ser condemnat: "La resposta a la sentència, reincidència. Ho tornarem a fer"

El president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, ha afirmat, just després de conèixer que ha estat condemnat a 9 anys de presó, que "la resposta a la sentència" és la "reincidència". "Ho tornarem a fer", ha dit, i demana "amnistia, democràcia i autodeterminació", des del seu compte de Twitter.

09.50 h

Puigdemont: "Toca reaccionar, com mai"

L'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont ha reaccionat a la sentència del Suprem qualificant-la d'una "barbaritat" i destacant que les penes sumen gairebé 100 anys de presó en total. "Ara més que mai, al vostre costat i al de les vostres famílies. Toca reaccionar, com mai. Pel futur dels nostres fills i filles. Per la democràcia. Per Europa. Per Catalunya", ha expressat des de Bèlgica en una piulada a Twitter.

09.48 h

Forcadell, després de ser condemnada: "La injustícia s'ha consumat. El lliure debat parlamentari no és delicte"

L'expresidenta del Parlament Carme Forcadell ha afirmat just després de conèixer que ha estat condemnada a 11 anys i mig de presó que "la injustícia s'ha consumat". "El lliure debat parlamentari no és delicte, és un dret exercir-lo i un deure defensar-lo. No ens cansarem de dir-ho allà on faci falta", ha afegit des del seu compte de Twitter. Tot i afirmar que avui la democràcia viu un dia "fosc", ha afegit que "ni en moments així el derrotisme ens ha de vèncer". I acaba el missatge: "Ens en sortirem!".

09.45 h

Rull: "Si haguessin jutjat els fets, ens haurien absolt"

"Si haguessin jutjats els fets, ens haurien absolt. Com que han jutjat les idees, ens han condemnat". Així ha valorat Josep Rull la sentència del Tribunal Suprem (TS), que l'ha condemnat a 10 anys i sis mesos de presó. A través d'una piulada a les xarxes socials, Rull ha assegurat que condemnant-los "han condemnat als 2,5 milions de catalans que van votar l'1-O en un dels exercicis més extraordinaris de democràcia que ha viscut Europa el segle XXI". "Ens mantindrem...poble", ha finalitzat.

09.40 h

El Tsunàmi Democràtic convoca a tothom a Barcelona

09.35 h

13 anys per Oriol Junqueras, la pena més alta

El Tribunal Suprem ha condemnat l'exvicepresident del Govern Oriol Junqueras a 13 anys de presó pels delictes de sedició i malversació; 12 per als exconsellers Jordi Turull, Raül Romeva i Dolors Bassa pels mateixos delictes; 11,5 per a l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell per sedició, i 10,5 per als exconsellers Joaquim Forn i Josep Rull per aquest mateix delicte.

Jordi Cuixart i Jordi Sànchez han estat condemnats a 9 anys d'empresonament per sedició, mentre que els exconsellers Carles Mundó, Meritxell Borràs i Santi Vila no entraran a la presó perquè han estat condemnats per desobediència a una multa de 60.000 euros.

Tots ells estan inhabilitats pels mateixos anys que la condemna. La suma de totes les penes s'enfila fins als 99 anys i mig de presó.

09.30 h

Penes de 9 a 13 anys de presó per als líders independentistes

Ja s'ha fet pública la sentència al líders del procés. Oriol Junqueras ha estat condemnat a 13 anys de presó. 12 per Turull, Rull i Bassa, 11 anys i mig per Carme Forcadell, 9 anys pels Jordis i 1 any i 8 mesos d'inhabilitació per Borràs, Mundó i Vila per desobediència. Els jutges, per unanimitat, han descartat el delicte de rebel·lió.

09.20 h

Els set jutges ja són al Suprem

Els magistrats del Tribunal Suprem que han jutjat el 'Procés' han començat passades les 09.00 hores a signar la sentència contra els 12 líders independentistes, segons han informat fonts jurídiques a Europa Press.

Segons apunten les mateixes fonts consultades, la signatura no està sent un acte unitari i, per tant, cada magistrat està subscrivint la resolució de forma independent.

Una vegada que la sentència compti amb la signatura dels set magistrats, serà la secretària judicial la que procedeixi a notificar a totes les parts. Tres funcionaris viatjaran fins a les tres presons catalanes per entregar-la als presos.

09.15 h

Jordi Pina i Francesc Homs arriben a Lledoners

L'advocat Jordi Pina ja ha arribat a Lledoners. També ho ha fet l'advocat Francesc Homs. Pina s'ha aturat davant els manifestants que s'han concentrat aquest matí precisament per donar suport als advocats dels presos. Els manifestants els han rebut al crit «d'absolució» i «no esteu sols».

09.00 h

Músics per la Llibertat anuncien "un gran concert que donarà la volta al món"

Músics per la Llibertat han anunciat "un gran concert que donarà la volta al món" com a resposta a la sentència del judici de l'1-O. En un comunicat, el col·lectiu s'ha sumat a les mobilitzacions de Tsunami Democràtic i ha convocat una actuació, que serà entre les 16 hores i les 17 hores a un lloc a prop de Barcelona, que no han volgut concretar "degut a la situació actual" i "per assegurar-ne la viabilitat".

Al comunicat, Músics per la Llibertat també demanen a la gent que s'inscrigui a un formulari, on se'ls convida a formar part del concert i es detalla si la persona registrada vol participar al cor, al grup orquestral professional o al d'instrumentistes amateur, mentre també es demana concretar quin és l'instrument que es portarà.

08.40 h

Mitjans de comunicació, molta policia i poca gent a primera hora a Lledoners

08.25 h

Els Mossos restringeixen l'accés a l'estació de Sants

Els Mossos d'Esquadra, segons han informat TMB i fonts del cos policial. Des de Mossos han indicat que hi ha "alguns accessos tancats" i hi ha forta presència policial a la porta principal. A més, TMB ha indicat que ha tallat el transbordament amb la L5 de metro a petició del cos policial i aquest s'ha de fer a través del carrer. D'altra banda, la connexió entre el metro i Rodalies s'ha de fer per la L3. Aquestes mesures són similars a les que ja es van adoptar el passat 1 d'octubre, coincidint amb la el segon aniversari de l'1-O. Aquest diumenge Sants ja va ser escenari de manifestacions davant la imminència de la sentència de l'1-O.

08.19 h

Un centenar de persones van ser ahir a les portes de Lledoners; avui es farà un passadís als advocats

Més d'un centenar de persones van protagonitzar ahir a la nit una seguda davant l'accés principal del centre penitenciari de Lledoners, que va durar poc més de mitja hora, en protesta per la situació dels presos polítics. Després de l'acte, els presents es van citar per a avui, dilluns, a les 8.30 h, per fer un passadís als advocats dels dirigents independentistes, que a aquesta hora aniran de nou a l'entrada de la presó a fer-los costat davant la possibilitat que avui es conegui la sentència del judici sobre el procés català. Com cada dia, Joan Porras, conegut com a Joan Bonanit, va acudir al pla de Lledoners a desitjar bona nit als presos, acompanyat de dotzenes de persones. En acabar, es va fer una crida entre els assistents per anar a seure al davant de la porta principal del centre, una convocatòria a la qual van respondre més d'un centenar dels allí presents.

08.12 h

Òmnium convoca una concentració a la seva seu

Òmnium Cultural ha convocat una concentració davant la seva seu a Barcelona al carrer Diputació, 276 un cop es faci pública la sentència del Tribunal Suprem. "Et convoquem a fer costat al president Jordi Cuixart, han anunciat a través de Twitter. També en un missatge a aquesta xarxa social, el president de l'entitat, Jordi Cuixart, ha recordat que porta 727 dies a la presó i ha avisat que "cap sentència" farà que deixin de lluitar pel dret a l'autodeterminació exercint drets fonamentals. "Ho tornarem a fer", ha repetit en referència a la consigna que va llençar durant el judici.

07.59 h

La Moncloa llança una campanya sobre les "fortaleses" de la democràcia espanyola

Coincidint amb la sentència del Suprem sobre l'1-O el govern espanyol ha llançat aquest dilluns un vídeo explicatiu sobre "les fortaleses" del sistema democràtic espanyol en anglès, francès, alemany i rus. Hi apareixen els ministres Carmen Calvo, Josep Borrell, Fernando Grande-Marlaska, Isabel Celaá, Nadia Calviño, Luís Planas, Teresa Ribera, José Guirao i Pedro Duque i s'emmarca en lla campanya #EverybodysLand. Aquesta campanya, segons La Moncloa, vol "recordar" aquestes "fortaleses" de la democràcia espanyola al món.