La plaça Major de Manresa ha quedat plena a vessar en la concentració convocada aquest dilluns al matí com a resposta a la sentència del procés. Centenars de persones s'han reunit a partir de les 12 del migdia davant de l'Ajuntament per mostrar el seu rebuig. Molts estudiants, però també adults i persones grans, han omplert fins a 2/4 d'1 la plaça Major. L'alcalde, Valentí Junyent, i altres representants del consistori manresà han fet la lectura conjunta d'un manifest contra la sentència i a favor de la República catalana.

Mitja hora després de l'inici de la concentració, els manifestants han desfilat cap a la caserna de la Guàrdia Civil. Un cop allà, centenars de persones han fet una seguda davant l'edifici del cos de seguretat, tallant així la carretera de Cardona. La caserna està custodiada per agents dels Mossos d'Esquadra. El pallasso Jordi Pesarrodona, present entre els manifestants, ha demanat a la policia catalana que no col·labori amb les altres forces policials que s'han enviat a Catalunya per «reprimir» els catalans. A banda de protegir la caserna de la Guàrdia Civil, els mossos també barren el pas als manifestants a l'altura de l'avinguda de Francesc Moragas. La concentració s'ha desconvocat a la 1 del migdia.

4

Respostes a la sentència: manifestació davant la caserna de la Guàrdia Civil

Manresa suspèn els actes institucionals fins divendres

L'Ajuntament de Manresa ha suspès tots els actes institucionals fins divendres. Ho ha anunciat l'alcalde de Manresa, Valentí Junyent, quan ha llegit el comunicat del govern a la concentració hi ha hagut aquest migdia, a les 12, a la plaça Major, que ha quedat plena a vessar. Al comunicat s'ha denunciat el judici «injust» i que la democràcia espanyola «està tocada de mort». També s'ha posat de manifest que es viuen moments d'excepcionalitat. Junyent ha defensat les mobilitzacions pacífiques «per revertir la situació».

La jornada ha començat amb un tall de les Bases

Abans de la concentració convocada a la plaça Major, uns 500 estudiants han tallat l'avinguda de les Bases de Manresacom a resposta a la sentència de l'1-O, que s'ha fet pública aquest dilluns al matí, i han omplert la plaça Major a partir de les 12 del migdia. Els alumnes s'han concentrat al voltant de les 10 del matí principalment al tram de les Bases entre l'institut Lacetània i la UPC i han col·locat contenidors al mig de la calçada per evitar el pas dels vehicles. Segons ha pogut saber Regió7, hi havia estudiants del Lacetània, de la UPC, de la UManresa i d'altres instituts de Manresa com ara el Lluís de Peguera. També algun professor que s'ha volgut sumar a la protesta.

26

Respostes a la sentència: centenars de persones es manifesten a Manresa contra la sentència

Un cop s'ha fet pública la sentència, segons alumnes del centre, alguns professors del Lacetània ha fet una aturada de 15 minuts fora de les aules. Malgrat això, el director de l'institut, Francesc Delis, ha assegurat que el centre no ha impulsat cap protesta d'aquest tipus i que, si realment s'ha fet, que ha dit desconèixer-ho, ha estat per iniciativa personal d'algun docent.

Alumnes consultats per aquest diari han explicat que la voluntat era mantenir la concentració a les Bases fins a quarts de 12 i posteriorment dirigir-se cap a la plaça Major, on a les 12 hi havia convocada una concentració de resposta a la sentència del Suprem, que condemna els independentistes a penes de presó d'entre 9 i 13 anys. Era previst que un altre grup d'estudiants concentrats davant la UPC es dirigís cap a Lledoners però finalment ha seguit manifestant-se pels carrers de Manresa.

Manifestació a Manresa d'estudiants i professorat contra la sentència del procés

Manifestació a Manresa d'estudiants i professorat contra la sentència del procés

A quarts de 12, els estudiants que tallaven les Bases han començat a caminar en direcció a la plaça Bages, ocupant per complet la calçada. Agents de la Policia Local de Manresa han retirat els contenidors que els joves havien col·locat al mig de la via, davant la UPC, per tallar l'avinguda al trànsit. Els centenars d'estudiants que han sortit de les aules han seguit a peu pel carrer Guimerà, la Muralla de Sant Domènec i la de Sant Francesc, vies que han anat tallant a mesura que avançaven, i s'han dirigit cap a la plaça Major per assistir a la concentració de les 12. Al llarg del recorregut s'hi han anat sumant desenes de persones, no només estudiants, sinó també adults i gent gran. Entre els concentrats també hi havia l'exregidor de Sant Joan de Vilatorrada Jordi Pesarrodona.

Dues columnes s'han unit a Sant Domènec

Des del CDR de Manresa s'ha fet una crida als estudiants a buidar les aules i reunir-se en dos punts de la ciutat per tallar els carrers principals: d'una banda, davant la UPC, on desenes de joves ja tallen les Bases; i, de l'altra, davant el Consell Comarcal del Bages. Les dues columnes s'han trobat a 3/4 de 12 a Sant Domènec i han continuat el seu camí cap a la plaça de l'Ajuntament. Minuts abans de les 12 del migdia, la plaça era plena de gom a gom. L'alcalde, Valentí Junyent, i altres representants del consistori han fet la lectura d'un manifest conjunt contra la sentència.

A banda, aquesta tarda hi ha prevista una altra manifestació a Manresa. La convocatòria és a les 19.30 h a la plaça de Sant Domènec. A les xarxes socials també s'ha fet una convocatòria per dirigir-se massivament a l'aeroport de Barcelona des de tots els punts del país per aturar l'activitat a la infraestructura aèria.