L'acord assolit per la Unió Europea (UE) i el Regne Unit per a una sortida ordenada d'aquest país del club comunitari permet evitar que s'aixequi una frontera física entre Irlanda del Nord i la República d'Irlanda, al mateix temps que manté la integritat del mercat únic europeu.

El nou protocol substitueix a la polèmica salvaguarda irlandesa i ha estat possible després de concessions de Londres i Dublín. Irlanda del Nord romandrà alineada amb certes normes del mercat únic, però el Parlament nord-irlandès podrà decidir en el futur si deixa d'aplicar-lo.

EL PROBLEMA DUANER

Per a la UE i Irlanda era essencial preservar la frontera d'Irlanda del nord oberta i el procés de pau tal i com es va pactar, però el Regne Unit es negava a mantenir a Irlanda del Nord dins del mercat únic de manera indefinida i defensava la seva integritat territorial. Aquest trencaclosques es va convertir en l'últim escull que s'havia de salvar per a aconseguir un acord.

El nou protocol ha aconseguit -segons el cap negociador europeu, Michel Barnier- la «quadratura del cercle» fixant els controls duaners en els ports d'entrada a Irlanda del Nord en lloc de la frontera entre aquest territori i la República d'Irlanda.

CONTROLS

Irlanda del Nord es mantindrà alineada amb les normes del mercat únic europeu en matèria de béns, regles fitosanitàries, sobre productes agrícoles, IVA per a béns i ajudes d'Estat.

Però, al mateix temps, continuarà formant part del territori duaner del Regne Unit, la qual cosa li permetria beneficiar-se dels nous acords comercials que pugui signar el país. S'aplicarà el codi duaner comunitari a totes les mercaderies que entrin a Irlanda del Nord, però seran les autoritats britàniques les encarregades de fer els controls en el punt d'entrada al territori, amb supervisió de la UE.

D'aquesta manera, les verificacions tindrien lloc en els ports nord-irlandesos, la qual cosa evitarà haver d'aixecar una frontera dins de l'illa per a efectuar aquests controls.

ARANZELS

El Regne Unit s'encarregarà també de cobrar els aranzels duaners als béns que entrin a Irlanda del Nord.Quan existeixi el risc que aquests arribin al mercat únic dels Vint-i-set, haurà de cobrar la tarifa comunitària, mentre que, si no hi ha aquest perill, els gravarà amb els seus propis aranzels. Els béns del Regne Unit que arribin a Irlanda del Nord destinats a quedar-se allí no seran gravats, amb excepcions -encara per fixar- en cas que vagin a ser processats després.

Quan els aranzels europeus siguin més alts que els britànics, el Regne Unit reemborsarà a la UE la diferència.

IVA

Irlanda del Nord seguirà dins de l'àrea única de l'IVA de la UE, encara que el Regne Unit serà l'encarregat de fixar els tipus per a aquest impost i recaptar-lo i es quedarà amb els ingressos obtinguts. No obstant això, a Irlanda del Nord continuaran vigents les normes europees de l'IVA per a mercaderies i haurà d'adoptar a més les mateixes exempcions i tipus reduïts que aplicació la República d'Irlanda, per evitar que hi hagi una desigualtat de condicions entre les dues parts de l'illa. Irlanda del Nord podrà continuar usant el sistema europeu VIES d'intercanvi d'informació amb altres Estats membres.

EL VISTIPLAU DE BELFAST

El nou pacte del Brexit contempla que l'Assemblea d'Irlanda del Nord pugui votar si es manté la solució per a evitar una frontera física a l'illa d'Irlanda quatre anys després que hagi entrat en vigor, la qual cosa hauria de succeir una vegada que conclogui el període de transició posterior al Brexit.

L'acord contempla un període de transició en el qual es continuaran aplicant les lleis comunitàries en tot el Regne Unit i que en principi conclourà al desembre de 2020. No obstant això, si Londres i Brussel·les ho decideixen es pot prorrogar fins a 2021 o 2022.

En qualsevol cas, amb l'actual durada de la transició, la primera votació en l'Assemblea d'Irlanda del Nord per a decidir si el protocol segueix en vigor tindria lloc en 2024. Si en aquesta votació una majoria simple dels noranta membres de la cambra es pronuncia a favor de mantenir el protocol, aquest seguirà en vigor durant un nou període de quatre anys més, i arribaria així fins al 2028.

No obstant això, si en la votació recolzen mantenir el protocol una majoria de diputats unionistes i una majoria de diputats republicans del Parlament nord-irlandès, el protocol seguirà en vigor durant un termini de vuit anys.