La investigació oberta per l'Audiència Nacional per esbrinar la relació entre els Comitès de Defensa per la República (CDR) i els Equips de Resposta Tàctica (ERT) en el marc de l'operació Judes hauria trobat un vincle amb el president de la Generalitat, Quim Torra. Segons va avançar ahir la SER, en el marc de l'operació s'haurien intervingut converses telefòniques on Torra hauria quedat enregistrada mantenint una conversa amb responsables dels ERT investigats en el marc d'aquesta operació -set d'ells en presó preventiva acusats de terrorisme, tinença d'explosius i rebel·lió i investigats per suposades activitats terroristes-.

En concret, la informació de la citada cadena posa de manifest que hi hauria diverses converses telefòniques enregistrades de Torra i membres investigats dels CDR. Aquestes informacions apunten que Torra hauria animat als CDR a executar accions de protesta i reivindicatives en contra del Govern central i també hauria manifestat el suport institucional en el tall de vies i carreteres. Encara que el sumari recull aquests enregistraments del president de la Generalitat, fins ara no ha aparegut cap indici que connecti a Quim Torra amb les activitats que realitzaven o pretenien executar els detinguts que es troben a la presó provisional.

Les mateixes informacions apunten que -tot i la possible vinculació- de moment el president Torra no té la condició d'investigat en el procediment. Si ho fos, excepte en casos d'acusacions de terrorisme, l'Audiència Nacional hauria d'inhibir-se en el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya a causa del seu aforament -per exercir el càrrec de president de la Generalitat, Torra gaudeix del dret, en cas de ser imputat per un delicte, de ser jutjat per un tribunal diferent al que correspondria a un ciutadà normal-.

D'altra banda, el govern central va advertir ahir el president Torra que no hi haurà impunitat per als responsables dels disturbis dels últims dies a Catalunya i que està disposat a actuar «amb fermesa» si no es compleix la llei. «Dins la llei hi cap tot, fora de la llei crec que (Torra) ja té un coneixement exprés del que passa en un Estat de Dret", va dir el ministre de l'Interior en funcions, Fernando Grande-Marlaska.