La Unió Europea (UE) i el Regne Unit van aconseguir ahir un acord sobre el Brexit després de maratonianes negociacions, segons van anunciar el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, i el primer ministre britànic, Boris Johnson.

L'acord serà sotmès a la resta de caps d'Estat i de Govern de la UE i al Parlament britànic, previsiblement el dissabte. «On hi ha voluntat, hi ha un acord. En tenim un!», va dir Juncker en el seu missatge, acompanyat d'una carta dirigida als líders de la UE en la qual els recomana recolzar el pacte durant el seu cim d'aquest dijous i divendres a Brussel·les. Segons Juncker, es tracta d'un acord «just i equilibrat» que certifica «el nostre compromís per a aconseguir solucions». «Recomano que el Consell Europeu recolzi aquest acord», va recalcar.

El cap del Govern britànic, Boris Johnson, va assenyalar que el Parlament britànic ha d'aprovar ara l'acord dissabte que ve en una sessió extraordinària. «Tenim un gran i nou acord amb el qual assumim una altra vegada el control (del país). Ara el Parlament hauria de complir amb el brexit el dissabte per a poder passar a altres prioritats, com el cost de la vida, el NHS (sanitat pública), els delictes violents i el nostre medi ambient», va escriure el primer ministre a Twitter.

Johnson, va afirmar que «tot el Regne Unit» sortirà de la unió duanera amb el nou pacte del Brexit i que el seu país podrà aconseguir pactes comercials amb «el món».

Segons l'acord, explicat pel negociador de la UE, Michel Barnier, l'Assemblea d'Irlanda del Nord podrà votar si es manté la salvaguarda per a evitar una frontera física a l'illa d'Irlanda quatre anys després que hagi entrat en vigor, la qual cosa hauria de succeir una vegada que conclogui el període de transició posterior al Brexit.

L'acord preveu que Irlanda del Nord segueixi alineada amb certes normes del mercat únic europeu però formi part del territori duaner del Regne Unit, amb el que els controls als béns s'efectuaran en el punt d'entrada a aquest territori britànic i no en la República d'Irlanda.

Barnier va explicar que les autoritats del Regne Unit s'encarregaran d'aplicar les normes duaneres de la Unió Europea a Irlanda del Nord.

Johnson, que governa en minoria amb el suport dels probritánicos del Partit Democràtic Unionista (DUP) d'Irlanda del Nord, necessitarà del suport de diputats d'altres formacions polítiques per a tirar endavant el seu acord. El DUP, defensor de la unió de la província amb Gran Bretanya, manté de moment la seva oposició al document aconseguit a Brussel·les.

El líder del Partit Laborista, Jeremy Corbyn, va afirmar que la millor manera de resoldre el Brexit és donant a la ciutadania l'última paraula sobre l'acord mitjançant un referèndum. «Sembla que el primer ministre ha negociat un acord que és fins i tot pitjor que el de Theresa May, que va ser rebutjat de manera aclaparadora», va assenyalar.