Tretze mil persones, segons la Guàrdia Urbana, es van concentrar ahir al vespre als Jardinets de Gràcia de Barcelona, en una manifestació de rebuig a la sentència del Tribunal Suprem contra els líders independentistes convocada pels CDR. La concentració va tenir en tot moment un caire lúdic i festiu, així com pacífic, però poc després de la seva desconvocatòria es van començar a viure de nou escenes de tensió al centre de la capital catalana, que continuaven, sense la gravetat dels dies precedents, a l'hora de tancar aquesta edició.

La convocatòria a Jardinets de Gràcia, presentada com una «Olimpíada republicana» que va dur centenars de pilotes esportives a la manifestació, va transcórrer amb tota normalitat, malgrat que al nord d'aquest punt, a la plaça Artós, lloc habitual de concentració de la ultradreta, uns tres-cents manifestants feixistes i unionistes s'aplegaven amb la consigna, emesa per xarxes socials, de «caçar independentistes». Un nodrit grup d'antifeixistes s'hi van apropar, en uns moments de tensió, bloquejats per la presència nombrosa de Mossos d'Esquadra. Després de la concentració, però, els ultres van anar baixant per l'Eixample en direcció a Jardinets de Gràcia, com també havien fet els antifeixistes.

Segons que va poder constatar EFE, uns 200 independentistes radicals i antifeixistes van deambular per la Rambla Catalunya i els carrers Rosselló i Balmes fins que es van trobar amb el grup d'extrema dreta, malgrat que els Mossos van intentar evitar el xoc tallant-los el pas.

Durant el seu recorregut, els manifestants d'extrema dreta, molts d'ells encaputxats, anaven armats amb pals i bats de beisbol, i cridaven consignes contra els independentistes i enarborant banderes espanyoles com «a por ellos, oe» i «yo soy español, español». Els centenars d'ultres llançaven ampolles i petards al cordó dels Mossos situat a la cruïlla dels carrers Balmes i Aragó per impedir que continuessin baixant.

El cordó va anar avançant, ajudat pels furgons, i cap a les 22.10 van obligar els ultres a retrocedir fins poc abans de l'avinguda Diagonal, i els van allunyar del centre. La policia catalana, amb una desena de furgons, intentava impedir que els ultres poguessin trobar-se en qualsevol moment amb els manifestants concentrats pels CDR.

Per la seva banda, el grup independentista estava integrat per manifestants que anaven també majoritàriament encaputxats.

Els enfrontaments van ser més intensos a la Rambla Catalunya, on la policia autonòmica va utilitzar la tècnica del carrusel amb les furgonetes per dispersar els manifestants i va començar a realitzar les primeres càrregues.

A l'entorn dels Jardinets de Gràcia, va ser pels volts de 2/4 de 10, i ja desconvocada la manifestació del CDR, quan es van començar a veure les primeres barricades enceses a diversos carrers del centre de Barcelona, el que ja era la quarta nit d'aldarulls a la capital catalana. Grups dispersos de persones a l'entorn del carrer Balmes i la Rambla Catalunya van acumular cartrons i altre material inflamable enmig de les cruïlles i les van encendre amb líquid inflamable.