El 2 de setembre, sense avisar, va aparèixer un nou compte a Twitter, Tsunami Democràtic, que feia una crida a "recuperar la iniciativa" i a usar la "desobediència civil" i la "no-violència" per respondre a la sentència del procés. La plataforma independentista s'ha convertit des d'aleshores en l'eina que lidera les protestes. Des d'aquest d'aquest dilluns, 14 d'octubre, a la nit, però, Tsunami Democràtic ha canviat Telegram per una app pròpia per comunicar les seves accions. I el més buscat ara mateix a Internet pel moviment independentista és el codi QR que fa falta per afegir-s'hi.

Per què serveix l'app de Tsunami Democràtic?

Per coordinar les pròximes mobilitzacions, Tsunami Democràtic han llançat una aplicació mòbil singular: no es pot trobar a les centrals de descàrrega d'aplicacions usuals i, per accedir al seu contingut, fa falta escanejar un codi QR "de confiança".

En usar aquest sistema, Tsunami vol esquivar possibles vetos a les 'app store' comunes (com Play Store i Apple Store), així com dificultar la clausura de l'aplicació per part de les autoritats. L'app de Tsunami Democràtic només es pot descarregar des del seu web.

La pròpia plataforma -de la qual es desconeix qui hi ha al darrere- defineix l'aplicació com una eina "de coordinació d'accions pacífiques de desobediència civil". Recomanen descarregar la versió 1 que funciona a la majoria de telèfons Android. Per a mòbils més recents hi ha una versió 2.

Per activar l'app, cal tenir a mà un codi QR especial. I un cop intriduït, l'usuari començarà a rebre indicacions dels seus promotors i podrà detallar la seva disponibilitat de temps i de recursos per contribuir en les mobilitzacions. Tsunami Democràtic assegura que no cal registre ni introduir dades personals.

Com obtenir el codi QR?

El codi QR de l'app de Tsunami Democràtic s'obté de persones que ja s'han inscrit a l'aplicació i també de persones que es coneixen com "validadors del Tsunami", presents a les manifestacions i mobilitzacions convocades des de la plataforma.

Qui hi ha darrere de Tsunami Democràtic?

"Acabarem sabent qui està darrere d'aquests moviments del Tsunami Democràtic", ha assegurat el ministre Grande Marlaska. Interior ja investiga aquest moviment. No té portaveus o dirigents visibles, un tret que comparteixen amb els CDR, encara que a diferència d'aquests grups no funcionen com una suma de nuclis amb capacitat d'acció descentralitzada, sinó a partir d'una matriu que elabora estratègies i dosifica els seus missatges.

No volen tenir líders identificables que puguin acabar pagant les protestes al carrer amb un procés judicial com el que ha costat una condemna de nou anys de presó i nou d'inhabilitació a l'exlíder de l'ANC Jordi Sànchez i al president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, per un delicte de sedició per la "contribució necessària" de les seves entitats en el procés. La primera persona que va fer servir l'expressió "tsunami democràtic" va ser, davant del Tribunal Suprem, el propi Cuixart; la seva defensa de la via de la desobediència civil no violenta és també l'eix que inspira les apel·lacions de la plataforma.