Entitats sobiranistes i els sindicats convocants de la vaga general van reclamar ahir, al final de la manifestació de Barcelona, unitat independentista.

El president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, va denunciar que la sentència del Suprem intenta «escarmentar la població», perquè «és un atac al dret a defensar l'autodeterminació, però també és un cop dels poders de l'estat a la democràcia». En una carta que va llegir el vicepresident de l'entitat, Marcel Mauri, Cuixart va avisar que «volen convertir les víctimes en botxins» i va afegir: «ens voldrien dividits i frustrats, i nosaltres ens hem de mantenir units i no-violents». Cuixart va recordar les seves paraules davant del TS en les quals afirmava que ho tornaria a fer: «Ho estem tornant a fer. Avui hem aturat el país, i no ens aturarem fins a guanyar la llibertat. I no podran dir que des del TS no els vam avisar: serenament, pacíficament, sense cap acritud però també amb tota la determinació del món». El president d'Òmnium va afegir que els presos no són «la visualització de cap derrota», sinó «un pas més cap a la victòria», i creu que «l'amenaça de la presó o la repressió mai més serà un topall a les aspiracions democràtiques de la societat catalana».

De fet, va afirmar que l'objectiu d'aquesta repressió és que la ciutadania agafi «por» i es quedi a «casa». «Perquè allò que en el fons els molesta no és la nostra lluita no-violenta i la desobediència civil, sinó la nostra simple existència», va dir. Cuixart va tancar la seva carta afirmant que «el dret a vaga es guanya fent vaga, el dret de protesta es guanya protestant i el dret de vot es guanya votant».

La presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, va reclamar a la majoria independentista del Parlament «preparar-se per poder, en el moment que sigui precís, defensar i sostenir una declaració d'independència». Paluzie va dir que cal seguir «oberts al diàleg», però va advertir que això no pot ser «una maniobra de dilació per guanyar temps per seguir governant les engrunes». La presidenta de l'ANC va reclamar «unitat pel projecte col·lectiu» i va avisar els polítics fent un símil amb les Marxes per la Llibertat: «qui estigui cansat que s'aturi, un altre li prendrà el relleu, però col·lectivament no ens podran aturar».

Finalment, Àngels Massip, del secretariat nacional de la Intersindical-CSC, va recordar que «la democràcia no és delicte, que ara ja tot és delicte de sedició perquè tornen a tenir por, tornen a amenaçar-nos i només poden constatar el seu fracàs. Cal tornar als carrers amb maduresa col·lectiva per tornar a il·lusionar el país per assolir la República Catalana».