L'Audiència Nacional investiga Tsunami Democràtic per un delicte de terrorisme, segons han confirmat a l'ACN fonts jurídiques. El titular del jutjat central número 6 de l'AN, Manuel García Castellón, ha ordenat a la Guàrdia Civil el tancament de les pàgines web de l'organització, tot i que se n'han creat d'alternatives per saltar-se el bloqueig.

El magistrat que investiga Tsunami Democràtic és el mateix que instrueix la causa contra els CDR empresonats i tenen una «qualificació similar», segons les mateixes fonts.

García Castellón investiga els set CDR en presó provisional per delictes de pertinença a organització terrorista, fabricació i tinença d'explosius i conspiració per causar estralls, i veu indicis que formaven part d'una organització, ERT (Equip de Resposta Tàctica), que té una «estructura jerarquitzada que pretén instaurar la república catalana per qualsevol via, inclosa la violenta».

El mateix jutge ha emès una ordre a la Guàrdia Civil perquè tanqui les webs de Tsunami Democràtic. El cos policial ha identificat les pàgines i ha donat l'ordre perquè els servidors que estan donant suport a aquests webs deixin de fer-ho, segons fonts de l'institut armat. Tanmateix, la pàgina web de l'organització segueix funcionant amb un nou domini.

El ministre de l'Interior en funcions, Fernando Grande-Marlaska, ja va avançar fa uns dies que l'Estat espanyol investigava Tsunami Democràtic i va assegurar que acabarien descobrint «qui hi ha darrere» l'organització que ha promogut mobilitzacions com la de dilluns a l'aeroport del Prat.

Comissió Europea

D'altra banda, la Comissió Europea va instar ahir les autoritats espanyoles a «trobar l'equilibri» entre «garantir la llibertat d'expressió i el manteniment de l'ordre públic i la seguretat» després que l'Audiència Nacional hagi ordenat el tancament dels webs de Tsunami Democràtic.

Preguntat sobre aquesta qüestió a l'ACN per escrit, un portaveu de l'executiu europeu va avisar les autoritats espanyoles que el manteniment de l'ordre públic ha de ser compatible amb «garantir» la llibertat d'expressió.

Freedom House també considera «preocupant» el tancament del web de Tsunami Democràtic «en relació amb els intents pacífics de la gent d'expressar les seves opinions».

«El tancament de llocs web i d'altres canals de comunicació dels grups d'oposició i resistència és una tècnica habitual que hem vist utilitzada pels governs autoritaris de tot el món», va assegurar Sofya Orlosky, responsable de l'organització a Euràsia, preguntada per l'ACN sobre la decisió de l'Audiència Nacional.

Freedom House és una ONG amb seu a Washington i principalment finançada pel govern dels EUA que està centrada en la defensa de la democràcia, la llibertat política i els drets humans.