Les Marxes per la Llibertat van confluir ahir a Barcelona, on van coincidir amb els manifestants per la vaga general i van omplir els car-rers del centre de la ciutat amb centenars de milers de persones, 525.000 segons la Guàrdia Urbana i 750.000 segons els organitzadors, els sindicats Intersindical-CSC i IAC, convocants de la vaga general. Aquest ha estat fins ara l'acte més massiu dels que s'han fet com a resposta a la sentència coneguda dilluns i que ha condemnat a llargues penes de presó els líders independentistes.

Les cinc columnes de la Marxa per la Llibertat van confluir ahir a la capital catalana, dues de les quals tenien una àmplia representació de la Catalunya Central. De les cinc marxes, una va sortir dimecres al matí de Berga i a la nit va fer parada a Manresa, per dirigir-se dijous ja cap al Vallès, i es va unir amb la procedent de Vic abans d'entrar a la capital catalana. L'altra que també va travessar la Catalunya Central és la que va sortir de Tàrrega i dimecres va fer nit a Igualada i després, seguint per l'A-2, va passar per Martorell, on també s'hi va unir la procedent de Tarragona. L'altra columna que ahir també va arribar a la capital catalana havia sortit de Girona.

Darrere de la pancarta de capçalera «Pels drets i els llibertats, vaga general», la concentració va recórrer uns escassos metres entre el carrer Diputació i la Gran Via, on hi havia un escenari per als parlaments, i darrere de la capçalera dels manifestants tampoc no van avançar gaire i van omplir tot el passeig de Gràcia i alguns trams dels carrers adjacents i de la Diagonal.

Amb un ambient festiu i familiar, els participants van entonar cançons com L'Estaca i Bella Ciao i també van cridar «llibertat» amb aplaudiments a l'uníson i «independència», «els carrers seran sempre nostres», «premsa espanyola, manipuladora» i «unitat», en referència a les discrepàncies dins de l'independentisme.

En alguns moments es van fusionar les proclames independentistes amb les de la vaga i es va cridar «vaga general» i «independència» a l'uníson.

També es van poder veure pancartes com «Això no és un Barça-Madrid, és més complex», «Això no va d'independència, va de llibertats» i «La nostra sentència, la independència», i cartells amb el símbol de la corona ratllat, davant de vols constants dels helicòpters presents en la protesta, que van rebre els xiulets per part dels assistents.

La Intersindical-CSC i IAC van xifrar en 750.000 les persones que van participar en la manifestació d'ahir a Barcelona en una jornada que van qualificar com la «vaga general més gran de la història de Catalunya».

Els sindicats convocants de la vaga sota el lema «Pels drets i les llibertats» van assegurar en un comunicat que la protesta que va tenir lloc ahir «trenca la barrera del sindicalisme majoritari» i de «l'statu quo» perquè «així ho ha volgut i ho ha demostrat el poble de Catalunya».

Els sindicats que han liderat la vaga van assegurar que la convocatòria i el seguiment van superar la del 3 d'octubre del 2017, quan es va fer una jornada de protesta per la brutalitat exercida per la Policia Nacional i la Guàrdia Civil durant el referèndum de l'1-O.

Entre els assistents a la manifestació d'ahir a la tarda a Barcelona, hi havia el vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, que va sortir al carrer al costat de sis consellers contra la sentència del procés independentista.

Segons van explicar fonts del Govern a Europa Press, amb Aragonès van participar en la manifestació les conselleres igualadines Àngels Chacón i Alba Vergés, titulars d'Empresa i Coneixement, i de Sanitat, respectivament; el conseller de Polítiques digitals i Administració pública, Jordi Puigneró; la de Cultura, Mariàngela Vilallonga; el de Treball, Chakir El Homrani; i la de Justícia, Ester Capella.

D'altra banda, el president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, va felicitar en una piulada a Twitter els participants de les Marxes per la Llibertat que ahir a la tarda van confluir als carrers de Barcelona i que es van integrar en la manifestació convocada pels sindicats. «Heu demostrat la força cívica i pacífica del moviment independentista! Guanyarem i endavant, sempre endavant!», va celebrar Torra.

Per la seva banda, l'expresident de la Generalitat de Catalunya que ara és a Brussel·les, Carles Puigdemont, va trobar una «colossal demostració de força cívica dels catalans» les Marxes per la Llibertat i la vaga general.

En un tuit que va publicar ahir a la tarda, l'expresident Carles Puigdemont va assegurar: «La llibertat en marxa. Colossal demostració de força cívica dels catalans». «Aquest és el camí que neguiteja l'Estat i els seus aliats, i per tant el que no hem d'abandonar. Gràcies immenses per les Marxes per la Llibertat i la vaga general», va sentenciar l'expresident català.